Ministerul de interne al Ucrainei: Cumătrul lui Putin, Viktor Medvedciuk, ar putea fi oferit rușilor la schimb doar după ce va spune tot ce știe

13 aprilie 2022, 10:26 Ucraina 528
Viktor Medvedciuk.  Sursa: Zelenskiy official/Telegram

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a propus Federației Ruse să facă schimb între politicianului pro-rus Victor Medvedciuk, care a fost reținut marți de serviciul de securitate al Ucrainei, (SBU), pe prizonierii ucraineni. Un consilier al ministrului de interne de la Kiev, Vadim Denisenko, a declarat că oligarhul ucrainean, suspectat de înaltă trădare de patrie, mai întâi trebuie trebuie să ofere toate informațiile pe care le deține și să fie judecat și abia apoi să fie oferit la schimb.

„Propun Federației Ruse să-l schimbăm pe Medvedciuk cu băieții și fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. Este important ca organele noastre de aplicare a legii și armata să ia în considerare și această posibilitate”, a spus el într-un mesaj video miercuri.

„Şi Medvedciuk să fie un exemplu pentru voi. Nu a scăpat nici fostul oligarh. Ca să nu mai vorbim de criminalii de o anvergură mai redusă din hinterlandul rus. Îi vom prinde pe toţi”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Potrivit lui Zelenskiy, Medvedciuk a stat ascuns timp de 48 de zile. „Și în cele din urmă, am decis să încerc să evadez din țara noastră”.

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Vadim Denisenko, a subliniat că deputatul scandalos trebuie mai întâi să ofere probele necesare și, de asemenea, este de dorit să primească mai întâi un verdict.

„Când vorbim despre Medvedciuk, de fapt, ar fi corect să facem două lucruri: va trebui ca el să ofere dovezi, pentru că deține o cantitate imensă de informații despre cine și cui a dat bani pentru mișcările colaboratorilor (n.red. trupelor ruse). Ar fi ideal să se organizeze cel mai rapid proces posibil. Abia după aceea ar putea fi schimbat”, a spus reprezentantul ministerului rus de interne.

Denisenko a remarcat că, dacă există o șansă ca Ucraina să-și recupereze prizonierii, atunci merită să-i schimbe chiar și pe liderul Platformei de opoziție din Ucraina. „Cu toate acestea, acest lucru ar trebui făcut atunci când va spune toate „parolele și adresele”.

Amintim că deputatul Victor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlament înainte de a fi interzis în luna martie, a fost reținut de SBU în seara de 12 aprilie. Acesta, cunoscut drept cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, este suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale.

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare. Al 12-a cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin și este naşul uneia dintre fiicele sale.

Operațiunea de capturare a lui Viktor Medvedciuk a fost „fulgerătoare și periculoasă” și s-a desfășurat pe mai multe niveluri, potrivit directorului serviciului de informații al Ucrainei, Ivan Bakanov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze arestarea acestuia.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media