Natalia Gavrilița, întrevedere cu președinta Comisiei Europene. Planul de acțiuni pentru integrare în piața internă a UE și în Zona Unică de Plăți în Euro, printre subiectele abordate

7 februarie 2023, 10:19 Politică 166
Natalia Gavrilița și Ursula von der Leyen.  Sursa: Gov.md

Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Progresul Republicii Moldova în procesul de integrare europeană pentru deschiderea negocierilor de aderare, dar și cele mai importante aspecte de colaborare bilaterală UE - Republica Moldova, au fost printre între subiectele abordate. Totodată, oficialele au examinat și planul de acțiuni pentru integrare în piața internă a UE și în Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA), reducerea tarifelor la roaming, liberalizarea comerțului, problemele legate de energie și altele.

Natalia Gavrilița a mulțumit pentru suportul politic în procesul de integrare europeană, pentru acordarea statutului de țară candidată, precum și pentru asistența financiară ce ajută la transformarea Republicii Moldova.

Prim-ministra a informat că Guvernul de la Chișinău este angajat într-un proces de reformare a instituțiilor și legislației în conformitate cu acquis-ul comunitar.

„Transpunerea tuturor directivelor europene relevante în legislația națională este un proces transformațional. Cetățenii vor simți beneficiile integrării europene chiar pe parcursul acestui drum. Tocmai din acest motiv intenționăm să implementăm conștiincios toate reformele necesare, fără a sări etape”, a apreciat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Părțile au examinat, de asemenea, transformarea angajamentelor, anunțate la finalul anului trecut, în instrumente și programe de sprijin concrete, cum ar fi asistența macrofinanciară sau programul de suport bugetar. Aceste programe vor ajuta Republica Moldova să investească în continuare în diversificarea surselor de energie, îmbunătățirea infrastructurii, în programe de protecție socială, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, a fost examinată posibilitatea de a scuti Republica Moldova de cotizațiile de participare la programele europene sau reducerea acestora.

Într-un postare plasată pe pagina de Twitter a președintei Comisiei Europene este menționat că Republica Moldova poate conta pe UE.


Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media