VIDEO/ Banii rămași de la Energocom - un miliard 400 de milioane de lei, vor fi transferați pentru a achita datoria către Gazprom

23 noiembrie 2021, 15:58 Economie 414
Andrei Spînu.  Sursa: Replica Media

Banii rămași de la Energocom - 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom de peste un miliard de lei, acumulată pentru luna octombrie și 50% avans din noiembrie. Despre aceasta a anunțat viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, într-o conferință de presă, în legătură cu avertismentul Gazprom de a sista livrarea gazelor către Republica Moldova.

La început de conferință, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a punctat că modul de plată a consumului curent nu a fost parte a negocierilor noului contract, ci face parte din prevederile deja existente în trecut în contractele precedente.

„Vom face tot ce este necesar pentru sistarea gazului, în ciuda unor speculații recente. (...) Pe parcursul acestei săptămâni, vom scoate spre consultări publice modificări la legea gazului, care vor permite pe viitor să fim mai pregătiți.

Am făcut retificări la buget pentru anul 2021. Conform dispoziției CSE, unde s-au alucat 1,7 miliarde ei pentru Energocom. Din această sumă, aproximativ 300 de milioane de lei au fost folosiți pentru cumpărarea gazului în luna octombrie în situația de urgență. Iar 1,4 miliarde de lei vor fi alocați pentru a susține plățile curente ale companiei Moldovagaz pentru luna octombrie și noiembrie.

Soluția propusă de Guvern este de a încheia un contract de cesionare a unei părți din datoria Termoelectrica către Moldovagaz - cesionarea acestei părți a datoriei către Energocom. Vorbim de suma de aproximativ 1,4 miliarde lei. Sumă necesară pentru plățile curente către Gazprom.

Energocom va achita această datorie cesionată către Moldovagaz, iar Moldovagaz va face plata pentru gazele naturale”, a declarat Spînu.

Totodată, membrul cabinetului de miniștri a declarat că regretă faptul că Gazprom a decis să notifice în așa mod Moldovagaz.

„Astăzi vom trimite o scrisoare suplimentară către Gazprom în care vom informa oficial despre pașii pe care îi va lua Guvernul pentru redresarea situației”, a conchis Spînu.

Amintim că, purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a declarat, luni, 22 noiembrie, că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite TASS.

În seara zilei de ieri, 22 noiembrie, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că 1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În reacție ministrul Andrei Spînu a declarat, marți, 23 noiembrie, că ministerul pe care-l conduce a recepționat astăzi, 23 noiembrie, demersul „Moldovagaz” cu privire la situația creată în ceea ce privește plata datoriilor pentru luna octombrie și noiembrie către „Gazprom”, iar Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media