Concernul rus, „Gazprom”, a emis până astăzi, 29 octombrie, două comunicate succinte cu privire la evoluția negocierilor dintre ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și președintele Comitetului de management „Gazprom”, Alexei Miller, referitoare la livrarea gazelor naturale din Rusia în Republica Moldova, fără a oferi mai multe detalii.
Autoritățile de la Chișinău nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți. Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că se va negocia cu reprezentanții Gazprom asupra inițierii unui audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă.
Amintim că, după eșuarea primelor negocieri între Gazprom și Chișinău, Serghei Kupriyanov, un oficial din cadrul companiei de gaz, a declarat că, dacă întreaga datorie a țării noastre pentru gazul furnizat, în sumă de 433 de milioane de dolari, nu va fi achitată integral și, în consecință, nu va fi semnat un nou contract de la 1 decembrie a acestui an, atunci Gazprom va opri livrările de gaze către Republica Moldova, transmite TASS.
Ulterior, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii, Andrei Spînu, a venit cu primele declarații după vizita de la Moscova privind semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru Republica Moldova. Astfel, Spînu a confirmat că prețul cerut de conducerea rusă este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz și include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a pretinsei datorii de circa 700 de milioane de dolari.
Începând de vineri, 22 octombrie, și timp de 30 de zile, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Decizia survine în contextul situații excepționale de pe piața gazelor naturale.
- Natalia Gavrilița despre cei cinci pași pe care Guvernul îi va întreprinde în starea de urgență legată de criza gazelor
- ULTIMA ORĂ! Comisia Europeană va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro R. Moldova pentru a putea face față problemei aprovizionării cu gaze
După instituirea stării de urgență în sectorul energetic, sâmbătă, 23 octombrie, Ucraina a anunțat că este gata să acorde asistență Republicii Moldovei privind aprovizionarea cu gaze în legătură cu situația dificilă din țară, din cauza eșecului negocierilor cu Gazprom - companie controlată de statul rus. Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, transmite biz.nv.ua.
Ulterior, Republica Moldova a început procurarea gazelor naturale din surse alternative, iar ce-a patra rundă de licitații lansate de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană „Naftogaz”, anunță Agenția Proprietății Publice. Motivul principal al acestor achiziții este cel că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea „Gazprom”.
Publicația britanică Financial Times a publicat miercuri, 27 octombrie, un articol dedicat crizei gazelor din Republica Moldova în care dezvăluie că Rusia prin Gazprom a cerut Republicii Moldova să renunțe la Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE și implementarea pachetului energetic 3 în schimbul unui contract avantajos de durată de livrare a gazelor.
Cei de la Financial Time citează 2 surse independente care au participat la negocierile de săptămâna trecută. Potrivit acestora, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în Republica Moldova, în schimb fiind gata la concesii mai mari privind livrarea gazelor. Asta după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”, notează publicația.
Kremlinul însă a negat informația. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, susține că „sunt negocieri exclusiv comerciale”, potrivit RIA Novosti.
De menționat că, contractul Chişinăului cu Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie. Guvernul a cerut o prelungire, dar a fost respinsă noua ofertă de preţ de 790 USD per 1.000 metri cubi de gaz.
