Igor Dodon, supărat pe Irina Vlah pentru declarațiile privind limba română: „Dacă știam, nu o susțineam la alegerile bașcanului”

23 septembrie 2021, 11:00 Politică 2868
Igor Dodon, Irina Vlah.  Sursa: Wiki/Twitter

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon s-a rătat nemulțumit de faptul că guvernatoarea UTA Găgăuziei, Irina Vlah, a recunoscut că cetățenii Republicii Moldova vorbesc limba română. Igor Dodon a declarat, la emisiunea „În centrul atenției” de la PublikaTV, că dacă știa că bașcana are o asemenea poziție față limba de stat, nu ar fi susținut-o la alegerile din 2015 și 2019.

Fiind întrebat ce crede despre declarațiile lui Vlah despre limba română și retorica ei pro-europeană, Igor Dodon a remarcat că, odată cu schimbarea puterii, mulți politicieni încearcă acum să „își schimbe culoarea”.

„Acum, unii politicieni au tendința de a-și schimba culoarea. Este și un film sovietic bun „Nunta în Malinovka” când un personaj își întoarce cozorocul la chipiu și spune „Iar se schimbă puterea”. Noi nu am făcut niciodată acest lucru, mă refer la socialiști. Și nu o vom face. Avem ideologia și principiile noastre. Dacă e să vorbim de bașcana Irina Vlah, noi am susținut-o de două ori la alegeri. Sunt convins că fără suportul nostru nu avea cum să câștige în 2015 și nici în 2019. Atunci spunea că limba oficială e moldoveneasca. Ce s-a schimbat acum? Ea nu este membru al PSRM și nici nu a fost. Dacă noi știam că dânsa consideră că „limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului R. Moldova”, probabil nu o susțineam. Acum mergem separat în alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei”, a declarat liderul socialist.

Cât despre primarul capitalei, socialistul Ion Ceban, care a postat și el pe 27 august, la fel ca Irina Vlah, un mesaj în care a recunoscut că limba vorbită în Republica Moldova este română, Igor Dodon a declarat că înţelege de ce edilul a scris acest mesaj, dar preferă ca Ion Ceban să-şi explice decizia.

„Ceban Ion Vasilevici, primarul Capitalei, întotdeauna a fost şi rămâne membru al echipei noastre. Cred că el este unul dintre cei mai buni primari de la Independenţă încoace. Noi înţelegem declaraţia lui, dar îl vom susţine.”, a spus Igor Dodon.

Bașcana Găgăuziei Irina Vlah și Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, ambii exponenți ai politicii de stânga, au felicitat cetățenii cu ocazia sărbătorii „Ziua Limbii Române”.

Ambele mesaje au stârnit admirație, dar și confuzie pe rețelele de socializare.

„Azi sărbătorim Ziua Limbii Române - este o sărbătoare importantă pentru toți cetățenii Republicii Moldova. (...) Limba română este una dintre cele mai mari valori ale poporului Republicii Moldova”, a scris pe Facebook Irina Vlah, pe 27 august.

Ion Ceban a scris simplu, cu majuscule, pe pagina sa de Facebook: „Limba română”.
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media