DOC/ Anticorupție/ Datoria regiunii transnistrene la gaze naturale a crescut cu aproape jumătate de miliard de dolari în ultimele patru luni

15 februarie 2022, 13:50 Economie 227
Gaz Plită 1.  Sursa: Replica Media

Datoria regiunii transnistrene față de Moldovagaz a crescut cu 424 milioane de dolari în perioada octombrie 2021–ianuarie 2022, scrie Anticorupție.md cu referire la informația oferită portalului de compania Moldovagaz. În cele patru luni, au fost livrate companiei Tiraspoltransgaz SRL 732,4 milioane de metri cubi de gaze naturale.

În octombrie 2021, datoria a sporit cu 98 milioane, în noiembrie – cu 90 milioane, în decembrie – cu 97,5 milioane, iar în ianuarie – cu 138,4 milioane de dolari. Așa cum „Tiraspoltranzgaz” a continuat să nu plătească pentru gazul consumat, toată suma acumulată a fost trecută în contul datoriei față de Gazprom.

Sursa/www.anticoruptie.md

Potrivit directorului Moldovagaz Vadim Ceban, la sfârșitul lunii ianuarie curent, valoarea datoriei „Tiraspoltransgaz” pentru gazele naturale consumate se ridica la 7,01 miliarde de dolari deși, la finele lunii septembrie, un acționar al companiei anunța că încă atunci datoria respectivă era de aproape opt miliarde de dolari.

Deși „Moldovagaz” stabilește tarife unice pentru toți consumatorii, autoritățile regiunii separatiste din stânga Nistrului stabilesc unilateral alt tarif, de 10-15 ori mai mic decât cel de pe malul drept – 0,83 de ruble pentru un metru cub. Sumele acumulate din acest tarif ajung până la urmă în bugetul regiunii.

Potrivit sursei citate, compania „Gazprom” nu se arată deloc deranjată de această datorie a părții transnistrene însă, în același timp, nu acceptă nicio întârziere a plății pentru consumul gazelor naturale pe malul drept.

Luni, 14 februarie, Moldovagaz a anunțat despre transferarea întregii plăți pentru gazele furnizate de „Gazprom” în ianuarie în valoare de 137 milioane de dolari și a promis că până la 20 februarie va transfera și 51 milioane de dolari pentru gazul consumat în prima jumătate a lunii curente.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media