REUTERS: UE pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului din cauza crizei migranților: Acțiunile de la graniță vor fi catalogate drept „război hibrid”

10 noiembrie 2021, 07:49 UE 52
Uniunea Europeană.  Sursa: europarl.europa.eu

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului ca urmare a crizei migranților de la granița cu Polonia, au declarat surse diplomatice pentru REUTERS. Măsurile ar urma să vizeze 30 de oficiali și entități din Belarus, printre care se numără ministrul de externe, Vladimir Makei, și compania aeriană națională Belavia.

Uniunea Europeană şi NATO acuză regimul Aleksandr Lukaşenko de facilitarea tranzitului imigranţilor clandestini spre spaţiul comunitar din cauza tensiunilor cu Occidentul.

Consiliul Uniunii Europene ar urma să aprobe miercuri o rezoluţie prin care acţiunile regimului de la Minsk de trimitere a imigranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia vor fi catalogate drept „război hibrid”.

Ulterior, ţările UE vor extinde sancţiunile economice impuse Belarusului. Vor fi vizați 30 de oficiali şi entităţi din Belarus, inclusiv ministrul de Externe, Vladimir Makei, şi compania aeriană naţională Belavia.

Acum, UE pregăteşte noi sancţiuni directe, astfel că Belavia nu va mai putea închiria aeronave de la companii din România, Irlanda şi Danemarca, potrivit Reuters. Totuşi, liderii UE discută dacă noile sancţiuni se vor aplica viitoarelor contracte de închiriere sau celor deja existente.

Cel de-al cincilea pachet de înghețare a activelor și alte interdicții de călătorie pentru oficialii și întreprinderile din Belarus ar fi cel mai recent răspuns al UE, după deteriorarea relațiilor cu Belarus, de după alegerile prezidențiale din 2020.


Agenția ONU pentru Refugiați (Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, UNHCR) și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la sute de migranți care au tăbărât lângă granița Belarus cu Polonia și a cerut încetarea utilizării persoanelor vulnerabile în scopuri politice, transmite Reuters.

„Suntem foarte alarmați de scenele pe care le vedem de la granița Belarus-Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Shabia Mantoo, într-un briefing al ONU, adăugând că agenția este îngrijorată în special de soarta femeilor și a copiilor din regiune.

„Am atenționat în mod repetat că folosirea refugiaților, a solicitanților de azil și a migranților pentru a atinge scopuri politice este inacceptabilă și că această practică trebuie să înceteze”, a adăugat ea.

Polonia a acuzat Belarusul că încearcă să declanșeze o confruntare majoră, încurajând migranții să treacă în Polonia și Uniunea Europeană.

O coloană de peste o mie de refugiați, majoritatea dintre ei proveniţi din Orientul Mijlociu, a ajuns luni, 8 noiembrie, la granița dintre Belarus și Polonia, și a încercat să intre în țara învecinată a Belarusului prin punctul de trecere a frontierei Bruzgi (regiunea Grodno). Mai multe imagini video și foto care au invadat rețelele de socializare arătau cum sute de oameni, printre care femei și copii, se deplasează de-a lungul graniței, în timp ce autoritățile poloneze acuzau Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră.

Amintim că în luna iulie anul curent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţa că va permite maselor de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, spunea el.

Potrivit agenției de presă TASS, de la începutul anului 2021, peste 30 de mii de migranți au încercat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a introdus stare de urgență în regiunile care se învecinează cu Belarus și crește sistematic numărul de trupe implicate în protecția frontierei.

În plus, la inițiativa Varșoviei, la granița dintre țări a apărut un gard de sârmă ghimpată, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dotat cu senzori de mișcare și alte echipamente.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media