Prim-ministra Natalia Gavrilița, întrevedere cu ministra Federală a Afacerilor Interne a Germaniei: Asigurarea securității regionale, printre subiectele discutate

5 aprilie 2022, 08:54 Politică 55
Nancy Faeser și Natalia Gavrilița.  Sursa: gov.md

În cadrul vizitei sale la Berlin, prim-ministra Natalia Gavrilița, însoțită de ministra Afacerilor Interne Ana Revenco, a avut o întrevedere cu Nancy Faeser, ministra Federală a Afacerilor Interne. Subiectul central al discuțiilor a vizat situația regională generată de războiul din Ucraina și consecințele apărute pentru Republica Moldova, având în vedere că țara noastră a înregistrat cea mai înaltă rată de refugiați ucraineni în raport cu numărul de populație.

La ziua de astăzi, în Republica Moldova continuă să se afle cca 96 de mii de persoane refugiate din Ucraina, în timp ce prin țară au trecut, în total, peste 390 de mii de ucraineni, de la declanșarea războiului.

Oficialii au menționat că securitatea regională este grav afectată, iar pentru a încheia agresiunea împotriva civililor din Ucraina, este necesară încetarea războiului nejustificat, făcând apel la dialog și negocieri pașnice între părți.

Totodată, a fost exprimată susținerea deplină pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Discuțiile au vizat și acțiunile ce trebuiesc întreprinse pentru a crește reziliența Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și dezinformării.

În contextul crizei umanitare provocate în regiune, oficialii au discutat modalitățile de cooperare între Republica Moldova și Germania cu privire la fortificarea capacităților instituționale ale structurilor de ordine. „

Avem nevoie de consolidarea funcționalității MAI-ului astfel ca fie asigurată ordinea publică și combaterea trecerilor frauduloase la frontiera moldo-ucraineană. În acest sens, salutăm semnarea acordului între Moldova și Uniunea Europeană privind cooperarea în domeniul gestionării frontierelor între polițiștii de frontieră moldoveni, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex)”, a spus Natalia Gavrilița.

Amintim că, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, împreună cu prim-ministra Natalia Gavrilița și alți membri ai cabinetului de miniștri, sunt la Berlin pentru participarea la Conferința de susținere a Republicii Moldova organizată de România, Franța și Germania - țări care, astăzi, 5 aprilie, vor lansa o platformă de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de intensifica sprijinul internațional și al Uniunii Europene pentru țara noastră, confruntată cu un val crescut de refugiați din Ucraina, cu o criză energetică din cauza dependenței de Rusia.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media