FOTO/ UPDATE/ Mai mulți avocați au protest în fața Parlamentului: Jos amendamentul „Stamate”. Președintele UAM: „Sperăm că am fost înțeleși și auziți”

21 ianuarie 2022, 13:01 Justiție 228
Avocați, protest.  Sursa: Replica Media

Mai mulți avocați au organizat o acțiune de protest în fața Parlamentului Republicii Moldova. Aceștia au solicitat anularea amendamentului înaintat de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la legea cu privire la avocatură.
UPDATE 14.20. Discuțiile dintre avocați și Olesea Stamate s-au finalizat. Potrivit avocaților, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a plecat în deliberări și urmează să fie luată o decizie, care va fi pronunțată în plen. Totodată, în cazul în care amendamentul va fi aprobat, avocații vor protesta în continuare.

„Am avut o discuție de durată și aprinsă. Au fost schimburi de opinii. Comisia a rămas în deliberări. Ulterior vom vedea ce se va întâmpla, pentru că este prerogativa și competența lor să decidă. Am cerut fie retragerea, fie amânarea amendamentului pentru ca să avem posibilitatea să discutăm cu colegii, de a fi organizate oarecare consultații publice și sperăm că am fost înțeleși și auziți”, a declarat președintele UAM, Dorin Popescu.

UPDATE 13.05. Potrivit reporterei de la fața locului, președintele Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, împreună cu avocații Vadim Vieru și Angela Popil au mers la Parlament pentru discuții.

UPDATE 13.01. „Avocații vor dialog, nu șantaj, retrageți amendamentul „Stamate”, „Jos amendamentul Stamate”, sunt mesajele avocaților.

Avocații din toată țara au intrat în perioada 20 - 24 ianuarie în grevă generală. Aceștia cer Parlamentului să retragă amendamentul propus de către Olesea Stamate la proiectul de lege cu privire la avocatură, ce ține de imunitatea acestora. Reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că retragerea amendamentului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Anterior, reprezentanții UAM au calificat inițiativa drept un „atentat la independența avocaților” și consideră că abrogarea alineatului 2 din articolul 52 al legii Avocatului va permite instituțiilor de forță să comită abuzuri.

Fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, consideră că modificările propuse sunt necesare, pentru că garanțiile de care beneficiază în prezent, avocații sunt disproporționale în raport cu alte profesii, precum judecători sau procurori: - „Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură”.

„În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant. Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper ca va fi agreată de avocați”, a adăugat deputata PAS.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, s-a arătat „nedumerit” de inițiativa deputatei PAS și a întrebat-o dacă merită în acest fel să monteze toată comunitatea avocaților împotriva guvernării.” Tănase a dat de înțeles că ar fi fost mai bine ca acest subiect sa fi fost discutat de către Ministerul Justiției și Uniunea Avocaților și sa fie găsită o soluție rezonabilă și acceptabilă pentru toată lumea, iar apoi să ajungă în Parlament.

Totodată, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, susține că amendamentul este unul binevenit, însă părțile vizate de legea nominalizată trebuie să se așeze la masa de discuții pentru a găsi un compromis.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media