Gheorghe Petic anunță o primă ședință de împăcare cu o comisie a ministerului Justiției: Solicită despăgubiri de 6 milioane de lei care să fie puse pe seama a 10 persoane care i-au fabricat dosarul

15 iulie 2022, 13:17 Justiție 12509
Gheorghe Petic.  Sursa: jurnal.md

După ce a fost achitat în dosarul pentru viol intentat pe timpul guvernării oligarhice a fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, activistul și liderul Platformei DA din Ungheni, Gheorghe Petic anunță că a avut astăzi o primă ședință de împăcare cu un grup de lucru de la Ministerul Justiției condus de ministrul Sergiu Litvinenco.

Petic anunță că va solicita despăgubiri de 6 milioane din partea statului pentru toate suferințele îndurate și că va cere ca acest prejudiciu să fie pus pe seama a 10 persoane care au stat în spatele fabricării dosarului său.

„Astăzi, împreună cu avocata Olga Ojog, am avut o discuție destul de deschisă și sinceră cu ministrul justiției domnul Sergiu Litvinenco dar și cu grupul de juriști ai ministerului justiției, pentru ca să identificăm o soluție despre cum statul și nu judecătorii și procurorii corupți (din păcate), urmează să-mi întoarcă prejudiciul imens moral, dar și material (de 6 milioane pe doar un dosar fabricat) și asta în contextul sărăciei din Republica Moldova. Ministerul justiției conform declarației domnului ministru Litvinenco , de principiu este gata în premieră sa efectuieze o tranzacție de împăcare cu mine”, a scris fostul polițist de frontieră pe pagina sa de facebook.

Gheorghe Petic spune că încă nu este clar cum va fi evaluat prejudiciul pe care l-a suportat în urma „linșajului media” de care a avut parte și spune că prin „suma pretinsa ( 6 milioane)” își propune să dea „o lecție dură justiției din R.Moldova, ca să le tremure mâna când vor mai fabrica dosare si probe”. Suplimentar, liderul Platformei DA de la Ungheni cere ca toți magistrații care au contribuit la dosarul său să fie scoși din sistem, iar suma despăgubirilor să fie pusă pe seama lor, dar și al liderilor politici care au comandat dosarul său, inclusiv actualul șef al Inspectoratului de Poliție Ungheni, Victor Gavriliță care ar fi susținut de PAS, susține Petic.

„Lista celor pe spatele carora solicit ca sa fie pus prejudiciul pretins de 6 milioane:
1. Anatolie Rusu - judecator Ungheni
2. Anatolie Girbu - procuror Ungheni
3. Victor Gavrilita - seful Politiei Ungheni
4. Ira Gutu - procuratura Balti
5. Stanislav Monostirschii- procuratura Balti
6. Veaceslav Caragia - judecator Orhei
7. Vadim Machedon - procuratura Orhei
8. Gheorghe Cavcaliuc
9. Alexandru Jizdan
10. Vladimir Plahotniuc”, mai adaugă politicianul din Ungheni.

Gheorghe Petic, acum lider al Platformei DA din Ungheni, a fost condamnat, la 20 martie 2019, la trei ani și șase luni de pușcărie cu executare într-un penitenciar de timp semi-închis și trebuia să achite o amendă de 30.000 de lei, scrie Jurnal.md într-un dosar privind o presupusă tentativă de viol al unei tinere din Ungheni.

Ulterior, pe data de 19 iulie 2019, acesta a fost eliberat, iar pe data de 3 decembrie dosarul a fost trimis la rejudecare.

Gheorghe Petic, ofițer în rezervă, a făcut anterior mai multe dezvăluiri despre contrabanda cu țigări în care ar implicați mai mulți funcționari de rang înalt. Petic a fost reținut pe data de 12 octombrie 2018, în centrul orașului Ungheni, fiind învinuit de viol.

La rândul său, Petic a menționat de nenumărate ori că acest dosar este unul politic, făcut la comandă.

La 5 octombrie curent, șase foști și actuali angajați ai MAI, inclusiv fostul șef adjunct al SPIA, Vadim Mînzărari, au fost reținuți în urma unor percheziții și sunt suspectați de fabricarea dosarului de viol al lui Gheorghe Petic. Pentru 5 noiembrie, PCCOCS l-a citat oficial în acest dosar și pe fostul șef al poliției Gheorghe Cavcaliuc, devenit recent lider de partid, dar care se află la Londra unde a pornit o afacere.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media