O delegație din R. Moldova, condusă de ministrul Culturii, a participat la lucrările celei de-a 6-a Conferințe Mondiale a Turismului Vinicol

23 septembrie 2022, 12:08 Vinurile Moldovei 121
Cea de-a 6-a Conferințe Mondiale a Turismului Vinicol.  Sursa: Ministerul Culturii

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, însoțit de Secretarul de stat, Andrei Chistol au participat, în perioada 19 – 21 septembrie la cea de-a 6-a ediție a Conferinței Mondiale a Turismului Vinicol sub egida Organizației Mondiale a Turismului, eveniment major pentru industria turismului vinicol, care s-a desfășurat în orașul italian Alba (Piemonte).

Din Republica Moldova au mai participat reprezentanți ai vinăriilor Cricova, Purcari, Asconi, Vinăria Țiganca și al Proiectului Agricultura Performantă al USAID.

Pe parcursul celor două zile ale acestei ediții, 300 de profesioniști din sectorul turismului vinicol, experți de top și reprezentanți instituționali din întreaga lume au analizat provocările dezvoltării turismului vitivinicol. Conferința a inclus, de asemenea, un panel la nivel înalt privind viitorul turismului vitivinicol, politicile necesare a fi adoptate pentru promovarea turismului vitivinicol.

În cadrul acestui panel, Sergiu Prodan a menționat faptul că turismul vinicol este o forță motrice pentru întreaga industrie turistică din Moldova, precum și una dintre cele mai atractive experiențe pentru turiștii străini, atrași de spectacolul celei mai mari colecții de vinuri din lume, de la Mileștii Mici; sau de galeriile de vin subterane, cunoscute sub numele de oraşe ale vinului — în Cricova, Brăneşti şi alte locaţii din ţară, se arată în comunicatul emis de Ministerul Culturii.

„Guvernul Republicii Moldova va susține dezvoltarea domeniului cu politici, reglementări, programe și stimulente pentru ca „hub-urile turistice” să apară, să se dezvolte și să prospere. Dezvoltarea produsului turistic vitivinicol, promovarea Republicii Moldova ca fiind o destinație turistică atractivă pe plan regional și internațional ca destinație vinicolă remarcabilă cu patrimoniu vitivinicol unic, vinuri autentice și servicii turistice vitivinicole de calitate, sunt câteva din prioritățile de viitor ale Guvernului.

Moldova și-a dezvoltat propriul brand, „Pomul Vieții”, care ne-a dus la proeminența noastră pe harta lumii, ca una dintre primele 10 destinații surprinzătoare, demne de explorat. Se lucrează la noua Strategie pentru dezvoltarea turismului, una care să fie durabilă, iar printre punctele strategice va fi Programul „Casa Părintească”, care să urmărească restaurarea vechilor case sătești în forma lor autentică, valorificate ca unități de cazare, precum și centre de turism rural”, a declarat Sergiu Prodan.

Într-un final, ministrul a invitat publicul să viziteze Republica Moldova, „O țară mică – cu inimă mare”, să descopere satele ei, cu vinuri legendare, un peisaj atractiv de turism vinicol, îmbinat cu gastronomia locală și îmbogățit de produse culturale locale și aventuri.

În marja conferinței, Ministrul Culuturii a avut discuții cu Massimo Garavaglia, Ministrul Turismului din Republica Italiană, cu Ilin Dimitrov, Ministru al Turismului din Bulgaria, Mariam Kvrivishvili, Viceministru al Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia, Sofia Zaharaki, Viceministru al Turismului din Grecia, Rita Marques, Secretar de Stat, Ministerul Turismului, Comerțului și Serviciilor din Portugalia, Pau Roca, Director General, OIV, Roberta Garibaldi, Director, Bordul Turistic Național Italia.

În cadrul discuțiilor au fost identificate mai multe căi de a spori cooperarea în domeniul turismului, preluarea experienței în dezvoltarea turismului vitivinicol și cultural și realizarea unor activități de promovare a potențialului turistic.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media