Directorul general adjunct al FMI: „Republica Moldova merită un sprijin puternic din partea comunității internaționale”

14 iunie 2022, 19:44 Politică 150
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Kenji Okamura, directorul general adjunct al FMI.  Sursa: gov.md

Situația actuală din Republica Moldova și acțiunile întreprinse de autorități pentru gestionarea eficientă a crizelor generate de războiul din Ucraina au fost discutate, astăzi, la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Kenji Okamura, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI). Părțile au menționat că țara noastră trece printr-un lanț de crize complexe și extrem de costisitoare din punct de vedere financiar și al bunăstării oamenilor, iar pentru a răspunde acestor provocări Guvernul are nevoie în continuare de susținerea comunității internaționale.

În cadrul declarațiilor de presă comune, prim-ministra și-a exprimat recunoștința pentru recenta decizie a FMI de a suplimenta asistența financiară destinată țării noastre. Banii primiți adițional vor ajuta Republica Moldova să-și sporească reziliența economică și să depășească consecințele conflictului armat din țara vecină.

Potrivit prim-ministrei, suita de crize majore au amplificat o serie de dezechilibre interne și externe - creșterea generalizată a prețurilor, lanțuri de furnizare afectate, dar și riscuri substanțiale în adresa securității alimentare regionale și globale.

Guvernul a răspuns provocărilor economice cu un șir de măsuri de natură compensatorie, inclusiv prin intermediul subvențiilor și compensațiilor directe sau indirecte acordate firmelor și gospodăriilor casnice, în valoare de 2 miliarde de lei, precum și prin majorarea pensiilor și altor plăți sociale curente care au crescut cu 6 miliarde.

„Am răspuns și vom răspunde în continuare acestor riscuri cu maximă responsabilitate. În acest sens, asistența tehnică și financiară acordată de FMI ne este de un real ajutor. Programul de reforme economice cu FMI, anunțat în septembrie anul trecut, ne-a ajutat să consolidăm și încrederea altor parteneri. Mă bucur că am reușit să dezvoltăm colaborări importante cu partenerii noștri, chiar și în aceste perioade dificile pentru toată lumea”, a spus Natalia Gavrilița.

În context, prim-ministra a subliniat că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul FMI, pentru a avansa pe agenda de transformare a țării, și a punctat că Guvernul rămâne ferm angajat în procesele de reformare a sectoarelor cheie și accelerarea creșterii economice.

„Crizele au scos în evidență vulnerabilitățile cu care ne confruntăm atât de natură structurală, cât și cele pe care le vom înlătura cu siguranță prin guvernanță mai bună la toate nivelurile”, a accentuat șefa Executivului.

La rândul său, directorul general adjunct al FMI, a apreciat înalt acțiunile ferme ale autorităților de la Chișinău în ceea ce privește politica bugetară și cea monetară pe fondul circumstanțelor dificile legate de război și inflația înaltă. Totodată, oficialul a subliniat că subvențiile pentru resursele energetice și majorările de pensii au fost benefice pentru sprijinirea celor mai vulnerabile persoane.

„Republica Moldova merită un sprijin puternic din partea comunității internaționale. Noi, cei de la Fondul Monetar Internațional, suntem mândri să fim alături de țara voastră, să sprijinim eforturile Guvernului și să aprofundăm în continuare cooperarea noastră excelentă”, a spus Kenji Okamura.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media