Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, care s-a opus războiului din Ucraina, a fost arestată din nou în Rusia

10 august 2022, 18:14 Rusia 566
Marina Ovsiannikova - protest pe 15 iulie și arestată pe 18 iulie.  Sursa: colaj/Marina Ovseannikova/Tme

Jurnalista rusă Marina Ovseannikova, care s-a opus războiului din Ucraina, a fost arestată în Rusia, relatează Le Monde.

Ovsiannikova, care a devenit celebră pentru că a întrerupt un program de știri al televiziunii ruse de stat cu un afiș împotriva ofensivei din Ucraina, a fost arestată miercuri pentru „discreditarea” armatei, a declarat avocatul ei.

„Suntem în prezent cu anchetatorii. O anchetă a fost deschisă” împotriva Marinei Ovseannikova pentru „răspândirea de informații false” despre armata rusă, a declarat Dmitri Zakhvatov pentru Agenția France-Presse.

De asemenea, potrivit The Guardian, autoritățile ruse au percheziționat locuința jurnalistei ruse și au deschis un dosar penal.

Cazul împotriva Marinei Ovseannikova a fost lansat în baza unei legi, adoptată după invazia Ucrainei din 24 februarie, care sancționează declarațiile împotriva armatei, a declarat avocatul Dmitri Zakhvatov. Dacă va fi condamnată, ea riscă până la 15 ani de închisoare, transmite Associated Press.

Zakhvatov a declarat pentru site-ul de știri independent Meduza că acest caz este probabil legat de un protest pe care Ovsyannikova l-a organizat luna trecută, ținând un banner pe care scria „Putin este un ucigaș, soldații săi sunt fasciști”.

După raidul asupra locuinței sale, se așteaptă ca Ovseannikova să fie adusă la Comitetul de Investigații pentru a fi interogată, a declarat acesta pe Telegram. Ovsyannikova a lucrat anterior ca producător la postul de televiziune Channel One, finanțat de statul rus.

Amintim că, Marina Ovseannikova a intrat pe 14 martie cu o pancartă anti-război în emisie directă la principalului buletin de știri de la canalul cu cea mai mare acoperire națională și controlat de Guvernul Federației Ruse. În semn de protest, angajata televiziunii a îndemnat oamenii să nu asculte știrile pentru că sunt mințiți.

După aceea, conducerea postului TV a acuzat-o de „trădare”. Jurnalista a fost amendată cu 30.000 de ruble în temeiul unui articol despre „discreditarea” armatei din cauza unui videoclip în care se solicita proteste în masă, dar nu a fost taxată cu nimic pentru acțiunea în sine la televizor.

După demiterea ei de pe Channel One, Ovsiannikova s-a angajat în calitate de reporteră independentă pentru ziarul german Die Welt, de unde a plecat la începutul lunii iulie.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media