„Poate fi calificată drept crimă de război” - MAEIE a condamnat cu vehemență uciderea soldatul executat de militarii ruși pentru că a rostit „Glorie Ucrainei”, originar din R. Moldova

13 martie 2023, 13:13 Ucraina 324
Alexandr Mațievskii.  Sursa: colaj

Alexandr Mațievskii, soldatul devenit un simbol ale eroismului ucrainean, după ce a rostit cuvintele „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de soldații ruși, este originar din Republica Moldova. Informația a fost confirmată de partea ucraineană, iar luni Ministerul Afacerilor de Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat un mesaj în care a condamnat dur uciderea bărbatului și a transmis condoleanțe apropiaților lui Alexandr Mațievschii.

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar.

Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean.”, se arată în mesajul MAEIE.

Totodată, serviciul diplomatic de la Chișinău a reiterat „poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnă războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

„Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitatee”, au mai indicat reprezentanții MAEIE.

Execuția lui Alexandr Mațievskii a apărut într-o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare. Ultima imagine cu el în viață, trăgând liniștit dintr-o țigară și strigând „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) înainte de a fi împușcat s-a viralizat.

Anterior, Ministerul ucrainean al Apărării a a anunțat că numele soldatului împușcat este Timofei Șadura.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media