VIDEO/ Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: Ocupanții ruși regrupează trupe și își concentrează eforturile pe pregătirea unei operațiuni ofensive în estul Ucrainei

5 aprilie 2022, 08:24 Ucraina 316
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.  Sursa: YouTube/Генеральний штаб ЗСУ

Ocupanții ruși regrupează trupe și își concentrează eforturile pe pregătirea unei operațiuni ofensive în estul Ucrainei, se arată în raportul din această dimineață a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit autorităților ucrainene, obiectivul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. Totodată, rușii încearcă să îmbunătăţească poziţia unităţilor din zonele operaţionale Tauride şi Yuzhnobugsky.

De menționatcă, se observă deplasarea continuă a unităților retrase din Polesie și Sivershchyna către noi zone operaționale. Redistribuirea trupelor Districtului Militar Central de pe teritoriul Ucrainei a fost finalizată, precizează în raport Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Unitățile definite din cele menționate mai sus, după finalizarea restabilirii capacității de luptă, vor fi mutate în zona așezării Valuyki și incluse în grupările ofensive de trupe. În plus, se remarcă deplasarea coloanelor de arme și echipamente militare pe teritoriul Belarusului în direcția gărilor Gomel, Yelsk și Mozyr pentru încărcare pe eșaloanele feroviare”, a menționat Statul Major.

„O parte semnificativă din aeronavele și elicopterele Forțelor Aerospațiale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse au fost mutate de pe aerodromurile Republicii Belarus pe teritoriul Rusiei”, se mai menționează în nota informativă.

Statul Major a mai remarcat că, cu ajutorul unităților individuale din armatele 6 și 20 combinate, armata 1 tancuri, flotele baltice și nordice, trupele ruse și-au concentrat principalele eforturi de pregătire pentru reluarea operațiunilor ofensive, precum și în încercarea de a încercui gruparea Forţelor Comunale.

„Ocupatorii ruși continuă să blocheze Harkov, cu bombardamente constante de artilerie continuă să distrugă zonele rezidențiale și infrastructura orașului. În direcția Slaviansk, inamicul încearcă să reia operațiunile ofensive. În direcția Barvenkovo, are un succes parțial, a avansat cu 7 km, a preluat controlul asupra așezării Brazhkovka. De asemenea, cu forțe către grupul tactic de batalion al regimentului 1 de tancuri, a înaintat în direcția așezării Suligovka, dar nu a avut succes", a spus generalul Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pentru a îmbunătăți deplasarea trupelor și pentru a asigura traversarea râului Seversky Doneț, ocupanții efectuează lucrări de refacere a podului din orașul Izium.

„În direcțiile Donețk și Luhansk, cu o anumită componență a forțelor, ocupanții își concentrează principalele eforturi pe preluarea controlului asupra zonelor așezărilor Popasna și Rubijne, stabilirea controlului deplin asupra Mariupolului, precum și pregătirea operațiunilor ofensive în zona așezării Zolotaya Niva”, a spus Statul Major.

În zonele Borovskoe, Novolugansk, Sladkoe, Maryinka și Zolotaya Niva, forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile unităților Forțelor Armate ale Ucrainei și infrastructura civilă. În apropierea Novotoșkivske, Nizhnee, Popasna, Kalinovo, Stepnoye, Rubijne, Troitskoye, Novobakhmutovka și Novoselovka Vtoraia, ocupanții au efectuat operațiuni de asalt, dar nu a avut succes.

„Invadatorii ruși au lansat artilerie masivă și lovituri aeriene asupra orașului Mariupol”, a menționat Statul Major.

În direcția Yuzhnobursk, trupele de ocupație desfășoară operațiuni de asalt cu sprijinul artileriei pentru a prelua controlul asupra așezării Aleksandrovka, cu succes parțial. În zona așezărilor Lyubinoye, Mirnoye și Kopani, invadatorii au tras din artilerie în pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Trupele ruse au bombardat în Nikolaev cu muniții cu dispersie interzise de Convenția de la Geneva. Cartiere civile, instituții medicale, în special un spital pentru copii, au căzut sub focul inamicului. Sunt morți și răniți, inclusiv copii", se mai precizează în raportul Statului Major.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media