UPDATE 20:16. Un cetățean american se numără printre persoanele ucise de un bombardament rusesc la Cernihov, potrivit oficialilor ucraineni și americani.
Anunțul fost făcut mai întâi de poliția ucraineană, iar Departamentul de Stat al SUA a confirmat decesul și a prezentat condoleanțe familiei, relatează CNN.
UPDATE 19:30. Un copil de 2 ani a murit și patru oameni au fost răniți după ce trupele ruse au bombardat satul Novi Petrivtsi, situat la nord de capitala Kiev, a anunțat poliția regională, potrivit The Guardian.
Într-o declarație pe Facebook, poliția a afirmat că rușii au folosit artileria grea într-o zonă rezidențială din districtul Vîșhorod, unde se află satul Novi Petrivtsi.
O clădire de apartamente a fost distrusă, iar alte clădiri din zonă au fost avariate în atac, a mai menționat sursa citată.
UPDATE 16:30. Ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a sosit în Ucraina, potrivit ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba.
„Solidaritatea Turciei rămâne de neclintit. Sunt recunoscător pentru sprijinul politic și umanitar, precum și pentru eforturile diplomatice continue ale Turciei de a pune capăt războiului devastator al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Kuleba.
UPDATE 16:25. Ocupanții rușii au bombardat noaptea orașul Merefa din regiunea Harkiv, potrivit Parchetului Regional Harkiv. 21 de persoane au fost ucise și 25 au fost rănite, 10 dintre ele în stare critică.
UPDATE 16:20. Aproximativ 70.000 de persoane au fost evacuate din districtele Buchansky și Brovarsky în două săptămâni, a declarat șeful poliției din regiunea Kiev Andriy Nebytov, citat de Ukrinform.
UPDATE 16:15. Într-un interviu acordat lui Wiadomości, Mihail Podoliak, consilier al președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că comportamentul rușilor în discuții s-a „înmuiat brusc” și „se comportă foarte corect. De exemplu, nu există nicio grosolănie sau grosolănie inerentă din partea guvernului rus”.
Podoliak a fost întrebat și dacă printre probleme se numără recunoașterea Crimeei ca rusă și a „pseudo-republicilor Donețk și Lugansk” ca independente.
El a răspuns că nu poate intra în detalii pentru că „ar putea afecta procesul de negociere”.
„Pot să spun doar că la început Rusia a venit cu multe dorințe, dintre care majoritatea nu mai sunt luate în considerare. Există o înțelegere mult mai bună a tuturor punctelor fierbinți”, a spus el.
UPDATE 16:10. Jurnalistul de investigație Christo Grozev anunță că generalul Roman Gavrilov, adjunctul comandantului Rosgvardia, formațiune care a suferit pierderi masive în Ucraina, a fost reținut de FSB. Potrivit unei surse, el a fost reținut pentru „scurgere de informații militare, care a dus la moartea unor oameni”, iar alte surse susțin că oficialul a fost reținut pentru „risipă risipitoare de combustibil”.
UPDATE.16:00. Ministerul de Externe al Rusiei a comunicat joi că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru Ucraina, aşa cum a solicitat preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy miercuri, ar fi un factor destabilizator, care nu ar aduce pacea, transmite Reuters.
UPDATE 15:40. NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forța militară, a declarat joi cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă comună la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit CNN.
„Datoria principală a alianței este să asigure siguranța tuturor membrilor”, a spus el.
UPDATE 15:20. Arnold Scwarzenegger a transmis un mesaj video poporului rus pe care spune că îl repectă și cu care a avut mereu o legătură puternică.
Celebrul actor american, foarte popular în întreg spațiul sovietic, spune că înțelege că e greu pentru ruși să înțeleagă ororile pe care armata rusă le face în Ucraina, dar trebuie să înțeleagă că acest lucru nu este normal și să facă tot posibilul pentru a opri acest război.
UPDATE 15:00. Uzbekistan nu recunoaște republicile separatiste Ucraina și cere oprirea imediată a conflictului, scrie Reuters.
UPDATE14:40. Rusia nu va lua în considerare decizia Curții Internaţionale de Justiţie, cel mai înalt tribunal al ONU, prin care a cerut Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Acesta a menționat că „aici nu poate exista un acord”.
„Nu, nu vom putea lua în considerare această decizie. Instanța internațională are un astfel de concept acolo - consimțământul părților. Aici nu poate exista consimțământ. În acest caz, acesta este ceva ce nu putem lua în considerare”, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea dacă Rusia va lua în considerare această decizie, potrivit Ria Novosti.
UPDATE 13:44. Vladimir Putin nu are la acest moment planuri pentru efectuarea unei călătorii în zona „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina sau pentru vizitarea soldaților răniți din spitale, a declarat joi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS.
UPDATE 13:40. Procurorii polonezi au adunat peste 300 de declaraţii ale martorilor, în cadrul unei anchete cu privire la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina, a anunţat ministrul justiţiei polonez, Zbigniew Ziobro, scrie Digi24.
„Au fost deja strânse peste 300 de mărturii şi declaraţii care descriu crime şi fărădelegi specifice care au avut loc în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei”, a spus miercuri Zbigniew Ziobro, citat de thenews.pl.
UPDATE 13:30. Republica Moldova respectă drepturile omului, face toate eforturile pentru ca fiecare cetățean, indiferent dacă vorbește limba română sau limba rusă, să se simtă în siguranță. Astfel a comentat președinta Maia Sandu, mesajul Ambasadei ruse la Chișinău care a îndemnat rușilor că pot depune plângeri dacă se simt discriminați în Republica Moldova.
„Toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent dacă vorbesc limba română sau limba rusă, sunt în siguranță în Republica Moldova.
Noi lucrăm pentru siguranța fiecărui cetățean și din primele zile ale acestui război am făcut apel la unitate, ca să nu permitem discursului de ură să ne dezbine și le mulțumesc tuturor oamenilor care au urmat acest apel și au contribuit ca să putem să menținem unitatea”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.
UPDATE 13:16. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele Estoniei, Alar Karis, au susținut o conferință de presă privind rezultatele întrevederii pe care au avut-o astăzi la Chișinău. Maia Sandu mulțumit Estoniei pentru suportul oferit până acum și a cerut sprijin sprijin în deschiderea piețelor UE pentru produsele moldovenești care nu pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului din Ucraina.
Alar Karis a felicitat Republica Moldova pentru că „și-a deschis casele și inimile pentru oamenii din Ucraina, găzduind refugiați” și a afirmat că Estonia va continua să asiste Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților.
UPDATE 12:56. Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy s-a adresat joi Bundestagului, printr-un discurs de 20 de minute, cerând Germaniei să dărâme noul zid ridicat în Europa împotriva libertăţii odată cu declanşarea războiului de către Vladimir Putin. Totodată, Zelenskiy şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la relaţiile economice strânse stabilite în ultimii ani între Berlin şi Moscova, în special în domeniul energiei.
UPDATE 12:10. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat date actualizate privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 17 martie 2022:
- oameni – peste 14000 (+200);
- tancuri – 444 (+14);
- vehicule blindate – 1 435 (+60);
- sisteme de artilerie – 201 (+11);
- sisteme de lansare de rachete multiple – 72 (+2);
- sisteme de apărare aeriană – 43;
- avioane – 86 (+2);
- elicoptere – 108;
- vehicule militare – 864 (+45);
- nave (bărci) – 3;
- cisterne – 60;
📌-
- Drone – 1.
UPDATE 12:00. Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia „consideră formularea rezoluției APCE legată de regiunea transnistreană drept inacceptabilă și care nu corespunde stării de fapt a lucrurilor”. Declarațiile au fost făcute joi, 17 martie, în cadrul unei conferințe de presă.
Zaharova a citit de pe foaie și reacția diplomației ruse la declarațiile Maiei Sandu care a spus că Moldova continuă să ceară Rusiei să-și retragă armata de pe teritoriul transnistrean.
„Contingentul limitat de militari ruși se află pe teritoriul transnistrean în concordanță cu Acordul moldo-rus din 21 iulie 1992 de încetare a focului la Nistru. Scopul aflării acestora este de a desfășura o operațiune de pace, datorită căreia de 30 de ani se asigură nu doar pace și liniște, dar și paza sigură a depozitelor de armament rămase încă de pe vremea Uniunii Sovietice”, a spus Zaharova.
UPDATE 11:54. Fostul guvernator ucrainean al regiunii Donețk, omul de afaceri Serghei Taruta, a anunțat astăzi că adăpostul de bombe al Teatrului Dramatic din Mariupol a rezistat atacului de miercuri și că oamenii care s-au refugiat acolo au supraviețuit.
„După o noapte de incertitudine, în dimineaţa celei de-a 22-a zile de război, în sfârşit o veste bună de la Mariupol! Adăpostul anti-bombe a supravieţuit. Dărâmăturile au început să fie înlăturate. Oamenii ies vii”, a anunțat Taruta.
UPDATE 10:49 Primarul orașului Melitopol, Ivan Fiodorov, a transmis un prim mesaj video după ce a fost eliberat din captivitate. Fiodorov a stat 6 zile în custodia trupelor ruse de ocupație și a fost schimbat cu 9 soldați ruși în termen. Primarul orașului Melitopol, ocupat de Rusia a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat, orășenilor care au continuat protestele în ciuda ocupației și a promis că foarte curând, va ridica din nou steagul Ucrainei în piața centrală a orașului.
UPDATE 10:45. Curtea Europeană a Drepturlor Omului (CEDO) suspendă „examinarea tuturor plângerilor” depuse împotriva Federației Ruse. Decizia a fost luată ca urmare a excluderii în mod oficial a Rusiei din Consiliului Europei (CoE).
UPDATE 10:15. Deputații în Parlamentul Republicii Moldova, la începutul ședinței plenare de astăzi, 17 martie, au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina.
„Cel mai tragic este că războiul aduce jertfe de oameni nevinovați. Poporul nostru întotdeauna a fost și va fi alături de cei care sunt în nenorocire. Urmărim cu mare atenție, cu îngrijorare și cu durere în suflet ceea ce se întâmplă în Ucraina și vom face tot ce putem, ca țară, ca oameni, să ajutăm sinistrații”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.
UPDATE 10:00. NATO nu anticipează riscuri la adresa securităţii statelor aliate, în condiţiile în care peste 75% din forţele ruse sunt blocate în Ucraina şi suferă pierderi masive, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a dat asigurări că nu sunt îngrijorări în privinţa extinderii conflictului.
„Preşedintele (Vladimir) Putin trebuie să oprească războiul imediat, să retragă acum toate trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei şi să se angajeze în discuţii diplomatice, cu bună credinţă, pentru o soluţionare paşnică şi politică a conflictului. Vreau să reconfirm faptul că NATO răspunde acestei crize cu viteză şi cu unitate”, a declarat Mircea Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români, transmite Agerpres.
UPDATE 09:59. Republica Moldova, alături de Uniunea Europeană (UE), G7 și alte state, precum Albania, Australia, Islanda, Republica Coreea Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord și Norvegia a convenit să-i retragă Federației Ruse preferințele comerciale din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și să suspende aderarea Belarusului la organizația internațională, potrivit Declarației semnate de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu privire la decizia UE de a nu mai trata Rusia ca cea mai favorizată națiune la OMC.
UPDATE 09:50. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a afirmat, într-un nou discurs, că lumea trebuie să recunoască în mod oficial faptul că „Rusia a devenit un stat terorist”.
Totodată, Zelenskiy şi-a reiterat îndemnul către soldaţii ruşi de a se preda: „Trupele Rusiei suferă pierderi atât de mari în Ucraina, cum nu au fost nici în Siria şi nici în Cecenia. Trupele sovietice nu au suferit astfel de pierderi în Afganistan. Dacă războiul vostru, războiul împotriva poporului ucrainean, continuă, mamele Rusiei vor pierde mai mulţi copii decât în războaiele din Afganistan şi Cecenia la un loc. Ce sens are? Fiecare soldat rus care predă armele va primi o şansă, o şansă de a supravieţui. Fac apel în special la recruţi, care au fost aruncaţi în focurile acestui război. Nu războiul vostru. Şi celorlalţi soldaţi ruşi care încă au instinctul de autoconservare. Lăsaţi armele jos. Este mai bine decât să muriţi pe front, pe pământul nostru”.
UPDATE 09:49. Generalul rus Igor Koneșenkov a prezentat pierderile pe care Ucraina le-ar fi suferit la ziua de azi, 17 martie.
- A fost distrus un depozit de muniție unde se păstrau incluiv rachete pentru lansatorul strategic Tochka U în regiunea Rivne, din vestul Ucrainei.
- Pe parcursul zilei au fost doborâte 2 elicoptere, un Mi-24 și un Mi-8, dar și 12 drone, dintre care 2 Bayraktar.
- Aviația rusă a distrus 11 complexe anti-aeriene ucrainene, dintre care o divizie C-300.
La final, Konoșenkov a declarat că Ministerul Apărării rus a intrat în posesia unor documente care probează faptul că într-un laborator din Harkov s-au făcut experimente biologice prin care se studia transmiterea de boli patogene prin intermediul păsărilor sau a liliecilor.
UPDATE 09:15. Vicepremiera pe probleme sociale a Ucrainei, Irina Verșciuc a anunțat că azi vor fi deschise 9 coridoare umanitare în 3 regiuni, cele mai afectate de lupte: Donețk, Kiev și Harkov.
UPDATE 09:00. Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, l-a calificat miercuri pe omologul său rus, Vladimir Putin, drept un „criminal de război” urmare a invaziei declanșate de președintele rus pe teritoriul Ucrainei. Drept replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat cuvintele lui Biden drept o retorică „inacceptabilă” şi de „neiertat”. Vezi știrea AICI.
UPDATE 08:40 Autoritățile din Japonia anunță că patru nave de luptă rusești au fost văzute navigând în apropiere de arhipelagul nipon, îndreptându-se spre vest, cel mai probabil spre Europa.
În fotografiile publicate de ministerul apărării japonez, pe una dintre nave pare că sunt vehicule militare. Autoritățile nipone cred că este posibil ca navele să se îndrepte spre Ucraina.
UPDATE 07:38. Cel puțin o persoană a murit, iar alte trei au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială din Kiev, a anunțat serviciul de urgență ucrainean.
Clădirea a fost lovită în jur de ora locală 5:02, joi dimineață, în districtul Darnițki al capitalei ucrainene, iar pompieri și echipe de ajutor au fost trimise la fața locului.
UPDATE 07:12. O întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate ONU urmează să aibă loc, joi, pentru a discuta criza umanitară din Ucraina, o criză care devine tot mai gravă cu fiecare oră care trece.
SUA, Marea Britanie, Franța, Irlanda, Norvegia și Albania au convocat această întâlnire, susțin surse diplomatice, în urma unei creșteri puternice a bombardamentelor în zone cu civili, din ultimele zile.
Totuși, este foarte probabil ca rezultatele să nu fie prea bune, în condițiile în care Rusia deține președinția Consiliului de Securitate pe luna martie.
Cum ajută UE Ucraina: de la sancțiuni la ajutor militar și umanitar
Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie și 16 martie.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
