MAEIE, reacție la declarațiile unor oficiali ruși: „Integrarea europeană a R. Moldova este susținută de majoritatea cetățenilor, iar acordarea statutului de stat candidat pentru aderare deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”

27 iunie 2022, 13:58 Politică 131
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).  Sursa: Replica Media

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție la declarațiile unor oficiali ruși. Astfel, MAEIE menționează că „integrarea europeană a Republicii Moldova, care a progresat constant în ultimele decenii, este susținută de majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, culminând în aceste zile cu acordarea statutului de stat candidat pentru aderare prin decizia tuturor statelor membre ale UE, fapt ce deschide o nouă filă în istoria modernă a țării noastre”.

MAEIE susține că integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația.

„Este binecunoscut faptul că toate țările care au trecut prin procesul de aderare la UE au devenit mai stabile și reziliente, atât în plan politic, cât și economic. Astfel, pe lângă toate avantajele deja cunoscute în societate, integrarea europeană va consolida suveranitatea Republicii Moldova, instituțiile de drept și democrația noastră, iar statutul de stat candidat va îmbunătăți procesele de reformă și dezvoltare europeană având o direcție și o destinațe clară – aderarea la Uniunea Europeană.

Modernizarea țării la standardele UE, crearea condițiilor mai bune de trai, garantarea drepturilor și libertăților, sunt obiectivele principale pentru a întări coeziunea socială a cetățenilor indiferent de apartenența etnică și convingerile politice”, este menționat în nota emisă de MAEIE.

Totodată, MAEIE precizează că dialogul moldo-român se dezvoltă în baza parteneriatului strategic pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

„Este bine știut că Romania a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre și un susținător activ al proceselor de transformare europeană a țării noastre. Această relație matură și de încredere reciprocă între două state suverane și cu multe obiective comune este un exemplu în dialogul bilateral.

În condițiile de război, a unei crize economice și umanitare fără precedent din regiune cauzate de acesta, susținem efortul comun al comunității internaționale de restabilire a păcii în regiune și abținerea de la declarații care nu contribuie decât la escaladarea situației”, a precizat MAEIE.

Ex-președintele rus și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației ruse, Dmitri Medvedev a lansat mai multe acuzații asupra României și Republicii Moldova pe pagina sa de Telegram.

Medvedev care s-a transformat înunul din principalii propagandiști ai lui Putin, critică pe Telegram dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană acuzând că este împinsă de la spate de liderii de la București care doresc refacerea României Mari. Medvedev avertizează că Rusia nu va sta cu mâinile în sân deoarece în Transnistria trăiesc circa 220 de mii de cetățeni ai Rusiei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media