Dosarul capturii de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul, cu implicarea angajaților IGPF – trimis în judecată

31 ianuarie 2022, 09:17 Justiție 119
Rețineri la vama Cahul, în dosarul capturii de 179 de cutii cu țigări „Ashima”.  Sursa: SIS

Dosarul penal privind contrabanda cu 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul, cu implicarea angajaților Poliției de Frontieră, a fost expediat în judecată. Anunțul a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit concluziilor experților, valoarea capturii pe piața din Republica Moldova ar constitui cca 1,6 milioane lei, iar pe piața Uniunii Europene, destinația inițială a grupului infracțional – circa 4,3 milioane lei. Astfel, venitul infracțional ar fi constituit circa 2,7 milioane lei.

Pe dosarul în cauză a fost efectuat un volum mare de acțiuni procesual-penale: peste 20 de percheziții, peste 20 de interceptări de convorbire (inclusiv telefonice), circa 50 de audieri ale bănuiților și învinuiților – în scopul garantării respectării drepturilor acestora, cât și în scopul acumulării probatoriului necesar trimiterii dosarului în judecată.

În dosarul penal trimis în judecată de către procurorii PCCOCS sunt 14 inculpați, cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. Aceștia sunt din Cahul și Chișinău, iar trei din ei sunt polițiști de frontieră: un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului, precum și un subofițer. Potrivit legii penale, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare, pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Amintim că angajații SIS și PCCOCS au deconspirat, în noaptea de 26 spre 27 iulie, în una din localitățile din raionul Cahul, activitatea unei grupări criminale specializate în contrabanda cu țigarete și au reținut un microbuz cu o cantitate de 179 de cutii cu țigări de marca Ashima, fără timbru de acciz.

Tot atunci, în compartimentul marfar au fost depistate două bărci gonflabile, motoare pentru acestea și dispozitive de umflare rapidă a bărcilor, fapt ce confirmă intenția infracțiunii de contrabandă. Marfa urma să fie transportată prin contrabandă, prin eludarea posturilor vamale, în România.

Menționăm că până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești irevocabile, inculpații beneficiază de prezumția nevinovăției.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media