VIDEO/ Rapperul și actorul american Coolio a decedat la vârsta de 59 de ani

29 septembrie 2022, 08:31 Muzică 296
Rapperul Coolio a decedat.  Sursa: New York Times/ Paul Bergen/ Redferns, via Getty Images

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru melodia sa „Gangsta’s Paradise”, a murit la vârsta de 59 de ani. Anunțul a fost confirmat de managerul său Jarez Posey pentru Rolling Stone.

„Suntem întristați de pierderea dragului nostru prieten și client, Coolio, care a murit în această după-amiază. El a atins lumea cu darul talentului său și ne va fi profund dor de el”, a declarat Sheila Finegan, managera sa la Trinity Artists International, pentru Variety.

„Mulțumesc tuturor celor din întreaga lume care i-au ascultat muzica și tuturor celor care au contactat cu privire la moartea lui. Vă rugăm să-i aveți pe cei dragi lui Coolio în gândurile și rugăciunile voastre”, a mai spus ea.

Muzicianul câştigător al premiului Grammy, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a mers la școală în Compton, California și a urmat Compton Community College.

Primul său single a apărut la sfârșitul anilor 1980, „Watcha Gonna Do”, o melodie care a fost redată local pe o stație hip-hop. Mai târziu, s-a conectat cu WC și Maad Circle și a contribuit la albumul lor de debut din 1991, Ain’t a Damn Thang Changed.

Până în 1994, s-a impus pe scena rap din Los Angeles și a semnat cu Tommy Boy Records, unde și-a lansat albumul de debut de studio „It Takes a Thief”. Single-ul albumului „Fantastic Voyage”, însoțit de un videoclip jucăuș, a ajuns pe numărul trei pe Billboard Hot 100.

Un an mai târziu, s-a legat cu cântărețul gospel L.V. pentru „Gangsta’s Paradise”, piesa neașteptat de bântuitoare care a predat piesa „Pastime Paradise” a lui Stevie Wonder și a apărut în filmul Dangerous Minds.

A atins numărul unu și a devenit cel mai mare single din 1995. Succesul său a garantat includerea sa pe următorul său album intitulat după piesa și a câștigat un Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo.

(Și, deși nu a lansat niciodată „Rollin’ With My Homies” ca single, cântecul a avut o poziție iconică în filmul din 1995 Clueless). Setul său al doilea a produs hiturile „1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New),” care au ajuns în Top Ten în 1996 și „Too Hot”.

În timp ce muzica sa a încapsulat multe dintre mărcile comerciale care au făcut ca gangsta rapul să fie atât de dominant în anii precedenți, pentru abordarea lui afabilă și jucăușă, atât asupra muzicii, cât și a videoclipurilor sale, l-a îndrăgit unui public mai larg. A fost selectat să rapeze piesa tematică pentru serialul de comedie Nickelodeon Kenan & Kel, „Aw Here it Goes”.

De asemenea, a început să urmeze actoria și și-a făcut debutul pe ecran într-un cameo pentru comedia Phat Beach din 1996 și a avut un rol în Batman și Robin din 1997.

Coolio a lansat My Soul în 1997, care include single-ul „C U When U Get There”. În timp, s-a confruntat cu niște necazuri legale care au deraiat succesul acelui album - o arestare în Germania pentru un presupus furt și agresiune asupra proprietarului magazinului și o acuzație pentru că a purtat o armă ascunsă un an mai târziu în California.

Rapperul a continuat să lucreze în domeniul actoriei, a jucat ca tripleți în filmul Tyrone și a fost un obișnuit în Hollywood Squares. Ultimul său album a fost From the Bottom 2 the Top din 2009.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media