Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, anunță că a contestat la CtEDO eliminarea sa din cursa electorală pentru funcția de primar de Bălți

17 mai 2022, 17:01 Politică 43
Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Politic ȘOR.  Sursa: Replica Media

Deputata din partea Partidului „Șor”, Marina Tauber, fostă candidată la funcția de primar de Bălți, anunță că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), după ce a fost exclusă din cursa electorală în urma Hotărârii Curții Supreme de Justiție (CSJ) de a menține Decizia Curții de Apel Bălți (CA Bălți) cu privire la excluderea acesteia din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți.

Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la sfârșitul săptămânii trecute și urmează să intre în procedură judiciară.

„Noi am câștigat acele alegeri, înregistrând, în primul tur, un scor de aproximativ 49 la sută din voturi, mai mult decât dublu față de candidatul clasat pe locul doi și de câteva ori mai mult decât ceilalți participanți la competiția electorală. Însă guvernarea PAS, în complicitate cu favoritul său de aici, care încerca să intre și a intrat, până la urmă, în Primărie pe ușa din dos, m-au eliminat abuziv din cursă, cu doar câteva ore înainte de deschiderea urnelor de vot și au amânat ilegal cel de-al doilea tur de scrutin. Noi v-am anunțat din start că nu vom lăsa lucrurile așa și că vom lupta să apărăm votul bălțenilor prin toate mijloacele existente, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a spus Marina Tauber.

La rândul său, avocatul Vadim Banaru a precizat că dosarul depus la CtEDO conține toate documentele și probele care confirmă abuzurile comise împotriva candidatei Partidului „Șor”.

„Este vorba despre încălcarea mai multor drepturi fundamentale, printre care dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, precum și dreptul de a alege și de a fi ales. Suntem încrezători că documentele confirmative și probele acumulate, pe care le-am anexat la dosar, vor fi suficient de convingătoare pentru magistrații înaltei curți și că, în final, dreptatea va triumfa. Deocamdată, este prematur să vorbim despre modul în care va decurge procesul și când vom avea un verdict final, dar sperăm ca acesta să fie emis în termeni cât mai restrânși, iar doamna Tauber să fie repusă în drepturi, dacă se va confirma că acestea i-au fost lezate”, a precizat avocatul Vadim Banaru.

Replica Media a solicitat o reacție din partea PAS cu privire la acuzațiile aduse formațiunii politice de către deputata Marina Tauber.

„Corupția în stat începe de la corupția electorală. Într-un stat democratic toţi actorii electorali trebuie să concureze în condiţii egale, folosind resurse permise în limita legii. Orice abateri în acest sens trebuie să fie sancţionate dur”, au declarat reprezentanții PAS pentru Replica Media.


Amintim că, la 5 decembrie, decizia Curții de Apel Bălți prin care Marina Tauber, candidata Partidului Politic Șor, a fost exclusă din cursa pentru funcția de primar al municipiului Bălți, a fost menținută ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Comisia Electorală Centrală a decis cu votul a 6 membri să recomande anularea înregistrării Marinei Șor în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Bălți.

Urmare examinării rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a informațiilor disponibile în spațiul public, informațiilor prezentate de autoritățile publice, sesizărilor și plângerilor parvenite în adresa CEC, precum și audierilor din cadrul ședinței, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare, de către candidatul Marina Tauber și în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152.725 lei.

Totuși, urmare controlului efectuat și probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de, cel puțin, 34.260 lei.

Mai mult, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puțin 9 514,80 lei care depășește plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripția electorală municipală Bălți.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depășirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral, cad sub incidența sancțiunilor prevăzute de legislația electorală.

Sancțiunea pentru aceste fapte este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral și constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

În speță, e vorba de achitarea în numerar, de către un membru și angajat a Partidului Politic „Şor”, candidat la funcția de deputat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, a unor servicii de alimentație (catering) prestate de către un agent economic pentru cel puțin 20 de voluntari, simpatizanți și membri a Partidului Politic „Şor”.

Aceștia din urmă, au fost transportați din alte localități ale țării și cazați din contul concurentului electoral într-o tabăra de odihnă din municipiul Bălţi, au desfășurat activități de agitație electorală în susținerea candidatului Partidul Politic „Șor” la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, fapt confirmat și recunoscut, inclusiv, de către concurent.

Examinând rapoartele financiare ale concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru perioada de până la 26 noiembrie 2021, s-a constatat că acestea nu conțin date care ar reflecta prestarea unor asemenea servicii.

Candidata Partidului Șor, Marina Tauber, și candidatul independent, Nicolai Grigorișin, au accedat în turul doi pentru a lupta la funcția de primar al municipiului Bălți, dar ulterior Nicolai Grigorișin l-a avut drept contracandidat pe Nicolae Chirilciuc, candidat desemnat de Partidul „Patrioții Moldovei”.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media