Reacția Tiraspolului la decizia APCE: „Orice atac împotriva asupra operațiunii de menținere a păcii care se desfășoară sub egida Federației Ruse este extrem de periculos și distructiv”

16 martie 2022, 20:47 Politică 294
Tiraspol.  Sursa: Replica Media

Tiraspolul critică rezoluția adoptată de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) prin care regiunea transnistreană a fost recunoscută drept zonă ocupată de Rusia. Potrivit unui comunicat al pretinsului „minister de externe”, APCE a utilizat formulări politice tendențioase pentru a acuza Moscova de agresiune împotriva Republicii Moldova și a atenționat că orice „ atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii din stânga Nistrului, care se desfășoară de 30 de ani sub egida Federației Ruse, sunt extrem de periculoase și distructive”.

„Am luat act de amendamentului adoptat de APCE. S-a folosit un limbaj politizat clar tendențios, în efortul de a acuza Federația Rusă de un așa-numit „act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova”, „ocuparea” Transnistriei, etc. Cu nu mai puțin interes, am făcut cunoștință cu comentariile și declarațiile unor oficialități și politicieni moldoveni care au urmat această decizie”, se arată într-un comunicat de presă al așa-numitul minister de externe instituit de regimul separatist.

Exponenții Tiraspolului spun că formularea folosită în rezoluția APCE „este o consecință directă și repetarea efectivă a vechii poziții oficiale a Republicii Moldova, care se reflectă nu numai în numeroasele declarații publice ale diferitelor generații ale conducerii moldovenești, ci mai ales cuprinse în decizia obligatorie din punct de vedere juridic a Curții Constituționale a Moldovei din data de 2 mai 2017, care invocă despre presupusa „forțe armate de ocupație” ruse în Republica Moldova și despre „ocuparea militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova” (p. 180, 181 etc.). Astfel, rezoluția APCE nu ar fi putut apărea fără cauza sa fundamentală sub forma unei hotărâri corespunzătoare a organului jurisdicției constituționale a Republicii Moldova”.

Aceștia atenționează că „orice atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii pe teritoriul regiunii transnistrene, care se desfășoară de 30 de ani sub egida Federației Ruse, este extrem de periculos și distructiv, contrar principiilor și abordărilor aprobate la nivel interstatal și internațional de a reglementarea politică pașnică a relațiilor dintre Tiraspol și Chișinău.

Transnistrenii au mai anunțat că „abordările sub formă de rezoluții rupte de realitate”, reprezintă drept motiv pentru a revizui comunicarea Tiraspolului cu organizațiile care nu aduc niciun plus valoare la soluționarea definitivă a reglementării relațiilor „moldo-transnistrene”.

Amintim că marți, 15 martie, APCE a adoptat în unanimitate un amendament prin care a recunoscut oficial regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă.

O reacție dură la decizia APCE a avut partidul pro-rus PSRM. Liderul formațiunii politice, Vlad Batrîncea, a spus că APCE nu a consultat opinia Republicii Moldova și că această „Opinie fără efecte juridice” are menirea de a „atrage Republica Moldova într-un joc geopolitic.”

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media