Un caz de pestă porcină africană, depistat la Nisporeni. Recomandările ANSA

2 decembrie 2022, 11:49 Nutriție 243
Porci/ Imagine simbol.  Sursa: agrobiznes.md

Un caz de pestă porcină africană a fost depistat în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine, amplasată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni.

„Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni cu raza de acoperire r. Nisporeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului. De către Comisia pentru Situații Excepționale al raionului Nisporeni s-au instituit măsuri de carantină, sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km)”, precizează ANSA.

Reprezentanții Agenției precizează că se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar.

În acest context, ANSA solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Totodată, solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media