LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 180. Kievul cere ONU și Crucii Roșii să împiedice pretinsele procese organizate de ruși la Mariupol, unde vor fi „judecați” prizonierii ucraineni de război

22 august 2022, 10:15 Ucraina 436
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Luptele continuă în Ucraina, în cea de-a 180-a zi a invaziei ruse. Președintele Vladimir Zelenskiy avertizează că Rusia ar putea intensifica atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene când țara sărbătorește Ziua Independenței. În mai multe orașe au fost anulate evenimentele în masă și a fost introdusă ora marțială în perioada 23 - 25 august.

În același timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că elanul forțelor este probabil epuizat. Trupele ruse au demonstrat iIncapacitatea de a valorifica succesele anterioare de la Bahmut și Avdiivka și arată „o problemă militară mai fundamentală” - că nu pot transforma succesele tactice în succese operaționale.

Zelenskiy amenință că va exclude orice negocieri dacă Rusia va judeca soldații ucraineni din Mariupol.

UPDATE 19:50. Luptătorii Azov spun că femeia suspectată de FSB de asasinarea fiicei lui Alexandr Dugin, Daria, nu are nicio legătură cu regimentul ucrainean.

„FSB-ul nu-și merită salariul. Acest fals pare foarte amuzant. Nu o cunosc pe fata asta. Documentele pe care partea rusă le arată sunt documentele unei persoane care nu este militar al regimentului Azov. Codul nostru vestimentar este multi-cam. Toate documentele noastre erau cu fotografii, unde luptătorii erau în uniforme specifice. Acum puteți verifica știrile, această femeie este îmbrăcată în uniforma Gărzii Naționale. Și, în acest certificat de serviciu, scrie că este luptătoare a unității militare 3057 NSU. Unitatea militară 3057 include un detașament separat de forțe speciale „Azov”, dar nu toți angajații din unitatea militară 3057 sunt luptători „Azov”, iar această femeie nu este o luptătoare a regimentului „Azov”, se arată într-o declarație a regimentului.

Potrivit declarației, certificatele arătate de propagandişti puteau fi găsite în unitatea militară a Mariupolului ocupat: „Dacă priviți cu atenţie la ceea ce este scris cu creionul pe certificatul ei, puteți vedea că acest certificat s-a schimbat pentru că s-a căsătorit”.


UPDATE 19:35. Ucraina cere organizațiilor ONU și Crucea Roșii împiedice procesele false de la Mariupol, unde vor fi judecați prizonierii de război.

Ombudsmanul Dmitro Lubinets a făcut apel la ambele organizații și la ombudsmanul Rusiei să prevină „încă o încălcare a Convenției de la Geneva”.

Primarul orașului Mariupol, aflat sub ocupația rușilor, Vadim Boicenko, a declarat pe 11 august că rușii intenționează să organizeze un „proces” simulat al prizonierilor de război ucraineni la Filarmonica din Mariupol pe 24 august, Ziua Independenței Ucrainei.

Potrivit lui Boicenko, în închisorile controlate de ruși din Mariupol sunt peste 10.000 de ucraineni, dintre care mulți sunt soldați. Direcția de Informații a Ministerului Apărării ucrainean a declarat anterior că Rusia ar putea efectua o lovitură cu rachete la fața locului în timpul procesului fals și ar putea încerca să paseze vina către Ucraina.


UPDATE 19:15. Consorțiul nuclear finlandez Fennovoima cere companiei ruse Rosatom 2 miliarde de euro pentru o centrală nucleară casată, scrie Ekonomicheskaia Pravda.

Suma include 800 de milioane de euro avansați de Fennevoima pe proiect. Pe 3 mai 2022, Fennovoima a renunțat la contractul de livrare a centralei nucleare Hanhikivi din Finlanda către compania de stat rusă Rosatom, invocând riscuri și întârzieri din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Rosatom, care deține o treime din acțiunile Fennevoima, a declarat că decizia a fost luată „fără nicio consultare detaliată” cu acționarii proiectului și intenționează să urmărească un arbitraj internațional.


UPDATE 19:00. Președinția poloneză a OSCE, ca răspuns la apelul Misiunii Permanente a Ucrainei, va organiza o reuniune specială pe 24 august pentru a discuta despre războiul agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei, a anunțat luni reprezentantul permanent al Ucrainei la organizațiile internaționale de la Viena, Evgheni Țîmbaliuk.

„Convocarea unei întâlniri speciale pe 24 august, când vom marca cea de-a 31-a aniversare a restabilirii statului ucrainean, nu va avea doar o mare importanță practică, ci va fi și o puternică manifestare de solidaritate cu poporul ucrainean. În ciuda mizei Kremlinului pentru așa-numita „epuizare a Ucrainei”, în a șasea lună de război vedem că sprijinul partenerilor noștri nu face decât să crească”, a spus Țîmbaliuk, citat de Ukrinform.

Acesta a remarcat, de asemenea, că este important ca principalul organism decizional al OSCE să se întrunească pe fondul așteptărilor rezonabile de posibile atacuri teroriste masive ale Rusiei în cea mai importantă zi pentru statul ucrainean.


UPDATE 18:25. Rusia a solicitat marți, 23 august, o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din jurul centralei nucleare Zaporojie, a declarat Dmitri Polianski, prim-viceprim-ministru la ONU, pe canalul său Telegram.

„În legătură cu provocările Ucrainei în curs împotriva centralei nucleare Zaporojie, am solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu includerea pe ordinea de zi a subiectului privind „amenințarea la adresa păcii și securității internaționale”. I-am cerut secretarului general al ONU, António Guterres, să vorbească despre aceasta”, a spus Poliansky.

Întâlnirea este programată pentru ora 22:00, ora Moscovei, pe 23 august.


UPDATE 18:00. FSB a publicat un videoclip cu presupusa asasină a Dariei Dughina, Natalia Vovk, care a fost distribuit de presa de stat rusă.

În prima parte, Vovk, acuzată de FSB de moartea Dariei Dugină, intră în Rusia într-o mașină Mini Cooper - din ce țară nu este clar, mai ales că granița dintre Rusia și Ucraina este acum închisă. În a doua parte, ea sună la ușa unui bloc în care ar fi locuit Dugina (FSB insistă că Vovk a închiriat un apartament în acel bloc). În a treia parte, Vovk părăsește Rusia și trece granița spre Estonia - în același timp, este neclar în ce parte a zilei femeia a ajuns la graniță. Se vede mașina este examinată destul de atent.

FSB a publicat și trei poze de la o cameră de supraveghere, din care, potrivit serviciului de informații, reiese clar că pe mașină au fost folosite plăcuțele de înmatriculare ale Ucrainei, ale Kazahstanului și ale republicii nerecunoscute Donețk.


UPDATE 17:30. Mihail Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a respins versiunea FSB conform căreia serviciile speciale ucrainene se aflau în spatele uciderii Dariei Dugina.

„Ru-propaganda creează din nou lumi fictive: o femeie ucraineană și copilul ei de 12 ani au fost „numiți” vinovați de aruncarea în aer a mașinii propagandistului Dugina. „Twitter”.

Anterior, el a declarat deja că Ucraina nu a fost implicată în uciderea fiicei ideologului „lumii ruse” Alexandr Dugin și a spus că în spatele exploziei mașinii sale se află o luptă pentru putere între grupurile ruse.


UPDATE 17:10. Filosoful și ideologul rus Alexandr Dughin a făcut o primă declarație de la moartea fiicei sale, Daria, care a fost victima unei explozii controlate acum două zile. În mesajul său, care a fost publicat inițial pe canalul de Telegram „Tsarigrad”, gestionat de prietenul său, omul de afaceri conservator Konstantin Malofeev, Dughin a spus că fiica sa a murit „în urma unui atac terorist comis de regimul nazist ucrainean” și că nu-și dorește răzbunare, ci victoria Rusiei în război.


UPDATE 16:50. Un bărbat ar fi murit la Energodar în urma unor bombardamente, oraș ocupat de forțele ruse, anunță primarul de facto al orașului, Dmitri Orlov, în urma bombardamentelor.

„De la Energodar, există informații despre moartea unui bărbat și a mai multor răniți ca urmare a bombardamentelor în zona centralei termice Zaporojie (cea mai puternică din Ucraina)”, a scris primarul.

Orlov a subliniat că se știe cu siguranță că, în urma atacurilor cu mortar de la Energodar, centrala termică a fost avariată astăzi.

Centrala Termică din Eenergodar se află sub controlul armatei ruse din 4 martie. Pe teritoriul stației, invadatorii au plasat echipament militar și muniție.


UPDATE 16:20. Aproape 9.000 de militari ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia, a declarat luni șeful forțelor armate ucrainene, citat de Reuters.

Bilanțul oferit de generalul Valerii Zalujnii pare să fie primul furnizat de către conducerea militară ucraineană de când a început invazia comandată de Valdimir Putin, la 24 februarie.

Zalujnii, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, a declarat în cadrul unei conferințe organizate pentru a onora veteranii militari și familiile celor uciși că copiii aveau nevoie de protecție în mai multe părți ale țării, inclusiv în capitala Kiev.

„Ei chiar nu înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă și cu siguranță au nevoie de protecție... pentru că tatăl lor a plecat pe front și, posibil, se numără printre cei aproape 9.000 de eroi care au fost uciși", a spus el.

Zalujnii nu a oferit detalii și nu a precizat dacă cifra pe care a citat-o include toți membrii personalului de serviciu uciși în acțiune, cum ar fi polițiștii de frontieră.

Vladimir Zelenskiy a declarat în cadrul conferinței că aproximativ 1 milion de persoane apără Ucraina ca parte a forțelor armate ucrainene sau a altor servicii.

Zalujnii nu a spus câți civili au fost uciși sau câți membri ai personalului rusesc a estimat Kievul că au fost uciși în lupte, dar Statul Major al forțelor armate ucrainene a estimat că numărul militarilor ruși a fost de 45.400 de morți.


UPDATE 15:55. La aceeași conferință de presă, Borrell s-a pronunțat împotriva interzicerii totale a vizelor pentru ruși.

„Interzicerea intrării tuturor cetățenilor ruși este o idee proastă”, a spus Bloomberg, citat de el. „Trebuie să fim mai selectivi”, a adăugat el.


UPDATE 15:40. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunțat luni că blocul comunitar intenționează să organizeze o misiune de „antrenament şi asistenţă” pentru armata ucraineană, care ar urma să aibă loc în ţările vecine, scrie BBC.

Propunerea va fi dezbătută săptămâna viitoare la Praga, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre ale UE, a precizat Borrell, într-o conferinţă de presă ținută după un eveniment găzduit de Universitatea din Santander din nordul Spaniei.

„Sper că (propunerea) va fi aprobată. Uniunea Europeană desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care noi cooperăm. Am făcut asta în Mali în urmă cu puţin timp, o să începem să o facem în Mozambic şi am făcut-o în Niger”, a declarat șeful diplomației europene.


UPDATE 15:15. Controversatul ambasador al Ucrainei în Germania își va părăsi postul pe 14 octombrie.​ Președintele Vladimir Zelenskiy l-a demis pe Andrii Melnik pe 9 iulie, la o săptămână după ce a acordat un interviu în care l-a apărat pe liderul naționalist Stepan Bandera, care a colaborat cu Germania nazistă și s-a certat cu naziștilor în diferite perioade, scrie Ukrainskaya Pravda.

Diplomatul a fost vocal în apelurile sale pentru mai multă asistență din partea Germaniei, în special ajutor militar și arme grele.


UPDATE 14:45. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) susține că în spatele exploziei în care a murit Daria Dughina ar sta serviciile speciale ale Ucrainei.

Potrivit versiunii FSB, crima ar fi fost comisă de o cetățeană a Ucrainei pe nume Natalia Vovk, născută în 1979, care ar fi ajuns în Rusia pe 23 iulie împreună cu fiica ei adolescentă, și ar fi închiriat un apartament în aceeași clădire în care locuia și Dugina.

După ce ar fi organizat explozia controlată a mașinii jurnalistei ruse, femeia ar fi fugit în Estonia.


UPDATE 14:20. Toate arterele de transport ale trupelor ruse sunt sub controlul focului Forțelor Armate ale Ucrainei, care amintesc periodic invadatorilor de prezența lor, a declarat luni șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, după ce a fost întrebată despre exploziile de pe podul Antonovskii.

„Continuăm să menținem controlul asupra arterelor de transport, în special, în teritoriul ocupat, deoarece ne dăm seama că prin ele inamicul va încerca să aducă anumite rezerve, iar Podul Antonovskii este una dintre rutele de transport. Ei (rușii - n.red.) încearcă să îl repare, dar trebuie să conștientizăm că o structură atât de complexă nu poate fi „cârpită” doar cu o găleată de beton, ci necesită reparații semnificative și procese tehnologice. De aceea controlăm acest lucru și le reamintim periodic de prezența noastră la distanță”, a spus Gumeniuk, citată de Ukrinform.

Gumeniuk a mai spus că duminică militarii ucraineni au mai organizat un atac asupra podului Kahovka. „Desigur, aceasta este o structură hidraulică complexă, așa că munca artileriei noastre acolo este destul de delicată, precaută, menită în mod special să distrugă planurile inamicului de a folosi această facilitate. Le corectăm, inclusiv așa-numitele lucrări de reparații. Adică, acestea sunt lovituri atât pe echipamentele de reparații pe care le aduc acolo, cât și pe plăcile cu care încearcă să cârpească acele găuri”, a spus ea.


UPDATE 14:05. Forțele armate ale Ucrainei au atacat din nou podul Antonovskii, anunță deputatul Consiliului Regional Herson, Serghei Hlan.

„Forțele armate ale Ucrainei lovesc din nou la podul Antonovskii... Epuizăm inamicul în regiunea Herson”, a scris Hhlan.

Localnicii din zonă raportează explozii și fum din direcția podului.

„Informațiile despre explozii provin din diferite regiuni. Sunt atacate pozițiile trupelor ruse din Novaja Kahovka, Tavriysk, Malokahovka, Kahovka și Cernobaevka”, a mai scris el.

Anterior, presa ucraineană a scris că în urma atacurilor asupra podului Antonovskii au început a fi evacuate familiile militarilor ruși din Herson.


UPDATE 13:40. Un înalt diplomat rus exclude o soluție negociată pentru războiul din Ucraina. Gennadii Gatilov, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU de la Geneva, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că Moscova și Kievul au fost „foarte aproape” de un acord care să pună capăt conflictului în timpul negocierilor din luna aprilie și a acuzat SUA și NATO că fac presiuni ca Ucraina să renunțe la discuții.

„Acum, nu văd nicio posibilitate pentru contacte diplomatice. Și cu cât conflictul continuă, cu atât va fi mai dificil să existe o soluție diplomatică”, a spus Gatilov, precizând că este imposibil de estimat cât va dura conflictul.

El a afirmat despre țările occidentale că „vor lupta până la ultimul ucrainean” și a lăudat eforturile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan care „a încercat tot posibilul” pentru a facilita dialogul dintre Rusia și Ucraina.

Totodată, Gatilov a declarat că nu va exista o întâlnire directă între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său rus Vladimir Putin.


UPDATE 13:20. Estonia cere un embargo energetic complet al Rusiei în al optulea pachet de sancțiuni.

„Trebuie să creștem semnificativ prețul agresiunii pentru agresor înainte de debutul iernii. Până acum, șapte pachete nu sunt suficiente pentru a-l forța pe Putin să oprească războiul împotriva Ucrainei”, a declarat luni Ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu.

Oficialul a spus că propunerile Estoniei de a impune noi sancțiuni includ și embargouri asupra unor categorii de bunuri și sancțiuni personale, dar nu a oferit detalii despre viitoarele interdicții.

Potrivit lui Reinsalu, Rusia se află acum într-o poziție dificilă din cauza sancțiunilor impuse încă de la începutul războiului, în special în sectorul tehnologiilor. De asemenea, Estonia solicită în mod activ interzicerea eliberării vizelor turistice europene pentru ruși și va propune noi măsuri pentru a împiedica cetățenii ruși să intre în țările UE.


UPDATE 13:05. Ucraina a primit alte 5.000 de stații de internet prin satelit Starlink de la compania lui Elon Musk, a anunțat viceprim-ministrul - Ministrul Transformării Digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov în timpul unei conferințe, relatează un corespondent Ukrinform.

„Am primit 5.000 de Starlinks pentru nevoile care există în țara noastră”, a spus Fedorov, menționând că în Ucraina există acum aproximativ 20 de mii de tsații Starlink.


UPDATE 12:40. Suedia se opune interzicerii totale a vizelor turistice pentru ruși. Ministrul suedez pentru integrare și migrație, Anders Ygeman, a declarat că țara sa sprijină limitarea strictă a vizelor pentru ruși, cum ar fi eliminarea cererilor de viză simplificate, tranmsite Kiyv Independent.

Ygeman este de părere că o interdicție completă ar împiedica dizidenții și cercetătorii ruși să intre în UE, ceea ce este „un schimb pe care încă vrem să îl avem cu Rusia”.


UPDATE 12:25. Dacă Germania încetează să furnizeze arme Ucrainei, milioane de oameni vor fi lăsați la soarta lor, a declarat luni ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, transmite cotidianul german Spiegel.

Baerbock a spus că dictatorul rus Vladimir Putin refuză să vorbească „chiar și despre cele mai simple chestiuni”, ceea ce face imposibilă încheierea războiului prin negocieri. Guvernul german a fost acuzat anterior că a întârziat și blocat aprovizionarea cu arme către Ucraina.


UPDATE 12:00. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a reținut doi informatori care dădeau date Rusiei despre sistemele de rachete HIMARS.

Cei doi informatori au fost reținuți în regiunea Donețk. Aceștia sunt bănuiți că ar fi transmis forțelor ruse date privind localizarea personalului și echipamentelor Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv a sistemelor HIMARS, și au colectat informații despre geolocalizarea și funcționarea infrastructurii critice.

Pe baza informațiilor oferite de ei, trupele ruse au atacat sistemul de captare a apei din orașul Selidovo, mai precizează sursa citată. Cei doi au fost plasați în detenție.


UPDATE 11:35. Cinci nave rusești cu rachete de croazieră Kalibr sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, informează serviciul de presă al Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe Telegram.

„La 22 august, cinci transportatoare inamice de rachete de croazieră Kalibr sunt în serviciu de luptă în Marea Neagră, cu o salvă totală de 36 de rachete”, se arată în raport.

În plus, în Marea Azov, inamicul continuă să controleze comunicațiile maritime, ținând până la patru nave și bărci în serviciu de luptă; în Marea Mediterană - cinci purtători de rachete de croazieră Kalibr.

Raportul menționează că în timpul zilei prin strâmtoarea Kerci-Yenikal a fost înregistrată trecerile: către Marea Azov - 33 de nave, dintre care 10 nave su fost mutate din strâmtoarea Bosfor; spre Marea Neagră - 38 de vase, dintre care 9 vase au continuat să se deplaseze spre strâmtoarea Bosfor.

Forțele Navale ucrainenel susțin că Rusia continuă să încalce Convenția internațională pentru siguranța vieții pe mare (SOLAS) din 1974 prin oprirea sistemelor de identificare automată (AIS) pe navele civile din Marea Azov.


UPDATE 11:10. Rusia, ca „naţiune puternică şi independentă", va urmări doar acele politici „care îi satisfac interesele fundamentale”, a susținut luni preşedintele rus Vladimir Putin, citat de presa rusă de stat.

Într-o înregistrare video de Zilei drapelului naţional, marcată în Rusia la 22 august, Putin a anunţat că de la 1 septembrie toate şcolile din ţară vor începe fiecare săptămână şcolară cu o ceremonie de ridicare a drapelului şi intonarea imnului.

„Rusia va rămâne fidelă valorilor tradiţionale şi, ca naţiune puternică şi independentă, va urma doar acele politici care îi corespund intereselor fundamentale. Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre”, a susținut Putin, citat de TASS.


UPDATE 10:45. Un pretins grup de partizani ruși își revendică responsabilitatea pentru detonarea mașinii în care a murit Daria Dughina, fiica ideologului imperialist Alexandr Dughin,

Armata Naţională Republicană, o grupare care și-a anunțat existența la 21 august, s-a declarat responsabilă pentru omorul Dariei Dughina, a declarat fostul parlamentar rus Ilia Ponomarev.

Fostul membru al Dumei de Stat, stabilit în prezent în Ucraina, a declarat la un interviu televizat că grupul l-a autorizat să emită declarația.

„Noi scoatem în afara legii inițiatorii războiului și cei care jefuiesc și reprimă popoarele Rusiei”, ar fi spus grupul într-un manifest „Îl declarăm pe presedintele Putin un uzurpator al puterii și un criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații rusi la moarte sigură și fără sens”.


UPDATE 10:20. Trupele ruse nu enunță la încercările de a găsi lanțuri slabe în linia de apărare a apărătorilor ucraineni și continuă să bombardeze localitățile din Luhansk, afirmă guvernatorul regiunii Serhiy Gaidai.

„Numai noaptea trecută, au efectuat șapte lovituri cu rachete, au tras în pozițiile armatei noastre de 11 ori cu artilerie de tun și sisteme de lansare cu rachete multiple, de cinci ori au încercat să organizeze ofensive de tancuri. De asemenea, pe 21 august, cinci atacuri masive inamice au fost respinse, iar bătăliile continuă pe alte șase direcții”, a spus Gaidai.

El a adăugat că rușii continuă să folosească metode teroriste de război, atacând infrastructura civilă și critică. Doar în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate lovituri aeriene în apropierea a trei așezări de la granița regiunilor Luhansk și Donețk.UPDATE 10:05. Potrivit estimării de luni a ucrainenilor, trupele ruse au pierdut în ultima zi 200 de soldați, 7 tancuri, 6 transportoare blindate, 4 piese de artilerie, 4 sisteme antiaeriene, 1 elicopter, 9 drone și 4 diferite vehicule, iar 4 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă ținta.

În total, în perioada 24 februarie și 22 august, Forțele Armate ale Ucrainei au eliminat aproximativ 45.400 de invadatori ruși.

Statul Major a remarcat că agresorul rus a suferit cele mai mari pierderi în direcția Donețk.UPDATE 09:45. Locuitorii din regiunea ucraineană Donețk vorbesc pe rețelele sociale despre explozii și un incendiul la un depozit de muniție al armatei ruse, relatează Ukrainska Pravda.

Presa rusă pro-Kremlin precizează că forțele ucrainene au intrat în depozitele din apropierea unui fost hipermarket. În videoclipurile publicate în mediul online se poate vedea un incendiu puternic și se aud mai multe sunete ale unor explozii.


UPDATE 09:25. Raportul de dimineață al serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării: Rusia nu are forță de muncă în Donbass.

Spcialiștii britanici vorbesc din nou despre deficitul de personal cu care se confruntă de Rusia pentru a continua ostilitățile în Donbass.

Încă din 15 august, pe rețelele de socializare ucrainene a fost distribuit un videoclip în care se spunea că luptătorii uneia dintre unitățile militare ale autoproclamatei LPR și-au anunțat refuzul de a participa la operațiunea ofensivă. Ei au spus că și-au îndeplinit datoria de a asigura controlul LPR asupra întregii regiuni Luhansk (controlul a fost stabilit în iulie) și nu au vrut să mai lupte în regiunea vecină Donețk - în ciuda amenințărilor și intimidărilor din partea comandanților.

Cel mai probabil Rusia încearcă din ce în ce mai mult să motiveze forțe suplimentare pe care le folosește pentru a-și întări trupele regulate din Donbas. Este posibil ca comandanții să recurgă la stimulente financiare directe, iar unele unități de luptă sunt considerate nesigure pentru operațiuni ofensive, se arată în raport.

Problema este agravată și de faptul că autoritățile ruse numesc războiul o „operație militară specială”, iar acest lucru limitează puterile statului de a obliga legal participarea la ostilități, amintesc serviciile de informații britanice.


UPDATE 09:00. Zelenskiy amenință că va exclude orice negocieri dacă Rusia va judeca soldații ucraineni din Mariupol. Într-o alocuțiune video, liderul de la Kiev a declarat că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni de la Mariupol, va fi eliminată posibilitatea unor negocieri cu Rusia.

„Rusia s-ar scoate singură de la masa negocierilor. Nu vor exista discuții. Țara noastră a spus ce dorește”, a declarat Zelenskiy duminică seara, în mesajul său adresat națiunii.


UPDATE 08:35. Evenimentele în masă au fost anulate în Kiev, Harkiv și alte orașe ucrainene între 23 și 25 august, și a fost introdusă ora marțială.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, avertizează că Rusia ar putea intensifica atacurile cu rachete asupra orașelor ucrainene când țara sărbătorește Ziua Independenței

„Trebuie să fim conștienți de faptul că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de crud. Acesta este inamicul nostru”, a spus liderul de la Kiev.


UPDATE 08:20. Armata rusă a atacat noaptea trecută trei raionane din regiunea Dnipropetrovsk - Nikopol, Krivoi Rog și Sinelnikovski, informează șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko.

„Nikopol a fost atacat cu rachete Grad și artileria de tun de trei ori în timpul nopții. 42 de obuze rusești au zburat în zone rezidențiale. Patru locuitori, în vârstă, din Nikopol au fost răniți. Doi dintre ei au fost internați în spital”, a scris oficialul pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui Reznicenko, două case din oraș au fost distruse, aproape 50 au fost avariate. Obuzele rusești au avariat o grădiniță, magazine, farmacii, piețe, un tribunal și o stație de autobuz. Obuzele a provocat cinci incendii. Pompierii au stins deja flăcările.

O linie electrică a fost scoasă din funcțiune, lăsând fără curent aproximativ 2.000 de oameni.

În regiunea Krivoi Rog, rușii au tras cu rachete „Uragan” spre satul Zelenodolsk, însă nu s-au înregistrat pagube sau victime.

La Sinelnikovsk rachetele rusești au distrus o întreprindere agricolă, o școală și o clădire culturală. Informațiile despre morți și răniți sunt investigate.


UPDATE 08:00. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) : Trupele ruse nu reușesc să obțină succes operațional, răpirile au devenit mai frecvente în teritoriile ocupate în ajunul Zilei Independenței Ucrainei.

Principalele teze ale rezulatului din 21 august:

- Incapacitatea trupelor ruse de a valorifica succesele anterioare de la Bahmut și Avdiivka este un exemplu de problemă militară mai fundamentală - incapacitatea demonstrată de a transforma succesele tactice în succese operaționale.

- Trupele ruse nu au putut profita de descoperirile tactice pentru a manevra în zonele din spate ale Ucrainei sau pentru a dezactiva secțiuni semnificative ale liniilor defensive ucrainene.

- Aceasta explică ritmul extrem de lent al avansării forțelor ruse în estul Ucrainei, sugerând cu tărie că forțele ruse nu vor putea captura mai mult teritoriu în următoarele luni decât dacă situația evoluează în moduri neprevăzute.

- Este puțin probabil ca forțele ruse să poată consolida suficiente resurse pentru o operațiune ofensivă care ar duce la un avans teritorial semnificativ.

- Forțele ruse vor trebui, de asemenea, să formeze și să desfășoare echipe de asalt și echipamente de luptă suplimentare pentru a relua chiar și aceste progrese teritoriale limitate care oferă puțin avantaj tactic.

- În același timp, autoritățile ruse de ocupație, potrivit experților ISW, au intensificat măsurile de filtrare și răpirile în teritoriile ocupate în ajunul Zilei Independenței Ucrainei din 24 august.


UPDATE 07:45. Trupele ruse au atacat cu rachete în direcțiile Zaporojie și Bugul de Sud, raportează Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene:

Inamicul continuă să se concentreze pe stabilirea controlului deplin asupra teritoriilor regiunilor Luhansk și Donețk, deținând zonele capturate din Herson și părți din regiunile Harkiv, Zaporojie și Nikolaev, restabilirea capacității de luptă a unităților afectate, precum și prevenirea unei posibile contraofensiva Forţelor de Apărare.

- Direcțiile Volinski, Polissia și Siversk fără modificări semnificative. Inamicul a tras cu artilerie cu tun în districtele Katerinivka și Obodov din regiunea Sumy.

- Direcția Harkiv, inamicul a tras din tancuri, tunuri și artilerie de rachete lângă Svetlichni, Slatino, Pitomnik, Petrovka, Peski, Gusarovka, Mospanovoe, Kriniccini și Prishib.

- Direcția Slaviansk, inamicul și-a continuat influența focului lângă Dibrovnoe, Mazanovka și Dolina.

A încercat să conducă o ofensivă în direcțiile Dolgenkoe - Dibrovno, Brajkovka - Novaia Dmitrovka, dar nu a avut succes, s-a retras.

- Direcția Kramatorsk, bombardamentele au fost înregistrate lângă Razdolovka, Grigorovka, Verhnekamenski, Dronovka și Serebrianka. Inamicul încearcă sa atace în direcția Spornoe – Veseloe, luptele continuă.

- Direcția Bahmut, inamicul a provocat daune în zonele așezărilor Soledar, Zaitsevo și Belogorovka, în urma unor atacuri cu artileria cu tun și MLRS. A condus o ofensivă în direcțiile Vershina - Kodema și Gladosovo - Kodema, dar nu a avut succes. Ostilitățile continuă pe direcțiile Striapovka - Soledar, Pokrovskoe - Bahmut, Maiskoe - Kodema, Semigorie - Zaitsevo și Gladosovo - Kurdiumovka.

- Direcția Avdeevka, inamicul a tras din artileria cu tunuri și rachete, nu departe de Opytnoe, Mariinka, Peski, Avdeevka și Nevelskoe. A încercat să desfășoare operațiuni de asalt în direcțiile Spartak - Opytnoe, Novoselovka - Krasnogorovka, Donețk - Pervomaisk, Peski - Nevelskoe, Lozovoe - Nevelskoe, dar nu a avut succes.

- Drecția Novopavlovsk, au fost înregistrate bombardamente de artilerie lângă Ugledar, Velikaia Novoselka și Pavlovka.

- Direcția Zaporojie, invadatorii au provocat incendii în zonele Dorojnianka, Novoselka și MalieTokmaciki. Au fost efectuate lovituri aeriene în apropierea acestuia din urmă și Olgovski. Inamicul înainta în direcția Makarovka - Vremovka, nu a avut succes, s-a retras.

- Direcția Bugul de Sud inamicul a continuat bombardarea din tancuri, tunuri și artilerie de rachete în zonele așezărilor Velikoe Artakovo, Lozovoe, Tavriiskoe, Stepnaia Dolina, Pervomaisk, Kiselevka, Krasnaia Dolina, Potemkino, Pribugskoe, Parutino, Poliana, Novoalexandrovka și Partizanskoe.

A lansat atacuri aeriene în apropiere de Zarecinaia, Belaa Krinitsa și Andreevka.

- Direcția Nikolaev, invadatorii au efectuat operațiuni de asalt în zona așezării Blagodatnoe, cu succes parțial.

Navele rusești care se grupează în apele Mării Negre și Azov își concentrează eforturile pe blocarea navigației civile în partea de nord-vest a Mării Negre, lovind instalații militare și elemente de infrastructură adânci în Ucraina.

Unitățile de rachete, artilerie și aviația ucraineană continuă să desfășoare cu succes misiuni de foc în anumite zone. Inamicul se confruntă cu o lipsă acută de înlocuitori antrenați și motivați pentru unitățile care suferă în mod sistematic pierderi.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august și 21 august.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media