Noile vaccinuri împotriva variantei Omicron ar putea fi aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului în aproximativ 3-4 luni

1 decembrie 2021, 08:17 Sănătate 134
Vaccinare.  Sursa: Ministerul Sănătății

Agenția europeană de reglementare a medicamentului (EMA) a declarat, marți, că ar putea aproba vaccinurile adaptate la varianta Omicron a coronavirusului în trei – patru luni, dacă este nevoie, însă aceasta spune că actualele seruri oferă în continuare protecție, transmite Reuters.

Vorbind în fața Parlamentului European, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, Emer Cooke, a spus că nu se cunoaște dacă producătorii de vaccinuri vor trebui să-și modifice serurile pentru a oferi protecție împotriva Omicron, dar că EMA se pregătește pentru această posibilitate.

„Dacă ar exista o nevoie pentru a schimba vaccinurile existente, am putea fi într-o poziție de a le aproba în trei până la patru luni”, spune ea.

„Companiile ce adaptează formulele lor pentru a include noua secvențiere (...) vor trebui să dovedească că sistemul de producție funcționează, iar apoi vor trebui să efectueze teste clinice pentru a determina dacă chiar funcționează în practică”, a afirmat Emer Cooke.

Șeful producătorului de vaccinuri Moderna a avertizat că este puțin probabil ca actualele vaccinuri Covid-19 să fie la fel de eficiente împotriva variantei Omicron precum sunt față de versiunea Delta.

„Chiar dacă noua variantă devine mai răspândită, vaccinurile pe care le avem vor continua să ofere protecție”, a spus Cooke.

În februarie, EMA a emis un ghid pentru a accelera procesul de aprobare pentru producătorii care-și modifică vaccinurile anti-Covid-19 astfel încât să ofere protecție împotriva noilor variante.

Pe 26 noiembrie 2021 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat noua variantă a coronavirusului SARS CoV-2, B.1.1.529, denumită Omicron, drept una „îngrijorătoare”, care necesită o urmărire minuțioasă. Decizia s-a bazat pe dovezile existente la moment, prezentate de către OMS, care demonstrează că varianta Omicron întrunește un număr mai mare de mutații decât cele depistate anterior în alte variante, ceea ce ar putea induce unele schimbări în procesul epidemic la nivel global.

Totodată, Autoritățile Republicii Moldova au aprobat la 28 noiembrie 2021, să fie introdus regimul de carantină de 14 zile pentru cetățenii Republicii Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Totodată, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media