VIDEO/Protestul din fața Parlamentului s-a încheiat. Noul președinte al CNSM: Am discutat problema primei anuale cu ministrul Finanțelor și cu două comisii parlamentare

6 decembrie 2021, 09:57 Societate 359
Protestul CNSM.  Sursa: Replica Media

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 6 decembrie, un protest în fața sediului Parlamentului. Protestatarii au solicitat să fie respectate drepturile bugetarilor și să le fie oferite premiile anuale.

ACTUALIZARE: 09:48
„Sunt bani foarte necesari pentru a achita facturile exorbitante. Promsiunile de a crește salariile au rămas doar la nivel declarativ. Este strigător la cer să fim lipsiți de premiul anual în contextul creșterilor prețurilor. Ne dorim ca omul în acest stat să fie respectat, să fim auziți, să ne primim premiile anuale”, a declarat o protestatară.
ACTUALIZARE: 10:12
Sindicaliștii scandează următoarele lozinci: „Cerem premiul anual”; „Un popor fără cultură este o gloată”;
ACTUALIZARE: 10:21
„Cerem ceea ce e stipulat în lege. În situația în care au loc scumpiri în lanț, așa nu se poate continua. Noi cerem astăzi respectarea drepturilor, ceea ce ne aparține. Avem un respect deosebit pentru conducerea noastră, sper că conducerea are același respect față de noi. Ne dorim să fim auziți și ascultați”, a declarat un alt reprezentant al Sindicatelor.
ACTUALIZARE: 10:48
„Vrem premiul anual. Sperăm că vom avea un ajutor înaintea sărbătorilor de iarnă”, a mai spus un protestatar.
„Sunt ales în funcție abia a doua zi, am avut discuții cu minsitrul finanțelor și două comisii parlamentare. Anul 2020 a fost un an foarte greu. Sub riscul COVID-19 a fost statul și noi, oamenii muncii. Este vorba de un premiu de apreciere a muncii pe parcursul a unui an. Am explicat faptul că noi nu ne adresăm la guvernare, ci la stat. Legile sunt contracte sociale între stat și cetățean, iar statul trebuie să-și onoreze obligațiile contractuale. Ni s-a spus că nu sunt bani acum, că va fi respectat dreptul pentru premiul anual în 2021”, a declarat noul președinte al CNSM.
ACTUALIZARE: 11:03
„Am reușit să obținem modificarea legii 270 și 280 și să fie reintrodus dreptul la premiul anual, deoarece ace4st drept legal a fost anulat. În anul 2020 a fost achitat chiar și 50%. Acest premiu va fi acordat la începutul anului 2022, dar rămâne nesoluționată situația cu premiul pe anul 2020”, a declarat vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc.


Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită Parlamentului Republicii Moldova:

  1. Menținerea redacției propuse la pct. 4 al art.XIII (referitor la expunerea într-o nouă redacție a art. 211 din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar) din proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală pentru anul 2022) și votate în I lectură de către Parlament, prin care personalul din unitățile bugetare va beneficia de premiu anual pentru rezultatele activității anului precedent, proporțional timpului efectiv lucrat în anul respectiv, cu intrarea în vigoare imediată a modificării date, fapt care ar permite acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020.
  2. Alocarea mijloacelor financiare suplimentare pentru acordarea premiului anual pentru rezultatele anului 2020 în decembrie 2021, pentru salariații din sectorul bugetar.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media