Pentru a liniști bănuielile consumatorilor privind presupusele devieri de la calitatea gazului, sub ochii jurnaliștilor, specialiștii au demonstrat, pas cu pas, că toți parametrii sunt în conformitate cu cerințele standardului interstatal GOST 5542.
„Calitatea gazelor este monitorizată permanent, în primul rând de laboratorul nostru. Laboratorul are trei filiale - nord, centru și sud. Aici se măsoară parametrii de calitate și gazul se predă față de Ucraina. Avem un cromatograf la nord, la Drochia, care măsoară aceeași parametri. De ce se face asta? Calitatea gazelor nu este doar pentru consumatori - parametrii fizico-chimici se calculează în funcție de debit. Toți parametrii sunt foarte importanți. Dacă ar fi diferență de măsurări în Ucraina și la noi ar fi o disbalanță între volumele de gaz”, a declarat Dumitru Muntean, șef laborator chimic de încercări Moldovatransgaz.
Dumitru Muntean, șef laborator chimic de încercări Moldovatransgaz
Săptămânal din conductă sunt prelevate probe pentru determinarea proprietăților fizico-chimice cu ajutorul cromatografului de laborator. O astfel de procedură se efectuează la Chișinău, Drochia și Căușeni. În mod special se calculează parametrii puterii calorice de ardere a gazului ce trebuie să fie de cel puțin 7.600 kcal pe m3.
„Laboratorul chimic activează din 2006. Suntem verificați de Ucraina și Rusia. Avem o comisie anuală care controlează lucrul laboratorului și nu au fost depistate neconformități”, a mai adăugat expertul din cadrul Moldovatransgaz.
Exemplu de pașaport al calității gazelor naturale
Specialiștii dau asigurări că pentru a evita riscul de a primi date eronate, în laborator sunt utilizate proceduri de verificare a corectitudinii funcționării echipamentelor date atât în regim automat, cât și manual, prin încercări de comparație.
„În regim automat, cromatografele se calibrează zilnic, folosind gaz etalon. Corectitudinea calibrării se verifică automat la nivel de soft, prin compararea datelor calibrării curente cu cele precedente. În caz de calibrare nereușită, funcționarea cromatografului se stopează până la determinarea neconformității, înlăturarea ei și efectuarea unei calibrări reușite”, a specificat Muntean.
În ceea ce privește culoarea flăcării, șeful laboratorului chimic de încercări Moldovatransgaz îndeamnă cetățenii să efectueze, cel puțin odată pe an, lucrări de mentenanță.
„Dacă culoarea se schimbă, înseamnă că sunt probleme cu aragazul. Există impurități, nu este reglat. În funcție de volumul de aer care ajunge la flacără, culoarea va fi galbenă. Nu poate fi ca în același bloc, la primul etaj culoarea flăcării să fie roșie, la etajul doi să fie galbenă și la următorul albastră. Consumatorii trebuie să facă lucrări de mentenanță. În primul rând fiind securitatea, iar în al doilea rând să fiți siguri că aragazul sau cazanul lucrează în regim optim și nu consumă mai mult decât ar putea”, spune expertul.
Urmăriți mai jos procedura de verificare a calității gazului în laboratorul Moldovatransgaz:
