LIVE/ Prima ședință a Parlamentului din 2023. Comuniștii și socialiștii au părăsit sala înainte de examinarea cererii Guvernului de a prelungi situație excepțională

2 februarie 2023, 09:59 Politică 157
Legislativul Republicii Moldova.  Sursa: multimedia.parlament.md

Parlamentul se reunește în prima ședință a sesiunii de primăvară din 2023. Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, deputații vor examina, în prima lectură, proiectul de lege prin care se reglementează serviciile de finanțare participativă, precum și inițiativa legislativă care prevede modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului social și a ajutorului pentru perioada rece a anului.

De asemenea, deputații vor examina modificări la Legea pentru aprobarea listei unităților ale căror terenului destinate agriculturii rămân în proprietate statului și la Legea cu privire la activitatea editorială. Un alt subiect inclus pe ordinea de zi vizează aderarea Republicii Moldova la Convenția privind facilitatea traficului maritim internațional (FAL).


UPDATE 14:28: Deputații Blocului Comuniștilor și a Socialiștilor au părăsit sala înainte ca prim-ministra Natalia Gavrilița să prezinte proiectul Guvernului prvind prelungirea stării de Situație Excepțională în Republica Moldova. Nu înainte ca un grup de deputați comuniști să afișeze bannere anti-PAS. În replică, deputații majorității au intervenit și au ocupat zona din fața tribunei parlamentare pentru a nu le permite celor din opoziție să se manifesteze. Cea mai activă s-a arătat a fi comunista Diana Caraman care era filmată de colegul său de fracțiune, Alexandr Nesterovschi. Caraman însă a rămas fără banner, după ce a fost rupt de unul din deputații PAS.


UPDATE: 12.30: După mai multe discuții în plen, deputații au votat aproape în unanimitate, cu o singură abținere, acordarea unui teren de aproximativ 5 hectare din extravilanul satului Corlăteni, Rîșcani, dar aflat în proximitatea orașului Bălți pentru viitorul spital regional Bălți. Este vorba despre un teren ce aparținea Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” și care se afla în gestiunea Agenției Proprietăți Publice.


În plenul Parlamentului vor fi reexaminate două proiecte de lege – cel prin care se propune revizuirea cadrului normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității și cel care vizează activitatea Avocatului Poporului.

Pe ordinea de zi a mai fost inclus proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de urgență, precum și proiectul de hotărâre privind rechemarea din funcție a reprezentantului permanent al Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Adunării Parlamentare a CSI.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media