DOC/ Avocatul lui Plahotniuc a cerut strămutarea cauzei privind aplicarea arestului pe numele ex-liderului PDM: Decizia CSJ

30 noiembrie 2021, 20:52 Justiție 287
Vlad Plahotniuc.  Sursa: zdg.md

Pe rolul Judecătoriei Chişinău se află examinarea demersul înaintat de partea acuzării, la data de 5 noiembrie, privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest faţă de Vladimir Plahotniuc. La 16 noiembrie, avocatul fostului lider PDM, Lucian Rogac, a înaintat cerere prin care a solicitat strămutarea cauzei privind aplicarea măsurii în privinţa clientului său de la Judecătoria Chişinău la o altă instanţă egală în grad.

Avocatul lui Plahotniuc și-a motivat cererea de strămutare prin faptul că, în cadrul şedinţei de judecată din 10 noiembrie, a solicitat termen suplimentar pentru a lua cunoştinţă cu materialele anexate la demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive. Instanţa a admis solicitarea acordând apărătorului un termen de 3 zile lucrătoare, fixând următoarea şedinţă pentru data de 16 noiembrie.

În cadrul şedinţei a înaintat cerere privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.172 alin. 2 Cod Procedură Penală, şi în temeiul art.7 alin.31 Cod Procedură Penală să fie dispusă suspendarea examinării demersului până la data când Curtea Constituțională se va pronunţa pe marginea cererii.

Instanţa de judecată a dispus primirea cererii privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, însă în opinia sa instanța contrar prevederilor legale a dispus continuarea examinării demersului procurorului privind aplicarea măsurii preventive, a manifestat un comportament părtinitor față de partea acuzării și un comportament indiferent față de partea apărării, nu a pătruns în esența demersurilor înaintate de partea apărării astfel respingându-le a admis încălcarea dreptului la un proces echitabil.

De asemenea, apărătorul fostului lider PDM consideră că se fac presiuni de către factori externi, care poate condiționa imparțialitatea instanţei de judecată.

Într-un final, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea avocatului Lucian Rogac, ca fiind neîntemeiată.


Din iunie 2019, Vlad Plahotniuc este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. Fostul lider al PDM are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”, fiind învinuit pe trei capete de acuzare.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media