VIDEO/ Zelenskiy a vizitat Bucha, Iripin și Stoianka, zone eliberate de forțele rusești: „Vom face tot posibilul pentru a le readuce la viață cât mai curând posibil”

4 aprilie 2022, 16:29 Ucraina 688
Zelenskiy a vizitat Bucha, Iripin și Stoianka.  Sursa: Vladimir Zelenski/Telegram

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy a vizitat astăzi, 4 aprilie, orașul Bucha, unde a făcut cunoștință cu consecințele crimelor comise de soldații armatei ruse și a discutat cu localnicii. Totodată, liderul de la Kiev a fost la Iripin și Stoianka, zone eliberate de forțele rusești.

„Cu ochii mei am văzut Bucha, Irpin, Stoianka după ocupație. Vom face tot posibilul pentru a le readuce la viață cât mai curând posibil”, a declarat Zelenskiy.

Liderul de la Kiev a examinat traseul cu echipamentele rusești distruse și a vorbit cu localnicii din zonă.

„Este foarte important că aici este prezentă presa. Vrem să arătați lumii ce s-a întâmplat aici. Ce a făcut armata rusă. Ce a făcut Federația Rusă în Ucraina pașnică. Este important pentru dvs. să vedeți că aceștia sunt civili”, a spus șeful statului vecin.

Zelensky a reiterat în fața jurnaliștilor prezenți la Bucha că Rusia a comis crime de război și genocid în Ucraina. Tot el a spus reporterilor că situaţia actuală este „o chestiune de viaţă, de moarte şi de tortură”, subliniind angajamentul Ucrainei de a-i găsi pe cei responsabili pentru atrocităţi.

„Vom pune presiune maximă. Nu ne vom opri nici un minut pentru a găsi toți criminalii și cred că acest lucru va aduce beneficii civilizației", a continuat Zelenskiy.

Liderul de la Kiev a avertizat că „dacă nu găsim o soluție civilizată”, poporul ucrainean „va găsi o soluție necivilizată” pentru a rezolva problemele.

În timpul vizitei sale de astăzi la Bucha, un corespondent BBC l-a întrebat pe Zelenskiy dacă mai crede că este posibil să aibă loc negocieri de pace cu Rusia, președintele ucrainean a declarat că „da, pentru că Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice și militare”.

„Pe zi ce trece, cu cât armata noastră recapătă zonele ocupate, vedeți ce se întâmplă. (n.red. cu referire la negocierile ruso-ucrainene) Este foarte greu de discutat și negociat când ei fac asemenea lucruri ca aici. Zilnic aflăm despre oameni îngropați, asfixiați, pur și simplu torturați. Dacă ei au cu ce gândi - trebuie să se gândească mai rapid”, a mai adăugat Zelenkiy.


Trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, iar în urma lor au lăsat imagini de coșmar: orașe pârjolite și zeci de cadavre ale cetățenilor ucraineni care zac chiar pe drumuri (numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit).

În Bucha au fost găsiți zeci de morți cu mâinile legate, primarul orașului declarând că Bucha era „împânzită cu cadavre”. Oamenii, a spus primarul, au fost împușcați în ceafă. În satul Motîjin, au fost găsite cadavre într-o groapă comună. Pe marginea uneia dintre autostrăzile din regiunea Kiev, fotojurnaliştii au văzut trupurile unor femei goale. Forțele ruse au încercat să le ardă.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina pentru a elimina „întreaga naţiune”, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucha, în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse.

Totodată, preşedinta Maia Sandu, s-a declarat „şocată” de „masacrul” din oraşul ucrainean şi a anunţat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu naţional în memoria victimelor de până acum ale războiului dus de Rusia în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat că armata rusă ar fi provocat masacrul din localitatea, regiunea Kiev, și spune că „toate fotografiile și videoclipurile publicate de regimul de la Kiev, care ar fi mărturie despre astfel de „crime” comise de personalul militar rus în orașul Bucha, sunt o altă provocare.”

Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că cei care sunt implicați în tortura și execuția civililor vor fi condamnați pe viață. De asemenea, ea le-a transmis soldaților ruși aflați încă pe teritoriul Ucrainei să se comporte „în așa fel încât pentru tot restul vieții să nu fiți nevoit să căutați constant un gol unde să vă ascundeți”, deoarece „războiul se va termina mai devreme sau mai târziu.”


Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media