LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 116. Postul de comandă al armatei a 20-a a Federației Ruse, distrus de ucraineni. 15 mii tone de floarea soarelui și 10 mii tone de cereale, furate de ruși din regiunea Luhansk

19 iunie 2022, 09:15 Ucraina 537
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 116-a zi de rezistență în fața armatei ruse care prin ordinul președintelui rus, Vladimir Putin, a declanșat agresiunea împotriva statului ucrainean. Comandamentul „Sud” al armatei ucrainene au contraatacat, în data de 18 iunie, zona de concentrare a forței de muncă și echipamentele rușilor din zona Davîdiv Brid și Snihurivka. De asemenea, ucrainenii i-au atacat pe ruși într-un depozit de muniții din comunitatea Belozirsky din regiunea Herson.

Institutul American pentru Studii de Război (ISW) a remarcat că ocupanții ruși au făcut puține progrese la periferia orașului Severodonețk, sâmbătă, pe 18 iunie. Forțele de ocupație au avansat probabil în Metolkine, dar în alte părți ale frontului și-au încetinit ofensiva.

Cercetătorii spun că rușii vor să pună mâna pe suburbiile sudice ale Severodonețkului și să avanseze spre malurile râului Doneț înainte de a ataca Centrul de rezistență ucrainean de la uzina Azot.

În același timp, șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serghei Haidai, a declarat că cetățenii care se ascund în uzina Azot din Severodonețk refuză să se evacueze, iar Garda Națională a înregistrat refuzul pe video.

Haidai a subliniat că nu este oportun de comparat uzina Azot cu Azovstal. El a numit situația „complet diferită”. „În ciuda distrugerii tuturor podurilor care duc la Severodonețk, comunicarea cu orașul este menținută – există modalități de a evacua și de a aduce tot ce ai nevoie”, – spune Haidai.

UPDATE 19:54. Parlamentul Ucrainei a adoptat, duminică, 19 iunie, o lege prin care se interzice difuzarea la radio și televizor muzica artiștilor ruși, dar și interpretarea acesteia. Pe lângă muzică, Ucraina interzice și cumpărarea de cărți din Rusia, Belarus și teritoriile ucrainene ocupate, Crimeea și Donbas. Pentru importul de cărți din țări altele decât Rusia și Belarus, dar care sunt în limba rusă, va fi nevoie de o licență specială, scrie Digi24.

UPDATE 18:00. Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Viktor Andrusiv, a anunțat pe pagina sa de Telegram că Forțele Armate ale Ucrainei au distrus postul de comandă al Armatei 20 Combinate a Federației Ruse.

„Confirm că ieri a fost distrus postul de comandă al armatei a 20-a a Federației Ruse. Există însă o precizare importantă: nu a fost un post de comandă, ci un centru de comandă și informații. Toate informațiile sunt colectate acolo, prelucrate, analizate și transferat la sediu”, a spus el.

Potrivit lui Andrusiv, în prezent, Ministerul Afacerilor Interne nu deține date exacte despre pierderile ocupanților ruși. Cu toate acestea, de obicei, în astfel de centre sunt de la 200 la 300 de oameni și sunt comandați de ofițeri nu mai mici decât un colonel.

UPDATE 16:50. Șeful regiunii Luhansk, Serghei Haidai, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că din grânarele din regiunea Luhansk, invadatorii ruși au scos 15 mii de tone de floarea soarelui și 10 mii de tone de cereale.

De asemenea, potrivit lui, puterea ocupantă recoltează cereale pentru viitorul sezon de semănat, oferind fermierilor „condiții favorabile pentru achiziții” - 8,0 mii ruble rusești, în timp ce Ucraina a plătit 8,6 mii grivne pe tonă de produse.

„Pentru a transporta 650 de tone de cereale de la Starobilsk în Rusia, chiar au organizat rapid o cale ferată. Și acum își fac planuri pentru a obține o recoltă record de grâu de iarnă - aproape un milion de tone de cereale. Iarna - adică semănat toamna ,” a mai spus el.

UPDATE 15:27. Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie „destul de complicată” în regiunea Harkiv din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia, citează Agerpres.

După ce în luna mai ruşii au fost nevoiţi să se retragă, acum ei încearcă să înainteze din nou pentru a împinge linia frontului aproape de oraşul Harkiv şi pentru a-şi spori capacitatea de a-l asedia cu bombardamente de artilerie.

Situaţia acolo este „destul de complicată”, dar „sub control”, spune Denisenko, susţinând că trupele ruse nu au reuşit să înainteze în zonele cheie ale frontului, cum este şi cea din oraşul Severoneţk, situat mai la sud în provincia Lugansk şi controlat în mare parte, dar nu complet, de armata rusă, această localitate şi oraşul său geamăn Lîsîceansk, de peste râul Doneţ, fiind ultima redută ucraineană în provincia Luhansk.

UPDATE 14:45. Doi foști lideri ai luptătorilor ucraineni care au apărat uzina Azovstal din Mariupol au fost transferați în Rusia, unde urmează să fie anchetați, informează agenția de stat rusă TASS, preluată de Reuters.

Este vorba despre Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov și Serhii Volinski/Serghei Volina, șeful Brigăzii 36 de pușcași marini ai armatei ucrainene, potrivit Digi24.

UPDATE 13:50. Primarul localității Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat printr-un video că armata ucraineană se apropie de Melitopol și există speranță pentru eliberarea orașului de armata rusă.

„Aș dori să menționez câteva fapte pentru a sprijini și a restabili credința locuitorilor noștri care se află în teritoriile ocupate. Astăzi, forțele noastre armate eroice ale Ucrainei au făcut progrese semnificative și se află deja la granițele Hersonului. Sunt sigur că în săptămânile următoare orașul Herson va fi eliberat de soldații noștri.

„Situația este aceeași în direcția Melitopol. Forțele noastre armate au înaintat cu peste 10 kilometri de la Zaporojie spre Melitopol”, a spus el.

Primarul și-a exprimat speranța că, datorită furnizării de arme, orașul va putea fi eliberat. "Recent, au fost primite un număr mare de arme occidentale, care ne apropie de victorie. Sper că în viitorul apropiat va fi suficient să ne eliberăm orașele ocupate și să ne salvăm locuitorii. Credem în Forțele Armate ale Ucraina”, a conchis el.

UPDATE 12:30. Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea dura ani de zile, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru săptămânalul german „Bild am Sonntag”, în condițiile în care Alianța Nord-Atlantică se pregătește de un summit crucial la sfârșitul acestei luni, scrie REUTERS, citează Digi24.

„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.

Aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu ceea ce ucrainenii trebuie să plătească în fiecare zi pe linia frontului, a declarat liderul Alianţei Nord-Atlantice. În cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi va atinge obiectivele în Ucraina, aşa cum a făcut-o cu anexarea Crimeei în 2014, „atunci va trebui să plătim un preţ şi mai mare”, a avertizat Stoltenberg. În acest context, el a îndemnat ţările din alianţă să continue livrările de arme către Kiev.

UPDATE 11:45. Forțele de ocupație ruse continuă să tragă asupra regiunilor de est și de sud ale Ucrainei. În urma bombardamentelor, mai mulți civili au fost răniți și uciși.

 • Regiunea Sumî: În jurul orei 07:00, rușii au început bombardarea cu mortar a zonelor rezidențiale ale orașului Seredîna-Buda. Mai multe case private și anexe au fost deteriorate, după izbucnirea incendiilor;
 • Regiunea Dnipropetrovsk: Cu o noapte înainte, trei rachete inamice au distrus un depozit de petrol din regiunea Novomoskovsk. Unsprezece persoane au fost rănite, una dintre ele în stare critică. Salvatorii încă luptă cu focul de pe urma incendiilor;
 • Regiunea Harkiv: În jurul orei 23.00, au fost mai multe lovituri asupra infrastructurii Harkivului din cartierul industrial. Ocupanții au tras cu rachete și asupra unei fabrici de procesare a gazelor din cartierul Izium. În total, în raionul Izium, patru persoane au fost rănite și una a murit în timpul zilei în urma bombardamentelor inamice;
 • Regiunea Luhansk: În Severodonetsk, rușii efectuează recunoașteri aeriene non-stop cu drone. Aceștia au lovit uzina „Azot” de două ori, distrugând puncte de control și stații de epurare. Ocupanții au tras și asupra Lîsîceansk, Metolkine, Borivske, Bila Gora, Ustînivka, Nikolaivka și Bilohorivka. Au existat, de asemenea, lovituri aeriene în apropiere de Bila Gora, Mirna Dolina și o lovitură cu rachete în apropiere de Verhnîokamianka. Doi civili au fost uciși;
 • Donețk: Ocupanții cresc numărul de bombardamente de-a lungul întregii linii a frontului. În timpul zilei, inamicul a tras în 28 de așezări. Un civil a fost ucis și 11 au fost răniți. De asemenea, au fost avariate 58 de obiecte: clădiri înalte, clădiri rezidențiale private, unități industriale, un parc de tramvaie, AKHZ, trei case de cultură, un internat psihoneurologic, două școli, un magazin, o spălătorie auto;
 • Regiunea Nikolaev: În timpul zilei ocupanții au dat o lovitură dublă cu rachete în infrastructura industrială din regiune. Seara a avut loc o a doua lovitură - cu cinci rachete din regiunea Herson. Potrivit OK Pivden, o rachetă a fost distrusă, două au lovit o instalație industrială, una a lovit o clădire rezidențială, iar alta a deteriorat infrastructura de producție. În Nikolaev, urmare a atacurilor comunității Galitsynovsky printre localnici, doi oameni au fost decedat. De asemenea, a avut loc un incendiu pe teritoriul unei întreprinderi agricole private. O persoană a fost grav rănită în bombardarea satului Zasillya;
 • Regiunea Herson: Luptele continuă în toată regiunea. Ocupanții continuă să efectueze bombardamente haotice în așezările ocupate și eliberate, precum și în zonele învecinate.

UPDATE 10:34. În ultimele 24 de ore, armata rusă a pierdut 250 de soldați. Datele actualizate despre pierderile armatei ruse:

 • personal - 33.600;
 • tancuri - 1.468 (+3);
 • vehicule blindate de luptă - 3.577 (+4);
 • sisteme de artilerie - 745 (+6);
 • sisteme cu jet de salvă - 235 (+2);
 • mijloace de apărare aeriană - 98;
 • aeronave - 216;
 • elicoptere - 181 (+1);
 • drone de nivel operațional și tactic - 598 (+4);
 • rachete de croazieră - 130 (+1);
 • nave / bărci - 14;
 • autovehicule și cisterne - 2 523 (+10);
 • echipament special - 55.

Datele sunt în curs de actualizare din cauza luptelor continue.

UPDATE 09:10. Principalele evenimente din 18 iunie prezentate de Institutul pentru Studiul Războiului:

 • Forțele ruse și-au asigurat câștiguri minore la periferia orașului Severodonețk și probabil au avansat în Metolkine, dar în rest, și-au încetinit ofensiva;
 • Forțele ruse au continuat eforturile de a interzice liniile de comunicație ucrainene de-a lungul autostrăzii Bahmut-Lîsîceansk și au efectuat lovituri la sol și de artilerie de-a lungul autostrăzii;
 • Forțele ruse încearcă să împingă forțele ucrainene din raza de artilerie a liniilor de cale ferată din jurul orașului Harkiv, folosite pentru a furniza operațiunile ofensive rusești către Slaviansk;
 • Forțele ruse nu au întreprins nicio acțiune confirmată de-a lungul Axei de Sud și continuă să se confrunte cu presiuni partizane în zonele ocupate din sudul Ucrainei.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie și 18 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media