Rusia va furniza Iranului un satelit avansat, capabil să urmărească ţinte militare din Orientul Mijlociu

11 iunie 2021, 08:49 Rusia 30
Kanopus-V.  Sursa: Roscosmos

Rusia se pregătește să vândă Iranului un satelit avansat care să-i permită să urmărească potențiale ținte militare din Orientul Mijlociu. Este vorba despre un satelit Kanopus-V fabricat în Rusia, echipat cu o cameră de înaltă rezoluție care ar putea fi lansată din Rusia în câteva luni, scrie The Washington Post, citat de Reuters.

Informația a fost publicată cu câteva zile înainte ca președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească la Geneva, iar Iranul și SUA sunt angajate în discuții indirecte privind relansarea unui acord nuclear din 2015, menit să reducă programul nuclear al Iranului în schimbul ameliorării sancțiunilor economice.

Satelitul va permite „monitorizarea continuă a unor obiective, de la rafinăriile de petrol din Golful Persic și bazele militare israeliene până la cazarmele irakiene care găzduiesc trupele SUA”, scrie ziarul, care citează trei surse anonime - un actual și un fost oficial american și un înalt oficial guvernamental din Orientul Mijlociu, care a fost a fost informat despre vânzare.

În timp ce Kanopus-V este comercializat pentru uz civil, liderii Gărzilor Revoluționare islamice din Iran au făcut mai multe călătorii în Rusia din 2018 pentru a contribui la negocierea acordului.

Experți ruși au călătorit în Iran în această primăvară pentru a instrui personalul iranian care va opera satelitul dintr-o instalație nou construită lângă Karaj, la vest de Teheran, mai scrie Washington Post.

Satelitul va fi echipat cu un hardware rusesc, ce „include o cameră cu o rezoluție de 1,2 metri - o îmbunătățire semnificativă față de capacitățile actuale ale Iranului, deși este încă departe de calitatea atinsă de sateliții spion americani”, menționează sursa.

Gărzile revoluționare au declarat în aprilie 2020 că au lansat cu succes primul satelit militar al țării pe orbită, determinând atunci SUA. Secretarul de stat Mike Pompeo va cere ca Teheranul să fie tras la răspundere pentru că el credea că acțiunea a sfidat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media