LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 270. AIEA anunță explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie - Kiev și Moscova se acuză reciproc; Polonia finalizează lucrările de la locul exploziei de lângă granița cu Ucraina

20 noiembrie 2022, 09:18 Ucraina 220
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina ține piept celei de-a 270-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești declanșate la ordinul președintelui rus Vladimir Putin sub pretextul „denazificării și demilitarizării Ucrainei”.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), într-un nou raport, declară că Rusia lucrează pentru a controla spațiul informațional din teritoriile ocupate. Rusia își trimite propagandiști în teritoriile ocupate din Ucraina, după ce specialiștii din presa locală au refuzat să colaboreze cu forțele de ocupație.

Kiev, Odesa, Harkiv și zonele învecinate se confruntă acum cu cele mai multe probleme cu electricitatea, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy. El a adăugat că specialiștii energetici și alte servicii fac „tot ce este posibil pentru a le oferi oamenilor o viață normală”.

În timpul unei vizite la Kiev, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat un nou pachet de ajutor de 50 de milioane de lire sterline (aproape 60 de milioane de dolari) pentru Ucraina. Acesta va include sisteme de apărare aeriană, radare și sisteme anti-drone.

UPDATE 17:27. În mai multe orașe ale Ucrainei, îndepărtate de front, centrele comerciale au fost evacuate după unele raportări de minare. Rețelele de socializare și mass-media ucraineană scriu că acest lucru s-a întâmplat în Jîtomir, Rivne, Lviv și Vinnița. Oamenii au fost evacuați din toate unitățile.

Alerta de minare falsă (nici un raport nu a fost confirmat în cele din urmă) a fost un fenomen comun atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia, chiar înainte de începerea unui război la scară largă. La acea vreme, în principal școlile erau „minate”, iar serviciile speciale ucrainene au numit acest lucru un element al agresiunii hibride rusești.


UPDATE 16:28. Parlamentul European urmează să voteze săptămâna viitoare o rezoluție prin care Rusia este numită stat care sponsorizează terorismul, transmite caleaeuropeana.ro.

În războiul său împotriva Ucrainei, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra obiectivelor civile, inclusiv asupra infrastructurii energetice, spitalelor, unităților medicale, școlilor și adăposturilor – încălcând astfel dreptul internațional și dreptul internațional umanitar.

Declarând Rusia drept stat care sponsorizează terorismul, eurodeputații doresc să pregătească terenul pentru ca Putin și guvernul său să fie trași la răspundere pentru aceste crime în fața unui tribunal internațional.

Dezbaterea a avut loc în timpul sesiunii plenare din octombrie.


UPDATE 15:59. Serviciile poloneze au finalizat lucrările la locul exploziei din Przewodów, lângă granița cu Ucraina, transmite UNIAN.

Potrivit Agenției de Presă Poloneză, polițiștii care au păzit zona din apropierea zonei în care s-a produs explozia nu mai sunt acolo, precum și reprezentanți ai altor servicii și experți. Ancheta este efectuată de Departamentul de crimă organizată și corupție a Parchetului Național.

La locul tragediei au lucrat polițiști, polițiști de frontieră, agenții de securitate internă, Biroul Central de Investigații, militari, criminologi și pirotehnici. Au fost implicați și experți americani.

Ei nu au împărtășit încă constatări actualizate cu privire la ceea ce a dus la căderea rachetelor, care au ucis doi cetățeni polonezi și au lăsat în urmă un crater de aproximativ 5 metri adâncime.

Nu este raportat dacă experții ucraineni au fost implicați în inspectarea locului exploziei.


UPDATE 15:05. Operatorul ucrainean al centralei nucleare Zaporojie spune că forțele ruse sunt în spatele bombardamentelor de sâmbătă seara și duminică dimineața, contrazicând afirmația Moscovei că atacul ar fi venit din Ucraina.

Compania de energie nucleară Energoatom a declarat că au avut loc cel puțin 12 lovituri asupra infrastructurii centralei, relatează Reuters.

Compania a postat pe Telegram că lista echipamentelor avariate indica că atacatorii „au vizat și dezactivat exact infrastructura care era necesară pentru repornirea unităților de putere a 5-a și a 6-a” și a restabilirii producției de energie pentru nevoile țării.


UPDATE 14:29. AP raportează că Ucraina spune că va investiga înregistrările video controversate care circulă pe rețelele de socializare, despre care Moscova susține că forțele ucrainene ucid trupele ruse în timp ce acestea încercau să se predea, transmite The Guardian.

Olga Stefanișina, viceprim-ministră a Ucrainei responsabilă cu eforturile țării de a adera la Uniunea Europeană, a declarat agenției: „Desigur că autoritățile ucrainene vor investiga acest videoclip”. Vorbind la un forum de securitate din Halifax, Nova Scoția, ea a spus că „este foarte puțin probabil” ca clipurile să arate ceea ce susține Moscova.

Rusia a declarat vineri că a deschis o anchetă penală pe baza clipurilor care circulă pe rețelele de socializare ruse, iar ministerul său de externe susține că filmarea arată o „execuție”.

Rusia dorește o investigație internațională, dar Stefanișina a spus că forțele ucrainene „nu sunt absolut interesate de execuția nimănui” și au ordin direct să ia „cât mai mulți prizonieri de război putem”, astfel încât să poată fi schimbați în schimburile de prizonieri cu Rusia.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a cerut investigații suplimentare, despre care Stefanișina a spus că Ucraina „nu are nicio problemă”.


UPDATE 13:11. Pentru prima dată în istorie, ministrul Apărării al Noii Zeelande, Pini Henare, a sosit în Ucraina. S-a întâlnit cu ministrul apărării al Ucrainei, Alexei Reznikov.

„Sunt recunoscător delegației și dumneavoastră personal pentru poziția dumneavoastră clară în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru participarea dumneavoastră activă la pregătirea personalului militar ucrainean”, a subliniat Alexei Reznikov.

Părțile au discutat despre continuarea cooperării în sfera apărării pentru a consolida capacitățile Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Pini Henare și membrii delegației din Noua Zeelandă au apreciat în mod deosebit voința și curajul poporului ucrainean și al apărătorilor.


UPDATE 12:30. Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia a fost bombardată de ucraineni, a susținut operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom, citat de TASS.

15 obuze au fost trase asupra instalațiilor uzinei, a declarat Renat Karchaa, consilier al Rosenergoatom.

Acesta a afirmat că obuzele au fost trase în apropierea unei instalații de depozitare a deșeurilor nucleare uscate și a unei clădiri care adăpostește combustibil nuclear uzat proaspăt.

„Nu au fost detectate emisii radioactive", a adăugat Karchaa, citat de The Guardian.


UPDATE 11:55. Rusia a ajuns la un acord cu Iranul pentru a începe fabricarea a sute de avioane fără pilot cu arme pe teritoriul Rusiei, relatează Washington Post.

Citând informațiile văzute de SUA și alte agenții de securitate occidentale, ziarul a spus că oficialii de la Moscova și Teheran au finalizat acordul în timpul unei întâlniri din Iran la începutul acestei luni.

Rusia și Iranul se deplasează rapid pentru a transfera modele și componente cheie care ar putea permite producția să înceapă în câteva luni, au spus trei oficiali familiarizați cu problema.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea Postului.


UPDATE 11:23. Pe măsură ce începe ceea ce se așteaptă să fie cea mai grea iarnă a Ucrainei, o mare parte din sistemul său energetic a fost paralizat de atacurile rusești.

În Hersonul recent eliberat, cei care locuiesc în case au început să adune lemne pentru a le arde. Dar autoritățile ucrainene i-au avertizat pe cetățeni că trupele ruse ar fi lăsat în urmă mine, fire și obuze neexplodate în păduri.

În același timp, cei care locuiesc în apartamente cu vechi sisteme sovietice de încălzire centralizată au și mai puține opțiuni.


UPDATE 10:53. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile rusești în urma invaziei din 24 februarie:

personal ‒ aproximativ 84.210 (+330) persoane au fost lichidate,

tancuri ‒ 2.886 (+1) unități,

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.817 (+2) unități,

sisteme de artilerie – 1.868 (+1) unități,

RSZV / MLRS – 393 (+0) unități,

sisteme de război antiaeriene ‒ 209 (+0) unități,

aeronave – 278 (+0) unități,

elicoptere – 261 (+0) unități,

Nivel operațional-tactic UAV – 1537 (+1),

rachete de croazieră ‒ 480 (+0),

nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,

vehicule și rezervoare de combustibil – 4.371 (+3) unități,

echipament special / echipament special ‒ 161 (+0).UPDATE 10:08. Un consilier cheie al președinției ucrainene a declarat agenției de presă AFP că încercările Occidentului de a convinge Ucraina să negocieze cu Moscova, după o serie de victorii militare majore ale Kievului, sunt „bizare” și echivalează cu a cere capitularea.

„Când ai inițiativa pe câmpul de luptă, este ușor bizar să primești propuneri de genul: „oricum nu vei putea face totul prin mijloace militare, trebuie să negociezi”, a spus Mihail Podolyak.

Presa americană a raportat recent că unii înalți oficiali au început să încurajeze Ucraina să ia în considerare discuții, pe care Zelenskiy le-a respins până acum fără o retragere prealabilă a forțelor ruse de pe tot teritoriul ucrainean.

Potrivit lui Podolyak, Moscova nu a făcut „nicio propunere directă” Kievului pentru negocieri de pace, preferând să le transmită prin intermediari și chiar ridicând posibilitatea unui încetare a focului.

Kievul vede astfel de discuții ca o simplă manevră a Kremlinului pentru a câștiga un răgaz pe teren și a pregăti o nouă ofensivă.


UPDATE 10:02. Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat, pe 20 noiembrie, că o „comandă operațională unică mai eficientă” ar fi putut duce la o retragere mai ordonată decât retragerile majore anterioare ale Rusiei în timpul războiului.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că forța Rusiei „rămâne distrusă de o conducere slabă de mic și mediu și de cultura de acoperire”.


UPDATE 09:21. Kiev, Odesa, Harkiv și zonele învecinate se confruntă acum cu cele mai multe probleme cu electricitatea, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy în mesajul său video de seară.

„Astăzi (sâmbătă, 19 noiembrie n.red.) am primit rapoarte despre munca din surse regenerabile în sectorul energetic. Lucrăm în toată țara pentru a stabiliza situația. Cele mai multe probleme cu electricitatea sunt la Kiev și regiune, la Odesa și la Harkiv”, a declarat Zelenskiy.

El a adăugat că specialiștii energetici și alte servicii fac „tot ce este posibil pentru a le oferi oamenilor o viață normală”.

De asemenea, există probleme cu electricitatea în Vinnița, Ternopil, Cherkasî, Cernihiv și în alte regiuni ale țării. În total, au atins 17 regiuni.

Instalațiile energetice ucrainene au fost principalele ținte ale loviturilor masive de rachete și artilerie rusești în toată Ucraina, pe 15 noiembrie și mai devreme în octombrie.


UPDATE 09:11. Rusia a bombardat o zonă rezidențială din Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk peste noapte, pe 20 noiembrie, rănind un bărbat de 59 de ani, a declarat guvernatorul regiunii Dnepropetrovsk Reznicenko, pe Telegram.

20 de clădiri și case înalte au fost lovite, precum și conducte de gaz și linii electrice, provocând trei incendii, a spus Reznicenko.


UPDATE 08:47. Forțele armate ale Ucrainei au respins avansurile rusești în apropierea șapte așezări din regiunile Luhansk și Donețk și au efectuat lovituri împotriva unui post de comandă rusesc și a unui depozit de muniții din zonă, a informat pe 20 noiembrie Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.


UPDATE 08:00. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis 8.311 civili, inclusiv 437 de copii, și a rănit peste 11.000 de la 24 februarie, a declarat procurorul general al Ucrainei Andrei Kostin pe 19 noiembrie, transmite Ukrainska Pravda.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie și 19 noiembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media