Prețul se va dubla! Noile tarife la gazele naturale înaintate de Moldovagaz la ANRE

5 noiembrie 2021, 18:47 Economie 241
gaz.  Sursa: Replica Media

SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2021 de la 4.128 la 9.396 lei pentru o mie de metri cubi.

Astfel, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie ridicat de la 4298 la 10260 lei pentru o mie de metri cubi, de presiune medie de la 4.018 la 8.649 de lei, de presiune înaltă de la 3.910 la 8.331 de lei pentru o mie de metri cubi.

În cazul rețelelor de transport gaze, tariful urmează să fie crescut de la 2.613 la 7.834 de lei pentru o mie de metri cubi în punctele de intrare, și de la 2895 la 8115 de lei în punctele de ieșire.

„Principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor este creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. Tariful final nou pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă”, declară reprezentanții Moldovagaz.

De menționat că, președintele „Moldovagaz” Vadim Ceban a anunțat, vineri, 5 noiembrie, că va cere Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) să stabilească un tarif de distribuție a gazului natural de 9-10 lei pentru un metru cub.

Amintim că joi, 4 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a obligat Agenției pentru Reglementare în Energetică să stabilească noi tarife provizorii până la data de 10 noiembrie.

De menționat că noile tarife se vor aplica din 1 noiembrie.

În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.

Concomitent, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să inițieze un proces de fortificare a securității energetice a țării.

De menționat că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că tariful la gazele naturale se așteaptă să fie mai mare de 6,20 lei, în timp ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu a spus că tariful pentru gazele naturale ar putea fi de două ori mai mare față de prețul actual, care este de 4,20 lei pentru un metru cub.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media