Politico: UE evită să impună un embargou asupra petrolului rusesc, în ciuda crimelor de război din Ucraina

7 aprilie 2022, 11:23 Externe 167
Ursula Von der Leyen .  Sursa: ceps.eu

Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de petrol din Federația Rusă și se va concentra în schimb pe o sarcină mult mai ușoară - de a interzice importul de cărbune, care este mai puțin valoros, în ciuda dovezilor aparentelor crime de război comise de forțele armate ale președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Un embargo asupra petrolului rusesc ar aduce o lovitură mult mai mare asupra fondurilor militare ale Kremlinului, decât țintirea cărbunelui, însă blocul UE se lovește de rezistență din partea țărilor membre, în special din partea Germaniei, scrie cotidianul Politico.

Conform unui pachet de sancțiuni propus de Comisia Europeană marți, livrările de cărbune rusești în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro pe an vor fi eliminate treptat din importurile de energie ale blocului. În anul 2021 UE a importat cărbune din Rusia în valoare de peste 5 miliarde de euro.

De asemenea, UE va interzice accesul navelor și camioanelor rusești și va impune sancțiuni mai dure pentru patru bănci cheie rusești, care vor fi blocate total de pe piețele UE.


Dar, pe fondul rezistenței din partea țărilor UE, în special din partea Germaniei, blocul se oprește înainte de un embargo asupra petrolului rusesc, chiar dacă o astfel de acțiune ar aduce o lovitură mult mai mare fondurilor de război ale Kremlinului decât țintirea cărbunelui, scrie Politico.

Într-adevăr, cărbunele reprezintă doar o mică parte din importurile UE de „combustibili minerali” din Rusia, care au atins 98,9 miliarde de euro în 2021. Ucraina și mai multe țări din Europa de Est au făcut presiuni pentru un embargo energetic, argumentând că veniturile din petrol și gaze reprezintă principalele fluxuri de venituri care finanțează războiul lui Putin.

Cu toate acestea, interzicerea petrolului este o decizie deosebit de dificilă pentru Germania. Un oficial de la Berlin a subliniat că interzicerea gazelor este imposibilă pentru Germania și că ar putea dura luni de zile pentru ca economia principală a Europei să fie în măsură să înceteze utilizarea petrolului rusesc. În schimb, guvernul german a precizat deja că va elimina treptat cărbunele rusesc oricum până în vară. Printr-o lacună majoră a sancțiunilor de marți, navele din sectorul energetic sunt scutite de interdicții.

Presiunile asupra Berlinului pentru a accepta să renunțe la petrolul rusesc au crescut după ce în weekend au apărut informațiile despre atrocitățile împotriva civililor comise de trupele ruse înainte ca acestea să se retragă din zona Kievului.

Scenele cu oameni morți care zăceau pe marginea drumurilor din Bucha, o suburbie a capitalei ucrainene, și relatările despre crime și violuri, au provocat o furtună de indignare din partea liderilor mondiali, și au intensificat solicitările în cadrul UE de a lovi în profiturile petroliere ale lui Putin.

Marți, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a subliniat cel mai recent pachet de sancțiuni, care va fi prezentat miercuri ambasadorilor UE pentru aprobare. Deși sancțiunile merg mai departe decât era planificat anterior, este probabil să existe o presiune din ce în ce mai mare pentru a face mai mult în zilele următoare, în special pentru încetarea importurilor de petrol și gaze rusești.

„Am văzut cu toții imaginile groaznice din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent”, a spus von der Leyen. „Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns.”

Ursula Von der Leyen a declarat că cel de-al cincilea pachet de sancțiuni propus de UE va „taia mult mai adânc” în economia Rusiei, dar nu reprezintă sfârșitul ambițiilor blocului. Aceasta a menționat că se lucrează mult la sancțiuni mai puternice, inclusiv pentru petrolul rusesc.

„Rusia duce un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile. Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic.”

În loc să implementeze o interdicție imediată asupra cărbunelui din Rusia, Comisia a propus o măsură graduală, scrie Politico, citând un document trimis țărilor UE pe care l-a consultat. Embargoul nu va intra în vigoare decât după trei luni de la anunțarea pachetului de sancțiuni în forma sa finală și se va aplica doar noilor contracte, nu și în cazul contractelor deja semnate.

Unele țări precum Polonia, care de la începutul invaziei au făcut presiuni pentru sancțiuni mai dure, au subliniat că UE ar trebui să meargă și mai departe. „Reiterăm că gazul și petrolul trebuie incluse”, a spus un oficial polonez. „De aceea Polonia a anunțat pași pentru a pune capăt importurilor până la sfârșitul anului”.

Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a spus că transportul maritim rusesc nu va avea acces în porturile UE, în temeiul sancțiunilor propuse, deși vor exista scutiri pentru „anumite elemente esențiale”, inclusiv energie, alimente, produse agricole și ajutor umanitar. De asemenea, operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus li se va interzice intrarea în UE, ceea ce va „limita drastic” opțiunile industriei ruse de a obține bunuri vitale, a mai adăugat Von der Leyen.

În plus, sancțiunile includ și un embargou asupra exporturilor de semiconductoare și a unor tipuri de echipamente industriale și din domeniul transporturilor. Pachetul interzice, de asemenea, participarea companiilor ruse la contractele de achiziții publice din UE și va include liste suplimentare de persoane supuse sancțiunilor.

Amintim că miercuri, 6 aprilie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a criticat ezitarea Uniunii Europene de a impune un embargo complet pe importul de gaze din Federația Rusă. Oficialul a declarat că UE i-a dat lui Vladimir Putin 35 de miliarde de euro pentru aprovizionarea cu energie de la începutul războiului în Ucraina și doar un miliard de euro pentru a finanța apărarea Ucrainei .

Amintim că, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și șeful diplomației europene, Josep Borrell vor efectua în această săptămână o vizită la Kiev, unde se vor întâlni cu Vladimir Zelenskiy.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media