LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 133. Bătălia pentru Slaviansk este următoarea luptă cheie pentru Donbas. Elicopter și aeronavă ce aparțin cumătrului lui Putin, Viktor Medvedciuk - predate Forțelor Armate ucrainene

6 iulie 2022, 09:20 Ucraina 530
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Este a 133-a zi de la începutul războiului în Ucraina. ​​Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte sunt rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, spun oficialii. Primarul orașului, Vadim Lyakh, a cerut locuitorilor să evacueze după ce forțele ruse au lovit o piață și o zonă rezidențială. Ucraina s-a retras anterior din Lisiceansk, speculând că Rusia se va concentra acum asupra Sloviansk și Kramatorsk la sud, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

Guvernatorul Donețk a îndemnat cei 350.000 de civili să evacueze în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiune. „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Pavlo Kyrylenko reporterilor. „Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom putea îndeplini principalele sarcini”.

Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă controlează marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul de la Luhansk, Serghei Gaidai, a spus că bătălia de câteva săptămâni pentru Lisiceansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a cerut celor responsabili de serviciul militar să obțină permisiunea de a se deplasa în țară. Zelenskiy a cerut să nu ia astfel de decizii fără înștiințarea lui.

UPDATE 21:57. Aproximativ 7.000 până la 8.000 de oameni rămân în orașul de est Severodonețk, care în viitorul apropiat vor trăi în „condiții îngrozitoare”, fără apă, gaz sau energie electrică, a declarat miercuri Alexandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonețk.

Forțele ruse au distrus baza materială a locuințelor și a serviciilor de utilități din acest oraș cheie din regiunea Donbas și caută personal care să le ajute la refacerea lor, dar aproape niciun membru al personalului nu mai rămâne în Severodonețk, potrivit lui Striuk.

Mulți lucrători din utilități și orașe au fost evacuați anterior, a spus Striuk. El a adăugat că forțele ruse care acum ocupă orașul lucrează la organizarea Departamentului de Educație pentru ca copiii să se întoarcă la școală începând cu 1 septembrie.

UPDATE 21:07. Procurora generală ucraineană Irina Venediktova a declarat pentru BBC că investighează peste 21.000 de presupuse crime de război comise de la începutul invaziei ruse.

Potrivit acesteia, Parchetul General primește zilnic sesizări despre 200 - 300 de crime de război.

Într-un interviu acordat BBC, Venediktova a recunoscut că multe procese ar trebui să aibă loc în lipsă, dar a subliniat că continuarea urmăririi penale este o chestiune de echitate.

„Este foarte important ca armata rusă, care a decis să omoare civili, să tortureze civili, să violeze civili, să înțeleagă că este doar o chestiune de timp înainte ca toți să fie judecați”, a spus ea.

Procurorul General a declarat că echipa sa este prezentă în regiuni din întreaga Ucraine, dar nu poate investiga toate cazurile în mod corespunzător și eficient din cauza lipsei de acces la unele persoane și zone.

UPDATE 19:43. Ucraina a dezmințit afirmația Ministerului rus al Apărării conform căreia forțele armate ale Moscovei au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS fabricate în SUA și depozitele lor de muniții în estul Ucrainei.

Ministerul a susținut anterior că forțele armate ale Rusiei au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), pe care America și aliații săi le furnizaseră Ucrainei.

Statul major al Ucrainei a postat pe Twitter că afirmațiile sunt false că folosește HIMARS furnizat de SUA pentru a aduce „lovituri devastatoare” forțelor ruse.


UPDATE 18:47. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a mulțumit Irlandei pentru primirea refugiaților ucraineni și pentru că Senatul Irlandei a adoptat recent o rezoluție care recunoaște invazia rusă a Ucrainei drept genocid.

La o conferință de presă comună de miercuri cu premierul irlandez Micheál Martin la Kiev, el a spus că cei doi au discutat un răspuns comun la amenințarea la adresa securității alimentare, criza energetică și pregătirea noului al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Martin a spus că „Ucraina aparține Uniunii Europene” și că Irlanda va fi alături de Ucraina „la fiecare pas”.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva acestei frumoase țări democratice este o încălcare gravă a dreptului internațional. Este un afront la tot ceea ce reprezintă Irlanda. Nu poate și nu va fi lăsat să stea în picioare”, a continuat Martin și a menționat că a „asistat direct la realitatea îngrozitoare a războiului asupra poporului Ucrainei” în timp ce vizita orașele Borodianka, Irpin și Bucha.

Martin a mai subliniat că Irlanda a primit 40.000 de ucraineni care fugeau de război și a spus că „sunt bineveniți să rămână în Irlanda atâta timp cât este nevoie. Casa noastră este casa voastră.”

sursa foto: Serghei Dolzhenko/EPA

UPDATE 17:50. Elicopterul și avionul, care au aparținut familiei cumătrului lui Vladimir Putin - Viktor Medvedciuk, au fost predate pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat un purtător de cuvânt al poliției ucrainene. Medvedciuk este suspectat de abuz de putere, trădare și deturnare și deturnare de proprietăți.

UPDATE 17:30. Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujni a anulat și a trimis spre revizuire un document care prevedea acordarea permisiunii cetățenilor ucraineni care sunt înregistrați în armată să călătorească în afara locului lor de reședință în timp de război.

Zalujni a subliniat că documentul s-a ocupat inițial exclusiv de activitatea internă a centrelor de recrutare și nu a creat obligații, restricții privind drepturile și libertățile cetățenilor ucraineni.

„În ciuda acestui fapt, apariția sa în rețea a dus la numeroase manipulări, discrepanțe și chiar acțiuni ilegale de prevenire a mișcării cetățenilor, care au devenit baza discreditării forțelor armate ale Ucrainei și a conducerii militaro-politice a statului”, a scris el pe Telegram.

În acest sens, potrivit acestuia, s-a luat decizia de a anula actul și de a-l trimite spre revizuire.

Amintim că, după ce Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a cerut celor responsabili de serviciul militar să obțină permisiunea de a se deplasa în țară, Zelenskiy a cerut să nu ia astfel de decizii fără înștiințarea sa.

„... în societate au existat multe controverse cu privire la decizia Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de a aproba procedura de obținere a anumitor permise pentru conscriși și rezerviști. Văd că există aprecieri diferite ale unei astfel de decizii, există neînțelegeri și chiar indignare în societate. I-am îndrumat ministrul Apărării, Șeful Statului Major General, Comandantul-Șef al Forțelor Armate să-mi raporteze toate detaliile în cadrul ședinței ordinare a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem - unul dintre puncte de pe ordinea de zi. Promit oamenilor să clarific asta. Și cer Statului Major să nu ia decizii similare fără mine pe viitor”, a conchis liderul de la Kiev.


UPDATE 17:02. Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a publicat o fotografie cu drona Bayraktar, care va fi transferată în curând în Ucraina.

La sfârșitul lunii mai, locuitorii Lituaniei au strâns peste 5 milioane de euro în trei zile pentru a cumpăra o dronă pentru Forțele Armate ale Ucrainei. În curând, compania turcă de producție Baykar a anunțat că va furniza drona gratuit, iar fondurile strânse ar putea fi folosite pentru alte nevoi ale Ucrainei.
Gestul oamenilor din Lituania din Baykar a fost numit faptă nobilă. Chiar și casele de bătrâni au fost raportate a fi implicate în strângerea de fonduri. La sfârșitul lunii iunie, fundația caritabilă a personalității publice ucrainene Serghei Pritula a anunțat o colectare de 500 de milioane de grivne pentru achiziționarea a trei drone.

Potrivit unor rapoarte, producătorul turc este, de asemenea, gata să ofere cadou o parte din dispozitive.

UPDATE 16:53. Războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a marcat o schimbare tectonică pe continentul european și a creat o nouă realitate geopolitică, a transmis miercuri președintele Consiliului European, Charles Michel, în cea de-a doua zi a sesiunii plenare a Parlamentului European.

„Liderii UE a luat o serie de decizii geopolitice majore. Am decis să recunoaștem perspectiva europeană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei, viitorul acestor țări și viața oamenilor în cadrul UE. Și am decis să acordăm statutul de țări candidate Ucrainei și Moldovei.

Vom continua să oferim sprijin militar pentru Ucraina și să sprijinim această țară din punct de vedere financiar. De asemenea, ne-am angajat să sprijinim reconstrucția Ucrainei și vom continua să lucrăm la sancțiuni pentru a ne asigura că acestea sunt puse în aplicare în mod eficient”, a subliniat Charles Michel, potrivit Calea Europeană.

UPDATE 16:30. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS și depozite de muniții din estul Ucrainei. Ministerul a declarat că forțele armate ale Rusiei au distrus două lansatoare pentru sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) pe care America și aliații săi le-au furnizat Ucrainei.

De asemenea, a mai spus că forțele ruse au distrus două depozite de muniții care depozitau rachete pentru HIMARS, lângă linia frontului, într-un sat la sud de Kramatorsk din regiunea Donețk din Ucraina.


UPDATE 15:50. Europa trebuie să se pregătească pentru o întrerupere completă a gazului rusesc, susține Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„UE trebuie să facă planuri de urgență pentru a se pregăti pentru o întrerupere completă a gazului rusesc”, potrivit președinte Comisiei Europene.

Von de Leyen l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, că folosește energia ca armă.

Comisia lucrează în prezent la un „plan european de urgență”, primele obiective urmând să fie prezentate până la jumătatea lunii, a spus ea.

Ea a subliniat importanța de a avea o viziune de ansamblu europeană și o abordare coordonată „pentru o potențială întrerupere completă a gazului rusesc”.UPDATE 15:24. Luptele continuă în jurul orașului Lisiceansk, spune guvernatorul regiunii Luhansk

Potrivit lui Serghei Gaidai, până la 15.000 de civili rămân în Lisiceansk și 8.000 în Severodonețk.

„Rușii avansează, în primul rând, datorită faptului că sunt superiori la artilerie, cu care distrug orașe și poziții de apărare”.


UPDATE 14:50. Ofițerii serviciilor secrete (FSB) din Rusiei au reținut și interogat doi bărbați din Herson - Andrei Serejenko și Oleg Pronko, care sunt bănuiți că ar fi participat la organizarea exploziei automobilului șefului Departamentului pentru Executarea Pedepselor în regiunea Herson, Evgheni Sobolev, la instrucțiunile Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, transmite TASS.

Mașina lui Sobolev a fost aruncată în aer pe 18 iunie, acesta însă a scăpat cu viață și a fost spitalizat fără răni grave.


UPDATE 14:30. Forțele strategice de rachete ale Rusiei (RVSN) desfășoară exerciții cu complexele mobile Yars în regiunea Novosibirsk, din Siberia. „În total, peste 100 de echipamente sunt implicate în exercițiu, transmite agenția de presă Interfax.

Ca parte a unui exercițiu planificat, lansatoarele sistemului mobil de rachete la sol Yars al formațiunii de rachete Novosibirsk a Forțelor Strategice de Rachete au rezolvat sarcinile de schimbare a pozițiilor pe teren”, a anunțat miercuri ministerul rus al apărării.

„În cadrul operațiunilor de manevră, unitățile și subunitățile de rachete au îndeplinit sarcinile de dispersare a acestora într-o zonă de pădure pentru a crește secretul unităților Yars PGRK”, a transmis ministerul rus al apărării. Potrivit oficialilor militari, în timpul exercițiului au fost elaborate sarcinile de distrugere a sabotorilori, de recunoașterea zonei și depășirea teritoriului contaminat.

„În total, unitățile formației de rachete au elaborat câteva zeci de exerciții introductive, inclusiv cele care vizează studierea capacităților unei formațiuni înarmate cu sisteme mobile de rachete la sol”, a declarat ministerul rus al apărării. RS-24 Yars este o rachetă balistică intercontinentală aparținând Federației Ruse, având încărcături de luptă multiple, termonucleare, care a fost testată prima oară la 29 mai 2007, pentru a înlocui vechile rachete R-36 și UR-100N.


UPDATE 13:20. Ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, a declarat că Ungaria nu furnizează arme Ucrainei pentru că nu vrea ca maghiarii din vestul Ucrainei să devină ținta bombardamentelor rusești.

„Nu sunt sigur că toată lumea știe: 150.000 de maghiari trăiesc în vestul Ucrainei. Evident, dacă am furniza arme, atunci aceste provizii ar deveni o țintă pentru bombardamentele rusești. Nu vrem să se tragă în zonele în care locuiesc maghiarii, pentru că nu vrem să fim implicați în acest conflict”, a spus ministrul de Externe ungar, într-un interviu pentru CNN.

Szijjarto a subliniat că Ungaria oferă asistență umanitară: a primit deja 830.000 de refugiați din Ucraina și intenționează să accepte și mai mulți. „Deoarece am decis să nu furnizăm arme, granița ungaro-ucraineană oferă cea mai sigură rută... De aceea Crucea Roșie Internațională își operează centrul logistic din Ungaria pentru a-și organiza munca în Ucraina”, a adăugat el.


UPDATE 12:45. Clădirea unei universități din Harkiv a fost distrusă de o rachetă rusească, anunță șeful Administrației Militare Regionale Oleg Sinegubov.

Guvernatorul a scris pe canalul său de Telegram că în noaptea de marți spre miercuri, rușii au bombardat trei districte din Harkiv de pe teritoriul Federației Ruse, iar clădirea Universității Naționale Pedagogice din Harkiv a fost distrusă.

„Aproximativ 1 oră, rușii au lovit în districtul Osnoviansk, bombardând un teritoriu deschis. În Novobavarski, o parte a clădirii administrative a fost distrusă. În regiunea Kiev, din cauza unui atac cu rachetă, sediul unei instituții de învățământ superior a fost efectiv distrus”, a spus Oleg Sinegubov.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Regionale Harkiv, o persoană a murit în urma bombardamentului asupra clădirii universității.

„Potrivit anchetei, pe 6 iulie, în jurul orei 1:00 dimineața, armata țării agresoare a bombardat districtul Kiev, Harkiv. În urma bombardamentelor, clădirea instituției de învățământ superior a suferit distrugeri semnificative. Un paznic în vârstă de 40 de ani a murit”, a precizat Procuratura Harkiv.


UPDATE 12:20. Ucrainenii au aruncat în luptă și vechile mortiere 2B9 „Vasilek”. O nouă înregistrare video inedită apărută pe rețelele de socializare arată cum militarii ucraineni trag cu mortierul pe modul automat dintr-o camionetă pe care poate fi văzută și o prelată, sugerând că arma este ținută ascunsă și apoi scoasă rapid pentru a trage asupra forțelor rusești.

Deși este probabil ca aceste arme să fi fost folosite până acum în cursul războiului de militarii ucraineni, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că imaginile cu acestea în acțiune sunt destul de rare.

Dezvoltat în 1967 și intrat în dotarea armatei sovietice în 1967, mortierul 2B9 „Vasilek” are un calibru de 82 de milimetri și se diferenția de celelalte arme similare de la momentul respectiv prin faptul că are un mod de tragere automat care folosește cartușe cu 4 proiectile.

Deși ar putea părea depășit după standardele moderne, mortierul are o rază maximă de 4.270 de metri, putând lovi ținte aflate la o distanță considerabilă. El mai este în prezent în dotarea forțelor armate din Ucraina, Rusia, Armenia, Croația, Ungaria, Kazahstan, Libia și alte câteva țări.

O altă armă inedită folosită de forțele armate ucrainene este mitraliera Maxim M1910, creată când țara încă făcea parte din Imperiul Țarist.


UPDATE 11:46. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 6 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 36.500 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 150 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 1.600 (+6);
 • vehicule blindate de luptă - 3.789 (+17);
 • sisteme de artilerie - 812 (+6);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 247;
 • echipamente de apărare aeriană - 107;
 • aeronave - 217 (+1);
 • elicoptere - 187 (+1);
 • echipamente auto și autocisterne - 2.648 (+7);
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 664 (+4);
 • echipamente speciale - 65;
 • rachete de croazieră - 153 (+9).

UPDATE 11:15. Premierul irlandez Michal Martin a sosit la Kiev pentru a-și exprima sprijinul pentru poporul ucrainean. Aceasta este prima sa vizită oficială în Ucraina. Acest lucru a fost raportat de purtătorul de cuvânt al șefului guvernului, transmite RTE.

Martin și-a început vizita în Ucraina cu o călătorie la Borodyanka. Acolo s-a întâlnit cu primarul și a inspectat clădirile de locuințe arse în timpul bombardamentului rusesc.UPDATE 10:47 Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat marţi reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor cu Rusia şi din cauza războiului din Ucraina, transmite presa germană.

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul’, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekend-ului.


UPDATE 10:20. În Ucraina, ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei din 24 februarie până în dimineața zilei de 6 iulie, cel puțin 346 de copii au fost uciși și cel puțin 645 au fost răniți. Cu toate acestea, aceste date nu sunt încă definitive, arată ultimele date ale Parchetul General din Ucraina.

Majoritatea copiilor au fost afectați în regiunile Donețk (346), Harkov (186), Kiev (116), Cernihiv (68), Lugansk (61), Mykolaiv (53), Herson (52) și Zaporizhia (31).

Aceste date nu sunt încă definitive – numărul de răniți și morți în ostilitățile active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate este încă în curs de stabilire.

În plus, ca urmare a bombardamentelor ruse constante în Ucraina, 2.108 instituții de învățământ au fost avariate, dintre care 215 au fost complet distruse.UPDATE 10:17. Prima rotație de soldați ucraineni a sosit în Marea Britanie pentru antrenament, potrivit secretarului apărării, Ben Wallace.

Formarea face parte dintr-un program inovator care urmărește să formeze până la 10.000 de noi recruți ucraineni, alături de un pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de lire sterline.

„Prima rotație de soldați ucraineni a sosit recent în Marea Britanie. Instruirea se va desfășura în zonele de pregătire militară din regiunile de Nord-Est, Sud-Vest și Sud-Est. Instruirea va fi condusă de elemente din Brigada 11 Asistență Forțelor de Securitate. Acești soldați ucraineni vor urma cursuri bazate pe pregătirea de bază a soldaților din Regatul Unit. Aceasta include antrenamentul cu arme, primul ajutor pe câmpul de luptă, ambarcațiunile de câmp, tacticile de patrulare și instruirea privind Legea conflictelor armate. Fiecare curs va dura câteva săptămâni”, potrivit secretarului apărării, Ben Wallace.


UPDATE 10:12. China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Rusia în cadrul multilateral, inclusiv G20, a declarat viceministrul chinez de externe, Ma Zhaoxu, ambasadorului rus în China, Andrey Denisov.

China este, de asemenea, dispusă să consolideze coordonarea strategică cu Rusia și să extindă cooperarea practică în diverse domenii, a declarat Ma pentru Denisov într-o întâlnire de marți, potrivit unui comunicat al ministerului chinez de externe de miercuri, conform Reuters.

Oficialii s-au întâlnit la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing, unde ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, a declarat că cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale este războiul Rusiei din Ucraina.


UPDATE 09:55. Canada a devenit marți prima țară din NATO care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică, în aceeași zi în care cele două țări scandinave și cele 30 de națiuni membre au semnat respectivele documente care pavează calea spre extinderea NATO, scrie Calea Europeană.

„Astăzi, Canada, a devenit prima țară care a ratificat protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Acest lucru aduce cele două țări cu un pas mai aproape de statutul de membru cu drepturi depline. (…) Canada a luat măsuri pentru a putea ratifica protocoalele cât mai repede posibil. În plus, Camera Comunelor a votat în unanimitate în favoarea aderării Finlandei și Suediei la Alianță.

În calitate de membru fondator al NATO, Canada rămâne un campion al politicii ușilor deschise a NATO pentru orice țară europeană care este în măsură să promoveze angajamentele și obligațiile ce decurg din calitatea de membru, cum ar fi protejarea democrației și contribuția la apărarea colectivă a Alianței”, a spus premierul Justin Trudeau într-o declarație publicată pe pagina sa oficială.


UPDATE 09:25. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy şi-a reiterat apelul pentru mai multe livrări de arme din Occident, insistând în special asupra sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea apăra oraşele ucrainene, informează miercuri dpa.

Potrivit lui Zelenski, a se reuşi apărarea naţiunii ucrainene împotriva atacurilor de rachetă ruse înainte de sfârşitul acestui an constituie un obiectiv esenţial al conducerii Ucrainei. "Însă realizarea acestui obiectiv depinde nu doar de noi, ci şi de înţelegerea nevoilor noastre fundamentale de către partenerii noştri", a spus Zelenski, în noua sa intervenţie video realizată în timpul nopţii.

Chiar dacă nu s-a mai auzit de ceva vreme sunetul sirenelor în capitala Kiev şi în multe alte oraşe ale Ucrainei, ucrainenii "nu trebuie să caute logică în acţiunile teroriştilor, pentru că armata rusă nu face pauze", a atenţionat Zelenski. Forţele militare ruse au o singură sarcină: "să ia viaţa oamenilor, să intimideze poporul. Astfel, chiar şi câteva zile fără alarmă antiaeriană par deja parte din teroare", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

După cucerirea Luhanskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, care împreună alcătuiesc provincia Donbas, teritoriu ucrainean revendicat de Moscova, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Kremlin încă din 2014.


UPDATE 08:49. Rezumatul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: ofensiva armatei ruse lângă Slaviansk și Herson a fost respinsă.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează în raportul său de dimineață că armata ucraineană a reușit să respingă ofensiva armatei ruse în regiunea SlovIansk și în apropiere de Herson.

Principalele declarații ale Statului Major General sunt următoarele:

- În direcția HarkIv, armata rusă se apără, trăgând din elicoptere, tancuri, mortare, tunuri și artilerie de rachete.

- În zona Slaviansk, armata ucraineană „a respins asaltul inamicului și a împins invadatorii înapoi în zona așezării Dolyna” (este situată la granița regiunilor HarkIv și Donețk). „Inamicul desfășoară operațiuni de asalt în apropiere de Mazanovka, luptele continuă”, spune Statul Major ucrainean.

- În direcția Kramatorsk, trupele ruse „au tras în infrastructura civilă din zonele Seversk și Grigorovka”. „Armata ucraineană a provocat pierderi semnificative inamicului în timpul încercării sale de ofensivă în zonele așezărilor Verkhnekamenskoe, Belogorovka și Grigorovka. Ocupanții s-au retras”, se spune în mesaj. Două dintre aceste trei sate sunt situate pe teritoriul regiunii Luhansk, ceea ce înseamnă că armata ucraineană contestă pretențiile părții ruse că a reușit să preia controlul asupra întregului teritoriu al acestei regiuni.

- În direcția Bakhmut, trupele ruse au efectuat bombardamente active, au lansat un atac aerian în zona centralei termice Ugledar. „Cu sprijinul artileriei, inamicul a desfășurat operațiuni de asalt în zona așezării Novoluganskoye, nu a avut succes, s-a retras. Soldații noștri au oprit ofensiva inamicului în zona​​ Spornovo și au respins atacul de lângă Verșina. Ei au provocat pierderi invadatorilor și i-au aruncat înapoi", spune Statul Major. În regiunea Luhansk (un sat de lângă Svetlodarsk la granița cu regiunea Luhansk), trupele rusești avansează.

- În direcția Yuzhnobuzh, armata rusă continuă să bombardeze satele de pe linia de demarcație și să lanseze atacuri cu rachete asupra țintelor din regiunea Nikolaev, în timp ce flota rusă deține „patru purtători de arme de înaltă precizie” pe mare. „Soldații ucraineni au sugrumat cu brutalitate tentativa de atac a invadatorilor în direcția Lozovoe, un sat din regiunea Herson. Inamicul continuă să ia măsuri pentru a reface pierderile”, spune Statul Major.

- În ultima zi, bombardierele ucrainene și avioanele de atac au distrus două depozite de muniție de câmp, două fortărețe de pluton și 10 echipamente, se arată în raport.


UPDATE 07:50. ISW: Trupele ruse înaintează spre Bakhmut și Slaviansk, Forțele Armate ale Ucrainei au revenit în satul din regiunea Donețk și au avansat lângă Herson.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic despre starea de lucruri de pe front, relatează că, după ce au preluat controlul asupra Lisiceansk, trupele ruse încearcă să creeze condiții pentru un atac asupra a trei orașe din regiunea Donețk: Bakhmut , Seversk și Slaviansk. În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei, conform observațiilor sale, au reușit să preia controlul asupra unui sat din regiunea Donețk și să avanseze ușor lângă Herson.

Rusia continuă să considere sarcina sa de a schimba guvernul de la Kiev. Experții institutului atrag atenția asupra ultimelor declarații ale secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, care a repetat marți obiectivele inițiale ale lui Putin pentru acțiunile Moscovei: „demilitarizarea și denazificarea teritoriului Ucrainei, de fapt atingerea statutului său neutru”. „Cuvintele lui Patrușev indică faptul că autoritățile ruse nu se vor limita la succese la Donețk și Luhansk, iar Kremlinul se pregătește pentru un război lung menit să cucerească o parte mult mai mare a Ucrainei”, scriu experții.

Atacul asupra Slaviansk - atacul asupra a două sate a fost respins. Potrivit autorilor raportului, armata rusă a efectuat două atacuri fără succes asupra satelor Dolina și Krasnopolye, situate în apropierea graniței regiunilor Donețk și Harkiv, de ambele părți ale autostrăzii E40, care leagă Izium de Slaviansk și Bakhmut. Trupele ruse au bombardat și satul Krivaya Luka de pe malul sudic al râului Seversky Doneț pentru a pregăti un atac asupra Slaviansk din sud-vestul orașului Liman.

De la Lisichansk - la Seversk. Raportul spune că armata rusă încearcă să se deplaseze spre vest de la Lisiceansk și granița regiunii Luhansk în direcția Seversk. Potrivit armatei ucrainene, în apropierea acestui oraș a fost efectuat un atac aerian, iar satul Serebrianka, situat la cinci kilometri de orașul de la granița regiunilor Luhansk și Donețk, a fost afectat.

Rușii încearcă să ajungă la Bakhmut din două direcții. Trupele ruse își continuă ofensiva la sud-est de Bakhmut. Ei au efectuat un asalt asupra satului Novouganskoye, situat la aproximativ 25 km de Bakhmut, și a satului Vershina (10 km sud de acest oraș). În plus, au tras în pozițiile ucrainene din apropierea satelor Kodema și Zaitsevo. Potrivit experților ISW, armata rusă intenționează să obțină controlul asupra drumurilor rurale care duc la autostrada T0513 (de la Bakhmut la Gorlovka), precum și asupra unui fragment din autostrada E40. Astfel, ei vor putea ataca Bakhmut din două direcții simultan.

Contraofensivă limitată a Forțelor Armate ale Ucrainei lângă Donețk. După cum se precizează în raport, la 5 iulie, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să desfășoare operațiuni de contraofensivă cu succes la sud-vest de Donețk și au recăpătat controlul asupra satului Sladkoye, la 30 km de centrul regional.

Ofensiva nereușită a armatei ruse lângă Harkiv. ISW notează că în cursul zilei de marți, trupele ruse au încercat să lanseze o ofensivă limitată lângă Harkiv, dar nu au avut succes. Potrivit armatei ucrainene, încercarea de a asalta satul Sosnovka a eșuat. Autoritățile locale au mai raportat că Forțele Armate ucrainene au respins atacurile asupra satelor Prudyanka, Dementeevka și Pitomnik, situate între Harkiv și granița cu Rusia. Harkov și zonele învecinate continuă să fie supuse unor lovituri intense de artilerie și aer.

Unele progrese ale Forțelor Armate ale Ucrainei lângă Herson. Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului scriu, citând date de la armata ucraineană, că Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să respingă un atac al unui detașament rus din apropierea satului Lozovoe, care este situat la sud-vest de Davidov Brod din regiunea Herson.

„Acest lucru sugerează că forțele ucrainene, după toate probabilitățile, au câștigat din nou capul de pod la Lozovoe”, scriu experții în acest sens și notează că aceasta este „prima mențiune de către oficialii ucraineni a controlului teritoriului de pe malul stâng al Râul Ingulets lângă Davidov Brod din 5 iunie. În același timp, pe 4 iulie, canalele de telegram rusești au raportat că armata rusă a respins ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei asupra satelor situate de-a lungul Inguleților. „Deși nu este clar exact cine controlează teritoriul de lângă Lozovoye și Davidov Brod, forțele ucrainene, după toate probabilitățile, au reușit să se deplaseze puțin în zonă”, spun experții ISW.UPDATE 07:30. „Armata rusă nu face pauze. Ea are o sarcină - să ia viețile oamenilor”, a declarat președintele Ucrainei în tradiționalul său discurs din seara zilei de 5 iulie.

Liderul de la Kiev a declarat că a discutat cu premierul britanic Boris Johnson.

„I-am mulțumit pentru creșterea asistenței de securitate pentru națiunea noastră cu încă o sută de milioane de lire sterline, pe lângă pachetul de sprijin pentru apărare de miliarde de lire anunțat recent. Acesta este un ajutor foarte tangibil pentru noi. Am discutat cu Boris și despre sistemul de garanții de securitate pentru Ucraina, pe care îl dezvoltăm, care ar trebui să funcționeze pe termen lung pentru oamenii noștri”, a spus Zelenskiy.

Șeful statului ucrainean a mai adăugat că a participat împreună cu președinții Republicii Moldova și Greciei în formatul unei conferințe speciale The Economist.

„Acesta este deja al 26-lea eveniment anual de acest gen, iar anul acesta, desigur, „Ucraina” și „securitatea” au fost cuvintele cheie. De ce avem nevoie de ea? Statul nostru are nevoie de certitudine cu un spațiu sigur chiar acum. Lucrăm foarte activ pentru a ne asigura că toți partenerii noștri, atât din Europa, cât și de pe alte continente, înțeleg viziunea noastră privind garanțiile de securitate”, a punctat Zelenskiy.

Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a cerut celor responsabili de serviciul militar să obțină permisiunea de a se deplasa în țară. Zelenskiy a cerut să nu ia astfel de decizii fără el.

„Și încă un lucru este foarte important. Astăzi, în societate au existat multe controverse cu privire la decizia Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei de a aproba procedura de obținere a anumitor permise pentru conscriși și rezerviști. Văd că există aprecieri diferite ale unei astfel de decizii, există neînțelegeri și chiar indignare în societate. I-am îndrumat ministrul Apărării, Șeful Statului Major General, Comandantul-Șef al Forțelor Armate să-mi raporteze toate detaliile în cadrul ședinței ordinare a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem - unul dintre puncte de pe ordinea de zi. Promit oamenilor să clarific asta. Și cer Statului Major să nu ia decizii similare fără mine pe viitor”, a conchis liderul de la Kiev.


UPDATE 07:26. Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu, a anunțat marți ministrul apărării, Artis Pabriks, în urma tensiunilor cu Rusia vecină, pe fondul războiului Moscovei din Ucraina.


UPDATE 07:20. ONU a documentat 270 de cazuri de „detenție arbitrară și dispariție forțată” a civililor în părți ale Ucrainei deținute de forțele susținute de RusiA, potrivit șefei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

Într-un discurs la aceeași sesiune la Consiliul pentru drepturile omului al ONU, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Emine Dzhaparova a acuzat Rusia de răpiri la scară „largă”.


UPDATE 07:18. Rusia ar planifica să lanseze o legătură feroviară între regiunea Rostov și zonele Donețk și Luhansk pe care le ocupă în estul Ucrainei, relatează presa de stat rusă.

Construirea de legături de transport a fost, de asemenea, o prioritate pentru ocupanții ruși între Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, și zonele din Herson pe care le ocupă.


UPDATE 07:10. Ucraina a cerut Turciei să investigheze alte trei nave rusești despre care ar fi transportat cereale furate. O scrisoare din 13 iunie, ce a intrat în. posesia Reuters, dezvăluie că procuratura generală ucraineană a cerut ministerului de justiție al Turciei să investigheze și să furnizeze dovezi pe trei nave despre care crede că ar fi transportat cereale furate din teritoriile ucrainene ocupate, cum ar fi Herson.


UPDATE 07:07. O navă sub pavilion rusesc, care transporta mii de tone de cereale, este reținută și investigată de autoritățile turce pentru susținerea că încărcătura i-a fost furată din Ucraina. Oficialii vamali turci au acționat după ce Kievul a susținut că Zhibek Zholy transporta ilegal 7.000 de tone de cereale din Berdiansk ocupat de ruși, un port ucrainean din sud-estul țării.


UPDATE 07:00. Separațiștii susținuți de ruși au confiscat două nave sub pavilion străin în orașul-port Mariupol ocupat de ruși și au susținut că sunt „proprietate de stat”. Autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR) a informat două companii de transport maritim că navele lor fac obiectul „însușirii forțate a bunurilor mobile cu transformare forțată în proprietate de stat”.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie și 5 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media