VIDEO/ Rapperul și actorul american Coolio a decedat la vârsta de 59 de ani

29 septembrie 2022, 08:31 Muzică 162
Rapperul Coolio a decedat.  Sursa: New York Times/ Paul Bergen/ Redferns, via Getty Images

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru melodia sa „Gangsta’s Paradise”, a murit la vârsta de 59 de ani. Anunțul a fost confirmat de managerul său Jarez Posey pentru Rolling Stone.

„Suntem întristați de pierderea dragului nostru prieten și client, Coolio, care a murit în această după-amiază. El a atins lumea cu darul talentului său și ne va fi profund dor de el”, a declarat Sheila Finegan, managera sa la Trinity Artists International, pentru Variety.

„Mulțumesc tuturor celor din întreaga lume care i-au ascultat muzica și tuturor celor care au contactat cu privire la moartea lui. Vă rugăm să-i aveți pe cei dragi lui Coolio în gândurile și rugăciunile voastre”, a mai spus ea.

Muzicianul câştigător al premiului Grammy, al cărui nume real este Artis Leon Ivey Jr, a mers la școală în Compton, California și a urmat Compton Community College.

Primul său single a apărut la sfârșitul anilor 1980, „Watcha Gonna Do”, o melodie care a fost redată local pe o stație hip-hop. Mai târziu, s-a conectat cu WC și Maad Circle și a contribuit la albumul lor de debut din 1991, Ain’t a Damn Thang Changed.

Până în 1994, s-a impus pe scena rap din Los Angeles și a semnat cu Tommy Boy Records, unde și-a lansat albumul de debut de studio „It Takes a Thief”. Single-ul albumului „Fantastic Voyage”, însoțit de un videoclip jucăuș, a ajuns pe numărul trei pe Billboard Hot 100.

Un an mai târziu, s-a legat cu cântărețul gospel L.V. pentru „Gangsta’s Paradise”, piesa neașteptat de bântuitoare care a predat piesa „Pastime Paradise” a lui Stevie Wonder și a apărut în filmul Dangerous Minds.

A atins numărul unu și a devenit cel mai mare single din 1995. Succesul său a garantat includerea sa pe următorul său album intitulat după piesa și a câștigat un Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo.

(Și, deși nu a lansat niciodată „Rollin’ With My Homies” ca single, cântecul a avut o poziție iconică în filmul din 1995 Clueless). Setul său al doilea a produs hiturile „1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New),” care au ajuns în Top Ten în 1996 și „Too Hot”.

În timp ce muzica sa a încapsulat multe dintre mărcile comerciale care au făcut ca gangsta rapul să fie atât de dominant în anii precedenți, pentru abordarea lui afabilă și jucăușă, atât asupra muzicii, cât și a videoclipurilor sale, l-a îndrăgit unui public mai larg. A fost selectat să rapeze piesa tematică pentru serialul de comedie Nickelodeon Kenan & Kel, „Aw Here it Goes”.

De asemenea, a început să urmeze actoria și și-a făcut debutul pe ecran într-un cameo pentru comedia Phat Beach din 1996 și a avut un rol în Batman și Robin din 1997.

Coolio a lansat My Soul în 1997, care include single-ul „C U When U Get There”. În timp, s-a confruntat cu niște necazuri legale care au deraiat succesul acelui album - o arestare în Germania pentru un presupus furt și agresiune asupra proprietarului magazinului și o acuzație pentru că a purtat o armă ascunsă un an mai târziu în California.

Rapperul a continuat să lucreze în domeniul actoriei, a jucat ca tripleți în filmul Tyrone și a fost un obișnuit în Hollywood Squares. Ultimul său album a fost From the Bottom 2 the Top din 2009.
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media