DOC/ Roberta Metsola a transmis o scrisoare Maiei Sandu: „În acest context geopolitic dificil, puteți conta pe încrederea și solidaritatea Parlamentului European”

15 februarie 2023, 12:38 Externe 94
Roberta Metsola.  Sursa: Anadolu Agency

Parlamentul European va continua să sprijine Republica Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană, în contextul geopolitic dificil, a afirmat marți Roberta Metsola. Președinta Legislativului European expediat o scrisoare în acest sens președintei Maia Sandu, a doua zi după ce șefa statului a anunțat despre planurile Rusiei de a provoca o lovitură de stat în Republica Moldova.

„În numele Parlamentului European, aș dori să ne exprim solidaritatea necondiționată cu Republica Moldova și încrederea în conducerea pro-europeană a țării. Suntem foarte conștienți de situația internă dificilă și de contextul geopolitic în care se află țara dumneavoastră”, se arată în scrisoarea publicată de Roberta Metsola pe contul său de Twitter, pe 14 februarie.

Metsola a dat asigurări că Parlamentul European va continua să sprijine Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană.

„Vom continua să oferim sprijin financiar și politic și vom colabora cu dumneavoastră pentru a consolida rezistența țării dumneavoastră în ceea ce privește securitatea, aprovizionarea cu energie și campaniile de propagandă și dezinformare de luptă promovate de Rusia. […] Locul Moldovei este cu noi, în familia europeană”, a scris ea.

Mesajul vine a doua zi după ce președinta Maia Sandu a anunțat despre planurile Rusiei de a provoca o lovitură de stat în Republica Moldova, cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, inclusiv cetățeni străini, în acțiuni violente, pentru a forța schimbarea puterii de la Chișinău.

Anterior, președintele Ucrainei Vladimir Zelesnkiy, a afirmat la Bruxelles că informat-o pe Maia Sandu despre „planurile Rusiei de a destabiliza situația în Republica Moldova”. Potrivit liderului de la Kiev, spionajul ucrainean a depistat un document ce ar conține planurile serviciilor secrete rusești în raport cu Republica Moldova..

Maia Sandu a confirmat acest lucru și a spus că este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenskiy, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune.

Rusia a respins marţi acuzaţiile Maiei Sandu, în sensul că Moscova plănuieşte să destabilizeze situația de securitate din țară. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a spus că declarațiile Chișinăului sunt nefondate și neîntemeiate, iar „adevăratul scop” al Kievului, care a lansat „dezinformarea despre planul rus de destabilizare a Moldovei”, este „atragerea Chișinăului într-o confruntare dură cu Rusia”.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media