Un film regizat de moldoveanul Dumitru Grosei a obținut Mențiunea Specială a Juriului la Festival Internațional din Armenia

2 septembrie 2021, 11:02 Film 77
Regizorul Dumitru Grosei după proiecția filmului „Dante Cafe”.  Sursa: alternative-cinema.com

Filmul experimental „Dante Cafe”, produs de Alternative Cinema și regizat de Dumitru Grosei, a obținut Mențiunea Specială a Juriului, la festivalul Fresco International Festival of Modern Art and Spiritual Films, care s-a desfășurat în perioada 20-29 august, în orașul Erevan, Armenia. La proiecție a participat și regizorul peliculei Dumitru Grosei, care a avut posibilitatea să răspundă la întrebările spectatorilor. potrivit Asociației Cineaștilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”.

Participarea regizorului din Republica Moldova la acest prestigios festival a fost posibilă cu susținerea financiară a Centrului Național al Cinematografiei (CNC).

Festivalul a primit peste 4 000 de aplicații din 120 țări, din care a fost selectat un program competițional alcătuit din 83 filme, ce reprezintă 41 de state. Peliculele au fost selectate după criteriul valorilor spirituale și umane bazate pe principiile dragostei, păcii, umanității, credinței și speranței. Președintele festivalului Shahen Nazarenko, regizorul artistic Anna Karapetyan, membrii juriului Karen Mnatsakanyan și Susanna Ter-Hovhannisyan au acordat cele mai importante 20 premii.

Potrivit lui Dumitru Grosei, la festival au fost proiectate filme de diferite formate, în care sunt denunțate războaie, violență, dezastre ecologice de origine umană și unde pacea, solidaritatea, umanismul și valorile globale sunt susținute și vizează restabilirea valorilor familiale.

În fiecare an, festivalul reunește cineaști importanți din întreaga lume, muzicieni, psihologi, studenți și alți artiști din diferite țări. La ediția de anul acesta, au participat ca invitați speciali mai multe nume sonore ale culturii mondiale:

Marele regizor polonez Krzysztof Zanussi, un adevărat clasic în viață al filmului polonez și european, și-a prezentat câteva din filmele sale cele mai importante, a susținut un masterclass și mai multe întâlniri și discuții cu publicul.

De asemena un alt invitat important a fost și fotograful japonez Hayato Matsumoto, care și-a prezentat 2 filme alcătuite din fotografiile sale: un film dedicat singurătații, iar altul insulelor Japoniei.

Tot în cadrul festivalului, Hayato a mai susținut și un masterclass în fotografie, precum și mai multe discuții cu publicul spectator. Iar renumitul muzician rus Alexei Arhipovski, interpret virtuoz la balalaică, a susținut un concert extraordinar în deschiderea festivalului, spre încântarea numerosului public.

În acest an, regizorul Dumitru Grosei mai are încă 45 selecții oficiale la Festivaluri Internaționale cu alte 6 filme, în țări precum SUA, Italia, Franța, Spania, Suedia, Argentina, China, Japonia, România, Republica Moldova, Serbia, Rusia, Turcia, Iran, India, Africa de Sud, Bangladesh și Zambia.

Dumitru Grosei s-a născut în 1969, în satul Marinici, raionul Nisporeni. Între anii 1992-1994 a studiat la Facultatea de Drept a Universității din Iași, iar în 1999 a absolvit Facultatea de Regie Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București, scrie filmfreeway.com.

În 1995 a fost asistent de regie al celebrului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul „Capitaine Conan”.

În prezent, Dumitru Grosei locuiește la Chișinău și este fondatorul și președintele Asociației Cineastilor Independenți din Moldova „Alternative Cinema”.

Între 2016 și 2017 a ocupat funcția de director al Arhivei Naționale de Film din Republica Moldova.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media