LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 344. Ucraina anunță că trupele ruse au lansat o ofensivă puternică în zona Liman, regiunea Donețk

2 februarie 2023, 09:45 Ucraina 323
Război în Ucraina.  Sursa: Alexei Reznikov/Twitter

În cea de-a 344-a zi a războiului din Ucraina, președintele Vladimir Zelenskiy anunță că situația de pe front devine una extrem de încordată cu trupele ruse lansate în ofensivă pe mai multe direcții. Viceministra Apărării a Ucrainei, Ana Malear a anunțat că Rusia atacă puternic în regiunea Liman din estul Ucrainei, regiune Donețk. Trupele ucrainene însă, ar opune rezistență și nu au permis breșe în apărare.

UPDATE 14:40. Politico: SUA ar putea permite țărilor terțe să transfere avioane de luptă F-16 în Ucraina.

Refuzul SUA de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, așa cum a spus recent președintele Joe Baden, s-ar putea să nu fie văzut ca unul definitiv, scrie Politico, citând sursele din Pentagon.

SUA poate reveni la această problemă în timp, dar deocamdată preferă să se concentreze pe echiparea Ucrainei cu arme ofensive, spune surse de la Washington.

Ei cred că noile avioane militare nu vor juca un rol important în bătăliile care se așteaptă să aibă loc în primăvară. În plus, nu este timp deloc pentru pregătirea piloților ucraineni. Totuși, scrie Politico, Statele Unite nu exclud că ar putea acorda permisiunea altor țări să furnizeze F-16 Kievului. Polonia, Țările de Jos și Franța și-au exprimat deja disponibilitatea de a lua în considerare această problemă.


UPDATE 13:50. Serviciul de informații al MInisterului britanic al Apărării: Din cauza războiului din Ucraina, Rusia și-a pierdut rolul pe piața de arme

Raportul cotidian al serviciilor secrete britanice din 2 februarie se concentrează asupra dificultăților exporturilor rusești de arme cauzate de războiul din Ucraina.

Principalele teze:

- Invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale par să fi subminat rolul Rusiei ca exportator de arme de încredere;

- Chiar și înainte de război, cota Rusiei pe piața internațională a armelor era în scădere. Acum, alegând între furnizarea de noi arme partenerilor și desfășurarea lor în Ucraina, autoritățile ruse le preferă cel mai probabil a doua variantă.

- Lipsa de piese este, de asemenea, probabil să afecteze producția de echipamente pentru export, cum ar fi vehicule blindate, elicoptere de luptă și sisteme de apărare aeriană;

- În plus, capacitatea Rusiei de a întreține contractele existente - de a furniza piese și de a efectua întreținere - este probabil să fie serios afectată pentru cel puțin 3-5 ani.


UPDATE 12:35. Ucraina a lansat miercuri un val de percheziţii vizând oameni din administraţie, funcţionari şi personalităţi, autorităţile dând asigurări că fac din lupta împotriva corupţiei o prioritate în contextul efortului de război şi al ajutorului occidental, relatează AFP și Agerpres.

„Se va face dreptate", a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic adresat națiunii, vorbind despre „zeci de percheziţii şi de alte acţiuni în diferite regiuni şi împotriva a diferite persoane în cadrul procedurilor penale”.

Şeful Serviciului de securitate ucrainean (SBU), Vasil Maliuk, a spus că este vorba despre o campanie pentru „a da o lovitură duşmanului din interior”.

„Nu este decât prima etapă şi nu ne vom opri aici”, a afirmat el, jurând să le pună cătuşe celor care „au curajul să facă rău Ucrainei”.

Autorităţile ucrainene au anunţat miercuri că au percheziţionat domiciliile miliardarului Igor Kolomoiski şi fostului ministru de interne Arsen Avakov, precum şi sediul Fiscului ucrainean, în timp ce conducerea direcţiei vamale a fost demisă.

Înalţi responsabili ai Ministerului Apărării au primit de asemenea vizita anchetatorilor.

Aceste descinderi au loc la o săptămână după demiterea unor înalţi responsabili în urma unei afaceri de corupţie privind aprovizionarea armatei, primul scandal de amploare de la invazia rusă în urmă cu aproape un an. În plus, Kievul găzduieşte vineri un summit cu UE care a făcut din lupta anticorupţie o condiţie pentru aderarea Ucrainei la blocul european.


UPDATE 12:05. Norvegia va crește cheltuielile din fondul său suveran în următorii ani pentru a finanța ajutorul militar și civil pentru Ucraina, a declarat joi în Parlament premierul norvegian Jonas Gahr Støre, potrivit Reuters. El nu a precizat câți bani va aloca Norvegia pentru ajutorul Ucrainei, dar a spus că va fi un angajament pe mai mulți ani.


UPDATE 11:20. Ministerul ucrainean al Apărării susține că Rusia a mobilizat jumătate de milion și pregătește o ofensivă

Trupele ruse ar putea marca aniversarea invaziei printr-o nouă ofensivă în estul și sudul Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFMTV.

„Nu putem pierde inițiativa. Având în vedere că ei [rușii] trăiesc după simboluri, ar putea încerca ceva în jurul datei de 24 februarie. Nu ne subestimăm inamicul”, a spus el.

Conform calculelor lui Reznikov, Rusia a mobilizat aproximativ 500.000 de soldați.

„Au anunțat oficial 300.000, dar când vedem trupe la graniță, conform estimărilor noastre, este vorba despre mult mai mult”, spune ministrul ucrainean al apărării.

Anterior, publicația americană Bloomberg a scris, citând surse apropiate Kremlinului, despre planurile Statului Major rus de a lansa o nouă ofensivă în Ucraina în februarie sau martie 2023.


UPDATE 10:40. ISW: Rusia încearcă să disperseze trupele ucrainene înainte de o nouă ofensivă

Președintele rus Vladimir Putin ar putea pregăti terenul pentru noi raiduri transfrontaliere ale Rusiei în nord-estul Ucrainei, în încercarea de a continua operațiunile de informare în interiorul țării și de a împinge forțele ucrainene în zonele de frontieră de nord, afirmă experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în raportul de miercuri.

La 1 februarie, Putin a organizat o ședință pentru a discuta despre refacerea infrastructurii din regiunile Crimeea, Belgorod, Briansk și Kursk, după bombardamentele Ucrainei. Putin a remarcat că oprirea bombardamentelor este sarcina departamentului militar.

Accentul pus de Putin pe pericolele bombardamentelor ucrainene asupra regiunilor de graniță este probabil să servească unui dublu scop. El continuă operațiunea de informare, al cărei scop este de a prezenta războiul din Ucraina ca o amenințare la adresa cetățenilor ruși pentru a obține sprijin intern pentru un război prelungit, precum și pentru a crea condiții pentru escaladarea raidurilor transfrontaliere în vederea să devieze și să disperseze forțele ucrainene, prinzându-le în regiunile de frontieră de nord-est.

ISW consideră că o invazie rusă din Belarus este foarte puțin probabilă, iar operațiunea de informare în curs privind fixarea trupelor ucrainene la granița de nord pare să eșueze.

Amenințarea raidurilor transfrontaliere dinspre regiunile Belgorod, Briansk și Kursk în nordul și nord-estul Ucrainei este probabil o încercare de a forța Kievul să desfășoare unități în aceste zone pentru a se apăra împotriva unor astfel de atacuri, dispersând astfel trupele ucrainene înaintea unei posibile ofensive rusești în lunile viitoare.


UPDATE 10:15. Anliză The Economist: Rusia dobândește caracteristicile unei dictaturi

Situația cu democrația în lume s-a îmbunătățit ușor în 2022 după eliminarea restricțiilor COVID, dar s-a deteriorat semnificativ în Rusia după invazia în Ucraina, arată Indexul Democrației elaborat de Economist Intelligence Unit (EIU), filiala anlitică a British Economist.

Potrivit EIU, mai puțin de jumătate din populația lumii (45,3%) trăiește în democrație, mai mult de o treime - 36,9% - în regim autoritar, în principal în Rusia și China. Puțin mai puțin de 8% din populație trăiește în „democrație deplină” - acest grup include peste 20 de țări, inclusiv Canada, Suedia și Uruguay.

„De la invazia Ucrainei, performanța [democratică] a Rusiei a arătat cea mai puternică scădere a oricărei țări din lume”, a menționat grupul de reflecție. „Rusia a fost de multă vreme pe o traiectorie departe de democrație și acum dobândește multe dintre semnele distinctive ale o dictatură”.

EIU notează că autoritățile ruse au desfășurat o represiune fără precedent împotriva presei și a opoziției de când președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în urmă cu un an.

Printre tendințele pozitive pe care analiștii le notează se numără tranziția Chile, Franța și Spania de la categoria „democrație imperfectă” la categoria „democrație deplină” - aceasta s-a datorat în principal ridicării măsurilor dure de coronavirus care limitau libertatea cetățenilor. .

„Dar dintr-o perspectivă globală, 2022 a fost un an dezamăgitor pentru democrație”, se arată în studiu.


UPDATE 9:45: Statul Major al Armatei Ucrainei a publicat raportul zilnic al pierderilor ruse în Ucraina. Cel puțin 610 de soldați ruși au fost nimiciți, 2 tancuri și 5 sisteme de artilerie distruse.


Experții militari spun că prin această ofensivă, Rusia încearcă să încercuiască sistemul puternic de apărare din regiunea Siversk și astfel să-și pregătească calea spre aglomerația Sloveansk-Kramatorsk.

Aseară târziu, Rusia a lansat un atac cu o rachetă balistică asupra orașului Kramatorsk lovind o clădire de locuit. Bilanțul victimelor arată că la moment, 3 persoane au decedat, iar alte 18 au fost rănite, iar lucrările de salvare continuă.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie, 22 ianuarie, 23 ianuarie, 24 ianuarie, 25 ianuarie, 26 ianuarie, 27 ianuarie, 28 ianuarie, 29 ianuarie, 30 ianuarie, 31 ianuarie și 1 februarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media