DOC/ ULTIMA ORĂ/ ANRE va ajusta tariful la energia electrică în termen de trei zile lucrătoare. Prevederile noii Decizii CSE

5 decembrie 2022, 20:02 Economie 234
ANRE.  Sursa: anre.md

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus prin Dispoziția de astăzi, 5 decembrie, ca furnizorii de energie electrică ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „ FEE - Nord” să înainteze către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în termen de o zi lucrătoare de la data semnării noilor contracte de procurare a energiei electrice, cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice.

Ulterior, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va examina și va aproba, în termen de 3 zile lucrătoare, prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice în contextul obligației de serviciu public pentru ÎCS „Premier Energy” SRL și SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, cu aplicarea acestora începând cu data de adoptării deciziei de către consiliului de administrație al ANRE.

De asemenea, Agenția de Mediu va emite, în termen de 1 zi lucrătoare de la depunerea cererii de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, actul permisiv „Autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe” cu valabilitatea până la 31 decembrie 2022.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a susținut luni, 5 decembrie, o conferință de presă privind situația energetică din Republica Moldova, în care a anunțat că în urma înțelegerii cu partea transnistreană s-a ajuns la un acord de livrare a energiei electrice pentru patru luni, inclusiv decembrie, iar tariful ar putea să scadă cu aproximativ 25%.

Amintim că la 3 decembrie Spînu a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie la un preț de 73 de dolari pentru MW.

Totodată, ministrul a precizat că întreg volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului.

Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

Amintim că la 30 noiembrie, ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică. Astfel, de la 2 decembrie, consumatorii „Premier Energy”, adică cei din centrul și sudul R. Moldova, achită 5,91 lei/kWh, cu circa 1 leu și 14 bani mai mult decât tariful precedent, iar consumatorii „FEE-Nord”, din nordul țării, achită 5,60 lei/kWh, cu aproximativ 80 de bani mai mult față de tariful vechi.

Până în octombrie 2022, circa 70% din necesarul de energie era asigurat de Moldgres, dar după reducerea livrărilor de gaze de către Gazprom centrala nu mai furnizează curent electric.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media