Trupele ruse au părăsit „în grabă” insula Șerpilor după un șir de atacuri ale ucrainenilor. Moscova confirmă: „Un gest de bunăvoință”

30 iunie 2022, 12:23 Ucraina 656
Insula Șerpilor, Ucraina. 30 iunie 2022.  Sursa: Comandamentul Operațional „Sud”

Militarii ruși de pe insula Șerpilor au părăsit „în grabă” locația cu două bărci cu motor, în urma unor atacuri ale forțelor de apărare ucrainene, care au lovit depozitele de rachete și artilerie pe insulă, anunță în joi, 30 iunie, Comandamentul Operațional „Sud”. La scurt timp Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat faptul că trupele ruse au părăsit insula, iar această acțiune a fost numită drept un „gest de bunăvoință”.

În prezent, Insula Şerpilor este în flăcări, se aud explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt „în curs de investigare”, notează Comandamentul.

Miercuri seara Forţele armate ucrainene au comunicat că au lovit încă un sistem de rachete Panţîr-S1, instalat de ocupanţii ruşi pe Insula Şerpilor, și au anunțat pierderi în rândul armatei și echipamentelor ruse.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a numit retragrerea trupelor ruse drept „gest de bunăvoință” - în acest fel Rusia „nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole”.

„Această decizie nu va permite Kievului să speculeze pe tema unei crize alimentare iminente, referindu-se la imposibilitatea exportului de cereale din cauza controlului total de către Rusia a părții de nord-vest a Mării Negre”, explică purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării din Rusia.


Aceeași abordare a avut Kremlinul atunci când în la sfârșitul lunii aprilie trupele ruse au părăsit regiunea Kiev, Cernihiv și Sumî, la fel, ca un „gest de bună voință”.

Amintim că trupele ruse au capturat insula Șerpilor încă din prima zi a invaziei Federației Ruse în Ucraina, pe 24 februarie. Apoi Serviciul de Stat de Urgență a fost informat că insulă a fost distrusă, iar comunicarea cu polițiștii de frontieră s-a pierdut după mai multe bombardamente lansate atât din mare, cât și din aer.

Pe 28 februarie, Marina Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că marinarii și grănicerii luați prizonieri de invadatorii ruși pe insula Șerpilor sunt în viață. Marinii au respins de două ori atacurile rusești, dar nu au putut continua să apere insula. În martie, președintele Vladimir Zelenskiy a declarat că unii dintre soldații ucraineni care se aflau pe insulă au murit, în timp ce ceilalți au fost luați prizonieri, dar au fost deja reîntorși în urma unui schimb de prizonieri.

Armata ucraineană a atacat în mod regulat forțele ruse de insulă de pe insula Șerpilor. Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirill Budanov, a menționat că Ucraina va elibera și va lupta pentru insulă „atât timp cât avem nevoie”.

Faptul este că insula este important din punct de vedere strategic din punctul de vedere al posibilității unei aterizări amfibie tactice a Rusiei. Teoretic, aceasta este singura regiune prin care trupele ruse pot încerca să debarce trupe pe teritoriul „Transnistriei”. Iar cine controlează insula poate bloca oricând mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei, a spus șeful serviciilor de informații, notează Hromadske.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media