VIDEO/ Agenția Franceză de Dezvoltare a oferit R. Moldova un credit de 15 milioane țării noastre. Macron: „Franța este una din primele țări care susține R. Moldova și îmi iau angajamentul ca acest sprijin să continue”

15 iunie 2022, 19:08 Economie 89
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președinta R. Moldova, Maia Sandu.  Sursa: Replica Media

Ministrul finanțelor Dumitru Budianschi și ministra pentru Europa și Afaceri Externe Catherine Colonna au semnat astăzi, 15 iunie, un Acord între Franța și R. Moldova ce vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră.


Despre această inițiativă a anunțat atât președintele Franței, Emmanuel Macron, cât și șefa statului, Maia Sandu, evenimentul petrecându-se în marja vizitei oficiale al șefului de stat francez la Chișinău.

„Cunosc impactul economic asupra țării dvs. și de aceea doresc ca Franța, împreună cu Germania și cu România să co-prezideze Platforma de susținere pentru R. Moldova, care a fost inaugurată pe 5 aprilie – 15 milioane de euro de ajutor bugetar, peste un milion de euro de ajutor de urgență, 37 de tone de material. Franța este una din primele țări care susține R. Moldova și îmi iau angajamentul ca acest sprijin să continue”, a declarat Macron.

„Astăzi, Guvernele țărilor noastre vor semna trei acorduri importante pentru Republica Moldova. Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale, așteptată de oamenii de afaceri din Moldova și Franța, va fi semnată chiar după această conferință de presă și ne va ajuta pe noi să atragem mai multe investiții franceze în Republica Moldova. Al doilea este Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în Republica Moldova, prin semnarea căruia lansăm oficial cooperarea pentru dezvoltare dintre Moldova și Franța, pe care am inițiat-o anul trecut. Al treilea acord vizează aprobarea unui contract de credit de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră. Apreciem acest sprijin bugetar, în special în această perioadă complicată pentru noi. Agenția Franceză de Dezvoltare și-a anunțat deja intenția de a finanța proiecte în sectoarele energiei regenerabile, feroviar, irigare și aprovizionarea cu apă și canalizare. Cu sprijinul Agenției va fi reabilitat și modernizat tronsonul de cale ferată Chișinău–Ungheni, care deschide perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană. Franța și Moldova au inițiat un dialog bun în domeniul combaterii corupției, inclusiv în domeniul recuperării activelor furate. Cooperarea dintre țările noastre în ultimul an a permis identificarea mai multor bunuri infracționale originare din Moldova pe teritoriul Franței. Pentru întoarcerea în Moldova a acestor bunuri identificate, trebuie consolidat dialogul instituțional între Centrul Național Anticorupție și Agenția franceză pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate. La fel, am inițiat cooperarea dintre Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova și Înalta Autoritate Franceză pentru Transparență în Viața Publică. Carabinierii și polițiștii de frontieră din Moldova, studenții Academiei de Poliție participă la instruiri de specialitate oferite de autoritățile franceze. La rândul lor, polițiștii francezi lucrează alături de colegii lor moldoveni la punctele de trecere a frontierei noastre, în cadrul misiunii Frontex”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că astăzi, 15 iunie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat semnarea a trei acte importante între R. Moldova și Franța care vor consolida relațiile moldo-franceze, a reiterat voința R. Moldova de a obține statutul de țară candidată la Uniunea Europeană și a subliniat că contează pe sprijinul Franței și a statelor membre ale UE în acest sens.

La rândul său, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și-a arătat sprijinul țării sale pentru Republica Moldova și față de aspirațiile noastre la UE, subliniind că „dorința R. Moldova de a se alătura familiei europene este perfect legitimă.”

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media