Imagini uimitoare ale Soarelui: Steaua sistemului solar, fotografiată la o rezoluție fără precedent

29 martie 2022, 10:59 Știință 416
Soarele, la o distanţă 75 de milioane de kilometri .  Sursa: www.esa.int

Sonda europeană Solar Orbiter a obţinut noi imagini ale Soarelui, la o rezoluţie fără precedent, în timp ce se afla la o distanţă 75 de milioane de kilometri de acesta, ceea ce înseamnă jumătate din distanța dintre orbita medie a Pământului și Soare, scrie Science Alert.

Imaginile prezintă atât discul complet al Soarelui, cât şi atmosfera sa exterioară, coroana.

Cea mai mare rezoluţie a fost obţinută pe 7 martie cu ajutorul telescopului cu ultraviolete Extreme Ultraviolet Imager (EUI), în timp ce datele obţinute cu instrumentul SPectral Imaging of the Coronal Environment (SPICE) sunt cele mai complete de acest fel realizate asupra Soarelui în 50 ani.

Imaginea completă a fost capturată pe o perioadă de peste patru ore, deoarece fiecare mozaic durează aproximativ zece minute, inclusiv timpul necesar pentru a trece de la un segment la altul.

În total, imaginea finală conţine peste 83 de milioane de pixeli pe o grilă de 9148 x 9112 pixeli, o rezoluţie de zece ori mai bună decât poate afişa un ecran TV 4K.

EUI realizează imagini ale Soarelui la o lungime de undă de 17 nanometri, în regiunea ultravioletă extremă a spectrului electromagnetic, dezvăluind atmosfera superioară a Soarelui, numită coroană, care are aproximativ un milion de grade.

La rândul său, instrumentul SPICE este conceput pentru a monitoriza straturile atmosferei Soarelui de la coroană la cromosferă.

În secvenţa de imagini realizate de SPICE, culoarea violet corespunde hidrogenului gazos, la o temperatură de 10.000 de grade, culoarea albastră corespunde carbonului, la 32.000 de grade, culoarea verde, oxigenului, la 320.000 de grade, iar galbenul, neonului, la 630.000 de grade.

Sursa: ESA & NASA/Solar Orbiter/SPICE team/G. Pelouze/IAS

În acest context, cercetătorii vor putea studia unul dintre secretele Soarelui. În mod normal, temperatura scade pe măsură ce ne îndepărtăm de un obiect fierbinte, însă deasupra Soarelui, coroana ajunge la un milion de grade, în timp ce suprafaţa sa are doar aproximativ 5.000 de grade. Investigarea acestui mister este unul dintre obiectivele cheie ale sondei Solar Orbiter.

Datorită instrumentelor cu care este dotată, sonda înregistrează de asemenea date despre vântul solar, un flux continuu de particule eliberate în spaţiu din coroana solară.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media