Charles Michel apără ideea creării unei „comunităţi geopolitice europene” pentru a pregăti ţările candidate de integrare. Planul va fi discutat în Consiliul European

19 mai 2022, 08:55 UE 141
Charles Michel, președintele Consiliului European.  Sursa: Replica Media

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunţat miercuri în favoarea unui proces de aderare „progresiv” la UE şi a apărat ideea creării unei „comunităţi geopolitice europene” pentru a pregăti ţările candidate la integrare, relatează AFP și Agerpres.

„Am început să-i consult pe liderii celor 27 pe această temă şi o voi pune pe ordinea de zi a Consiliului European din iunie", a anunţat el în faţa Consiliului economic şi social al UE de la Bruxelles.

„Acest proiect va fi în mod special util pentru ţările care aspiră să ni se alăture”, a explicat el. „Dar asta nu este o garanţie pentru cei care participă că vor fi într-o zi membri ai UE”, a avertizat el, conform Agerpres.

Charles Michel reia astfel sub o nouă denumire propunerea privind o „comunitate politică europeană” apărată de preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa Parlamentului European la Strasbourg.

Ideea a fost lansată în 1989 de preşedintele francez François Mitterrand, care a vorbit despre crearea unei „confederaţii europene avansate”.

„Voi propune desfăşurarea unei conferinţe în această vară. Ea îi va reuni pe liderii UE şi pe cei din ţările partenere implicate, pentru a discuta despre opţiunile concrete ale acestui nou proiect comun", a precizat Charles Michel.

Charles Michel preconizează reuniuni ale şefilor de stat sau de guvern ai ţărilor participante la această comunitate politică „cel puţin de două ori pe an" şi participarea miniştrilor de externe ai ţărilor candidate la reuniunile omologilor lor din UE.

Statele candidate la aderare se înmulţesc. Ucraina, Georgia şi Republica Moldova au cerut statutul de ţară candidată şi speră să adere la UE, la fel ca Turcia şi şase ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Bosnia.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut joi, 18 mai, un discurs în plenul Parlamentului European. Ea a vorbit despre consecințele războiului din Ucraina asupra Moldovei, despre criza refugiaților și gestionarea ajutoarelor primite de la europeni, dar și despre aspirațiile R. Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media