Peste 43 de milioane de dolari trebuie transferați către Gazprom, până pe 20 decembrie. Precizările șefului Moldovagaz

5 decembrie 2022, 12:16 Societate 181
Vadim Ceban Moldova-Gaz.  Sursa: www.nts-tv.md

Moldovagaz ar datora Gazprom 43,84 de milioane de dolari pentru gazele livrate pe malul drept al Nistrului în noiembrie și primele trei zile din decembrie. Plata trebuie efectuată până pe 20 decembrie. Informația a fost confirmată de directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Volumul de gaze naturale achiziționat în noiembrie a fost de 101,8 milioane de metri cubi, la un preț de 815,01 de dolari. Respectiv, costul gazelor se va ridica la 83,0 milioane de dolari sau circa 1,6 miliarde de lei. Ținând cont de plățile virate anticipat (în noiembrie) - 42,95 milioane de dolari sau 832,73 milioane de lei, valoarea datoriei pentru livrările din noiembrie este de 40,05 milioane de dolari sau 781 milioane de lei, care trebuie achitată în decembrie”, a precizat Ceban.

„În decembrie, volumul gazului natural achiziționat de la „Gazprom” constituie circa 10,2 mln m3, la prețul de $742,13/1000 m3, respectiv constituie $7,57 mln (147,6 mln lei). În total, angajamentele „Moldovagaz” față de „Gazprom” pentru plata furnizărilor curente de gaz natural constituie $43,84 mln sau 854,9 mln lei”, a mai scris Ceban.

Amintim că, volumul de gaze procurat de „Moldovagaz” pentru luna decembrie, de 5,7 milioane de metri cubi, va reveni Centralei de la Cuciurgan în schimbul a 20% de energie electrică consumată de malul drept al Nistrului. Șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a confirmat situația și a anunțat că pentru luna decembrie Moldovagaz va procura de la Energocom 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru cetățenii de pe malul drept al Nistrului.

„Moldovagaz” va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate” a anunțat Andrei Spînu.

Același volum de gaze naturale a fost anunțat și de șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la data de 30 noiembrie, ceea ce înseamnă că tot volumul procurat de la concernul rus va fi livrat regiunii transnistrene.

Astfel, malul drept va achiziționa în luna decembrie 204 mii MW, la preț de 73 de dolari per MWh, în schimbul a 5,7 milioane de metri cubi de gaze.

Celălalt volum de energie electrică va fi procurat din România.

Anterior, pentru luna octombrie, 67% din energie electrică necesară malului drept, a fost procurată de la MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh.

În urma reducerii volumului de gaze din partea Federației Ruse pentru R. Moldova, Andrei Spînu a anunțat că pentru luna noiembrie Chișinăul nu a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES, care pentru luna octombrie a oferit malului drept al Nistrului 27% în loc de 70% din volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău.

Totodată, Andrei Spînu a anunțat că malul drept că „malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o.”

„Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, a precizat Spînu.

În acest context, Republica Moldova va folosi cele circa 230 de milioane de metri cubi de gaze naturale stocate în România și Ucraina, care potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, sunt suficiente pentru două luni.

Informația este confirmată și de șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, care a anunțat că începând de mâine SA „Moldovagaz” va achiziționa gaze naturale din două surse.

„5,7 milioane de metri cubi vor fi furnizați de „Gazprom” în conformitate cu actualul contract și conform volumelor aprobate pentru luna decembrie. Acest volum va fi trimis în valoare de 100% pentru nevoile SRL Tiraspoltransgaz, inclusiv pentru producerea de energie electrică de către SA MGRES către consumatorii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Ceban.

De asemenea, începând de mâine SA „Moldovagaz” va cumpăra gaze naturale de la SA „Energocom”, conform nominalizărilor zilnice, în valoare de 3,5 milioane de metri cubi pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Astfel, consumul zilnic pentru consumatorii Republicii Moldova va fi de 9,2 milioane de metri cubi de gaze naturale”, a conchis Ceban.

Amintim că, începând cu 1 noiembrie, R. Moldova a achiziționat în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media