Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, după ce Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare: Inventează amenințări care nu există. Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina

27 februarie 2022, 17:39 Ucraina 454
Jen Psaki.  Sursa: AP Photo/Alex Brandon

Președintele rus Vladimir Putin „produce amenințări care nu există”, a denunțat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunțat că pune în alertă „forța de descurajare” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară, scrie Reuters.

„Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni”, a denunțat Jen Psaki. „Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina (...) Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra”, a adăugat ea, potrivit Reuters și Digi24.

Ordinul președintelui Vladimir Putin de a pune în alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, este o escaladare inacceptabilă, a declarat duminică și ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit Reuters.

„Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat Thomas-Greenfield, interviu pentru CBS „Face the Nation”.

Putin a ordonat comandamentului militar punerea în alertă a forțelor nucleare. Acesta a acuzat acțiunile occidentului ca fiind „declarații agresive din partea țărilor NATO”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu ministrul apărării, Serghei Șoigu, și cu șeful marelui stat major, Valeri Gherasimov.

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Putin.

Forțele strategice de descurajare includ Forța de ofensivă strategică (SNA) și Forța de apărare strategică (SOS). Primele se bazează pe sisteme intercontinentale de rachete și aviație și pe forțe nucleare strategice.

Anterior, Putin a avertizat celelalte state să nu intervină în invazia care este în desfășurare în Ucraina, spunând că ar putea duce la „consecințe pe care nu le-au mai văzut”, scrie The Guardian.Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media