LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 45. În Odesa a fost declarată stare de asediu

9 aprilie 2022, 10:22 Ucraina 576
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu uciderea a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș.

UPDATE 16:40. Guvernatorul militar al regiunii Harkov, Oleg Siniehubov, a declarat sâmbătă că forțele ruse au continuat să bombardeze capitala regională Harkov.

„În ultima zi, ocupatorii au lansat aproximativ 50 de proiectile de artilerie, mortiere, tanc și lansatoare de rachete”, a spus guvernatorul, potrivit CNN.

„Infrastructura în (cartierele) Saltivka, Kolodna Hora, Oleksiivka, XTZ (fabrica de tractoare din Harkov) a fost afectată”, a adăugat el.

UPDATE 15:30. Rusia anunță că a distrus un depozit de muniție în Ucraina.

Forțele ruse au distrus un depozit de muniții la Baza aeriană Mirhorod din centrul Ucrainei, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția Interfax, potrivit BBC.

Un avion de luptă MiG-29 și un elicopter Mi-8 al forțelor ucrainene au fost, de asemenea, distruse în urma atacului asupra bazei aeriene din regiunea Poltava, potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului rus, Igor Konașenkov.

Guvernatorul regiunii Poltava, Dmitro Lunin, a scris pe rețelele sociale că două persoane au fost rănite, iar baza a suferit „daune importante”.

UPDATE 13:50. Serviciul de informații al armatei britanice afirmă cu forțele ruse continuă să se concentreze asupra regiunii Donbas și orașelor Mariupol și Nikolaev din sud, fiind susținute cu atacuri cu rachete lansate de pe mare.

Potrivit raportului zilnic, aceste acțiuni vor primi un sprijin tot mai susținut al forțelor aeriene ruse.

Informațiile britanice mai precizează totuși că încercările rușilor de a stabili un coridor pe uscat între Donbas și Crimeea au fost respinse de ucraineni până acum.

UPDATE 13:00. Pierderile omenești ale forțelor ruse ar fi depășit 19.000 de oameni, potrivit estimărilor armatei ucrainene.

De asemenea, rușii ar fi pierdut aproape 300 de avioane și elicoptere și peste 700 de tancuri.

UPDATE 12:15. CNN: Radiații detectate în încăperile din centala nucleară de la Cernobîl unde au stat soldații ruși. Aparatul care măsoară radiațiile a început să țiuie ascuțit când soldații ucraineni au intrat în camera în care au stat rușii cât timp au controlat centrala nucleară de la Cernobîl, indicând un nivel de radioactivitate mai mare decât cel normal, relatează CNN.

Nu există nicio sursă radioactivă vizibilă, însă oficialii ucraineni spun că radiațiile vin de la particulele mici și de la praful pe care rușii le-au adus în clădire.

„Au mers în Pădurea Roșie și au adus material radioactiv pe încălțări. Celelalte zone sunt în regulă, dar radioactivitatea este mai mare aici, pentru că au locuit în această încăpere”, explică soldatul Igor Ugolkov.

UPDATE 11:00. În Bucha, investigatorii au început exhumarea cadavrelor din groapa comună, pentru a strânge dovezi despre crimele de război în orașul eliberat, scrie Guardian.

UPDATE 10:20. Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat că sâmbătă au fost agreate zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate, potrivit The Guardian.

Locuitorii din Mariupol pot părăsi orașul inclusiv cu mașinile proprii, a mai spus Irina Veresciuk.

UPDATE 10:00. Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian.

UPDATE 09:50. Forțele ruse au ucis 132 de civili în orașul Makariv, la 30 de kilometri vest de Kiev, a declarat vineri primarul localității, Vadim Tokar, potrivit CNN.

Aproape întreaga infrastructură a orașului a fost distrusă, a mai arătat primarul, precizând că blocurile de locuințe au fost bombardate, iar un spital distrus.

„De mai bine de o lună nu avem curent electric, apă, gaze, linii telefonice. Nu avem lucruri de strictă necesitate acasă”, a declarat Vadim Tokar.

Orașul este lovit de o „catastrofă medicală”, după ce toți medici au fost evacuați, a mai adăugat el, avertizând că localnicii trebuie să fie atenți la minele lăsate în urmă de ruși.

„Zone întregi sunt pline de mine, astfel că mai întâi va trebui să lucrăm la deminarea lor și apoi ne putem apuca de reconstrucția infrastructurii.”

Înainte de invazie, orașul avea 15.000 de locuitori, iar acum au rămas mai puțin de 1.000, a spus primarul, arătând că oamenii încep să se întoarcă acasă.

Estimările preliminare arată că aproximativ 45 % din Makariv a fost distrus, a mai declarat Vadim Tokar.

UPDATE 09:30. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy intenţionează să răspundă în termen de o săptămână la un chestionar al Uniunii Europene care serveşte drept bază pentru discuţiile de aderare, transmite dpa.

„Guvernul nostru va pregăti răspunsurile calitativ şi foarte rapid, cred că într-o săptămână”, a afirmat vineri seara preşedintele Zelenski în intervenţia sa video zilnică.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul în timpul vizitei sale de vineri la Kiev.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după începerea invaziei ruse. În prezent, Comisia Europeană examinează această cerere.

Aderarea la UE este un proces lung şi complicat. Chiar dacă Comisia va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Von der Leyen a promis totuşi un proces rapid vineri.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie și 8 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media