Sesizarea avocaților lui Plahotniuc cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea „condamnării în lipsă”, declarată inadmisibilă de către CC

1 octombrie 2022, 13:29 Justiție 133
Vlad Plahotniuc.  Sursa: zdg.md
Sesizarea avocaților lui Vladimir Plahotniuc cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea „condamnării în lipsă”a fost declarată inadmisibilă de către Curtea Constituțională. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, care precizat că dosarul în care fostul lider al PDM este învinuit în frauda bancară poate merge mai departe.
„Dosarul în care Vladimir Plahotniuc este învinuit în frauda bancară poate merge mai departe – Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea avocaților acestuia cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea ”condamnării în lipsă”.

Aceasta înseamnă că judecătorul de instrucție poate autoriza finalizarea urmăririi penale în cazul lui Plahotniuc. Respectiv, acesta va putea fi trimis în judecată.
Deoarece nu mai există nicio piedică de ordin legislativ sau de alta natură, aștept de la procuratură să facă demersuri similare în cazul tuturor fugarilor suspectați că au comis infracțiuni. Astfel încât fiecare din ei să fie deferit justiției și pedepsit pe măsura faptei comise”, susține ministrul Justiției.

Pe 5 iulie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arest în contumacie, pentru 30 de zile pe numele lui Vlad Plahotniuc în cadrul dosarului penal „MetalFeros”.

Menționăm că din iunie 2019, Vlad Plahotniuc este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. Fostul lider al PDM are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”, fiind învinuit pe trei capete de acuzare.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media