LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 51. Ministerul rus al Apărării amenință cu noi atacuri aeriene. 7 persoane, ucise după ce forțele ruse ar fi deschis focul asupra a două autobuze de evacuare

15 aprilie 2022, 08:15 Ucraina 483
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Crucişătorul „Moscova”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat, în timp ce era remorcată. Autoritățile ucrainene au anunțat joi că au lovit crucișătorul Moscova cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

În timpul nopții, mai multe explozii puternice au fost auzite în Kiev. Potrivit presei ucrainene, au fost explozii și în orașul Herson.

UPDATE 20:30. O unitate militară belarusă formată din aproximativ 30 de soldați au anunțat intenția de a se alătura trupelor ucrainene pentru a-l înfrânge pe Vladimir Putin, susținând că este singura cale de a-și elibera propria țară de sub influența Kremlinului.

Mai exact, este vorba despre auto-intitulatul „batalion Pohonia”, din care fac parte militari auto-exilați în Polonia. Voluntarii au vârste cuprinse între 16 și 60 de ani și este condus de Vadim Prokopiev, potrivit CNN.

UPDATE 18:30. Explozii puternice au fost auzite vineri la Kiev, iar luptele au făcut ravagii în estul țarii, după ce Ucraina a revendicat scufundarea navei amiral a marinei ruse din Marea Neagră. Exploziile au părut a fi printre cele mai semnificative în regiunea capitalei ucrainene de când trupele rusești s-au retras din zonă la începutul acestei luni, în vederea pregătirii pentru luptele din sud si est, scrie The Guardian.

Moscova a anunțat că a lovit o fabrică din capitală care producea și repara rachete ucrainene, inclusiv rachete antinavă. Atacul vine ca urmare a scufundării navei-amiral ruse din Marea Neagră, Moscova, dar și pe fondul unei avertisment rusesc că vor creștere atacurile dacă forțele ucrainene continuă activitățile de sabotaj și atacurile de la graniță.

Kirill Kyrylo, muncitor la un atelier de reparații auto din Kiev, a declarat pentru Reuters că a văzut trei explozii care au lovit o clădire industrială de vizavi, provocând un incendiu care a fost stins ulterior de pompieri.

„Clădirea a luat foc și a trebuit să mă ascund în spatele mașinii mele”, a spus el, arătând sticlă spartă și bucăți de metal care au fost aruncate din clădirea în flăcări de peste drum.

Ministerul rus al apărării a transmis vineri că în răspuns la „atacurile teroriste și actele de sabotaj” ale Ucrainei, forțele militare ale Rusiei își vor intensifica bombardamentele asupra Kievului.

UPDATE 16:10. Serviciul Federal de Supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, Roskomnadzor, a blocat accesul la site-ul în limba rusă al publicației The Moscow Times. Moscova a blocat site-ul pentru că ar fi publicat ceea ce autoritățile ruse numesc un „raport fals despre polițiștii care refuză să lupte în Ucraina”.

Redacția a făcut publică și o notificare din partea organismului de reglementare a comunicațiilor din Rusia, prin care anunță că publicația în limba rusă a fost blocată. Ediția în limba engleză a Moscow Times nu este afectată. De asemenea, varianta în rusă rămâne accesibilă în străinătate.


UPDATE 15:53. Rusia l-a arestat pe presupusul cofondator al platformei Hydra de pe internetul subteran, la o săptămână după ce autoritățile din SUA și Germania au închis cea mai mare platformă ilegală de pe dark net din lume, relatează The Moscow Times, citat de Digi24.

Poliția germană a anunțat luna aceasta că a preluat controlul asupra serverelor Hydra din Germania și a confiscat 25 de milioane de dolari în bitcoin. Justiția din SUA a spus că Dmitri Pavlov, în vârstă de 30 de ani, este administrator al serverelor Hydra. Pavlov a susținut însă că este nevinovat.

„Suntem o companie de hosting și avem toate licențele de comunicații necesare. Nu administrăm niciun site, doar oferim servere de închiriat ca intermediari”, a declarat el pentru BBC Rusia săptămâna trecută.

Un tribunal din Moscova a decis însă ca Pavlov să fie arestat preventiv, sub acuzația de trafic de droguri pe scară largă. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă 15-20 de ani de închisoare.


UPDATE 14:53. Cel puțin două persoane au fost ucise în mai multe atacuri asupra orașului Nikolaev, din sudul Ucrainei, a declarat pentru CNN Dmitri Pletenchuk, ofițerul de presă al administrației militare din regiune, menționând că un număr nespecificat deocamdată de oameni au fost răniți în urma bombardamentelor.


UPDATE 14:45. Șapte persoane au fost ucise după ce forțele ruse ar fi deschis focul joi asupra a două autobuze de evacuare, potrivit informațiilor preliminare, a declarat Procuratura Regională din Harkiv, transmite CNN.

Alte 27 de persoane au fost rănite în timp ce autobuzele circulau în apropierea satului Borova, aproape de orașul contestat Izium, a adăugat Procuratura.

„O anchetă preliminară a fost declanșată cu privire la încălcarea legii și a obiceiurilor războiului, combinate cu crime premeditate”, precizează biroul procuraturii.


UPDATE 14:39. Aderarea Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea consecinţe pentru aceste ţări. Mai mult, autoritățile de la Moscova menționează că ar trebuie „să se înțeleagă și consecințele unui astfel de pas pentru relațiile bilaterale și pentru arhitectura europeană de securitate în ansamblu”. Declarațiile au fost făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova.

„Într-adevăr, discuția despre posibila intrare a acestor țări în NATO a devenit acum mult mai activă. Acest lucru a fost precedat în ultimii ani de o campanie intenționată a forțelor externe pentru a atrage Suedia și Finlanda în blocul nord-atlantic. Nu este un secret pentru nimeni că teritoriile acestor țări au fost de mult stăpânite de NATO,unde au avut loc exerciții militare de amploare. De ce alianța are nevoie de acest lucru este de înțeles. Scopul este de a continua dezvoltarea potențialului militar și expansiunea geografică, pentru a crea un alt flanc pentru amenințările rusești”, susține Zaharova.


UPDATE 14:13. Scufundarea crucişătorului „Moscova”, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră, reprezintă o lovitură dură pentru Moscova, care pune pierderea sa pe seama unui incendiu accidental care a provocat explozia muniţiei aflate la bord, în timp ce Ucraina afirmă că a lovit vasul cu două rachete de croazieră, transmite vineri EFE, citat de Agerpres.

Potrivit versiunii Ministerului Apărării din Federaţia Rusă, „Moscova” s-a scufundat joi noaptea în timpul unei furtuni puternice pe când era remorcată în port, fără echipaj la bord, care fusese în prealabil evacuat pe alte nave ale flotei ruse din Marea Neagră.

La rândul său, conducerea militară ucraineană dă asigurări că avariile suferite de „Moscova” au fost provocate miercuri de impactul a două rachete de croazieră Neptun, de fabricaţie ucraineană.

Oricare ar fi adevărul, scufundarea navei „Moscova”, un crucişător purtător de rachete, a privat Rusia de nava sa cu cea mai mare capacitate de foc pe care o avea desfăşurată în Marea Neagră şi reprezintă cea mai importantă pierdere materială de la începerea invaziei din Ucraina, în condiţiile în care valoarea vasului era estimată la 750 de milioane de dolari.

Armamentul aflat la bord includea 16 rachete antinavă Vulkan şi 64 de rachete antiaeriene S-300F amplasate pe opt lansatoare, plus artilerie, obuze şi grenade antisubmarin. Crucişătorul „Moscova” era dotat şi cu un elicopter antisubmarin Ka-27.


UPDATE 13:48. Imagini cutremurătoare vin din Mariupol. Este tot ce a rămas din centrul unui oraș ucrainean prosper, după venirea armatei ruse. 51 de zile în urmă, în Mariupol locuiau circa o jumătate de milion de oameni.


UPDATE 13:00. Mecanismul de acordare a asistenței financiare WFP pentru comunitățile și familiile din orașul Chișinău care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina a fost definitivat de către municipalitate, în parteneriat cu Programul Alimentar Mondial (WFP), organizația Changing LIVES saving LIVES și World Vision International.

Astfel, familiile-gazdă din orașul Chișinău vor primi o asistență financiară unică de 3.500 lei (190 dolari SUA).

Sunt eligibile persoanele care găzduiesc în prezent cel puțin doi refugiați din Ucraina, pentru o perioadă de minim o săptămână.

Pentru a beneficia de ajutorul anunțat, familiile-gazdă se vor înregistra online pe platforma www.uahelp.md, completând pașii cu informația indicată, pentru ca ulterior să poată primi banii la oficiile Western Union.


UPDATE 12:45. Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de interne al Ucrainei scrie că în urma atacului și naufragierii navei amiral a flotei ruse a Mării Negre, Moskva a decedat și comandantul acesteia, căptanul Anton Kuprin. Informația însă, nu poate fi verificată deocamdată. Rusia chiar dacă a recunoscut naufragiul navei sale, a anunțat doar că echipajul navei a fost evacuat, fără a oferi detalii.


UPDATE 12:00. Forțele ucrainene anunță despre pierderile ocupanților de la începutul războilui:

personal - aproximativ 20.000;
rezervoare ‒ 756;
mașini blindate de luptă / APV ‒ 1.976;
sisteme de artilerie - 366;
RSZV / MLRS - 122;
sisteme de război antiaerian - 66;
aeronave - 163;
elicoptere - 144;
echipamente auto/vehicule - 1.443;
nave / bărci - 8;
rezervoare de combustibil - 76;
UAV nivel operațional-tactic - 135;
echipament special - 25;
sistem SRBM mobil - 4.



UPDATE 11:30. O persoană a murit și alte cinci au fost rănite, în urma bombardamentelor din orașul Nikolaev și satul Orleanske, regiunea Zaporojie, potrivit Centrului pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a Ucrainei. De asemenea, mai multe clădiri rezidențiale din centrul orașului și din sectorul privat, precum și un depozit din gara Tavriisk au fost avariate, iar un magazin alimentar a fost distrus.


UPDATE 11:25. Numărul și amploarea loviturilor cu rachete împotriva țintelor de la Kiev vor crește „ca răspuns la orice atac terorist sau sabotaj pe teritoriul rus”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

„În această noapte, rachetele Kalibr de mare precizie, cu rază lungă de acțiune, au atacat o instalație militară de la periferia Kievului. Ca urmare a atacului asupra fabricii de mașini Zhulian „Vizar”, ateliere pentru producția și repararea Sistemeleor de rachete antiaeriene cu rază de acțiune și rază medie, precum și rachetele antinavă, au fost distruse”, a spus Konașenkov.

„Numărul și amploarea loviturilor cu rachete împotriva țintelor de la Kiev va crește ca răspuns la comiterea de către regimul naționalist de la Kiev a oricăror atacuri teroriste sau sabotaj pe teritoriul Rusiei”, a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

Anterior, Konașenkov a spus că, dacă armata ucraineană va continua să saboteze și să lovească pe teritoriul Rusiei, atunci Forțele Armate Ruse vor lovi în centrele de comandă, inclusiv la Kiev.


UPDATE 10:56. Serviciile secrete ucrainene au înregistrat 13 crematorii mobile în orașul-port Mariupol, iar Primăria localității a anunțat pe Telegram că trupele ruse au început procesul de exhumare a cadavrelor ucrainenilor uciși, care fuseseră anterior îngropate în curțile blocurilor de locuit.

„Ocupanții interzic înmormântarea persoanelor ucise de ei. Fiecare curte are propriul supraveghetor, care nu permite locuitorilor din Mariupol să-și caute și înmormânteze rudele sau prietenii morți. De ce se face exhumarea și unde vor fi apoi trimise cadavrele nu este cunoscut”, precizează Primăria din Mariupol.

Potrivit Consiliului local din Mariupol, serviciile secrete ucrainene au înregistrat 13 crematorii mobile în Mariupol.

„Presupunem că trupele de ocupație ruse încearcă prin toate mijloacele să acopere urmele crimelor lor de război din orașul nostru. Dar nu vor reuși, întreaga lume înregistrează deja numeroasele crime ale armatei ruse la Mariupol”, se mai spune în mesaj.


UPDATE 10:20. Guvernatorul regiunii Luhansk din estul țării, Serghei Gaidai, a făcut un apel ca oamenii să se evacueze și să „aleagă viața”, după ce a spus că o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite în timpul bombardamentelor rusești în orașul Kreminna.

Oficialul a mai adăugat că 32.000 de locuitori au fost evacuați cu trenurile și autobuzele, și i-a îndemnat pe alții să facă același lucru.

„Nu ezitați și plecați cât mai rămâne această posibilitate”, a spus el.


UPDATE 10:10. Pe 15 aprilie 2022 au fost convenite 9 coridoare umanitare, anunță viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk.

  • din orașele Mariupol, Berdeansk, Tokmak și Energodar până la Zaporojie cu transportul propriu;
  • Sieverodonețk - Bakhmut;
  • Lîsîceansk - Bakhmut;
  • Popasna - Bakhmut;
  • s. Hirske - Bakhmut;
  • Rubijne - Bakhmut.

UPDATE 10:00. Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, şi-a justificat decizia de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că „escaladarea verbală nu va ajuta Ucraina” şi i-ar putea antrena pe occidentali să intervină. Macron a discutat la telefon, joi, cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenkiy, care a catalogat ca fiind „foarte dureros” refuzul acestuia de a denunţa „genocidul” din țara sa, transmite Digi24.

Şeful statului francez a precizat la postul de radio France Bleu că a vorbit joi dimineaţă cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenskiy, care miercuri a considerat „foarte dureros” refuzul său de a denunţa „genocidul” din Ucraina.

„Cuvântul genocid are un sens” şi „trebuie atribuit de jurişti, nu de politicieni”, a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.


UPDATE 09:37. Joe Biden susține că este pregătit să meargă la Kiev. Președintele SUA a răspuns afirmativ la întrebările jurnaliștilor dacă este gata să plece personal în Ucraina, menționând că oficialii de la Casa Albă discută despre trimiterea la Kiev a unui înalt oficial american.

În cercurile de la Washington se vorbește însă că mai degrabă secretarul de stat american, Antony Blinken, sau secretarul apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă această deplasare, dacă ea va fi decisă, relatează CNN și The Guardian.


UPDATE 09:25. Președintele polonez Andrzej Duda a semnat o lege care impune un embargo asupra cărbunelui rusesc. În plus, legea prevede posibilitatea înghețării bunurilor persoanelor care au susținut agresiunea rusă.


UPDATE 09:20. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, până în prezent 198 de copii au fost uciși, iar 355 au fost răniți, anunță Procuratura Generală a Ucrainei.


UPDATE 08:40. Circa 2.550 de civili au reuşit să plece joi din zonele unde au loc lupte intense în Ucraina, a anunţat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Aproximativ 2.300 de persoane au sosit în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei, printre care 290 de locuitori din Mariupol, a spus ea. Alte 220 de persoane au fost aduse în siguranţă din regiunea Lugansk din estul ţării.

Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, după ce autorităţile de la Kiev afirmaseră miercuri dimineaţă că nu vor deschide niciun coridor umanitar în acea zi, acuzând Rusia de „încălcarea normelor dreptului internaţional”.


UPDATE 08:10. Mai multe zone locuite de civili din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au fost bombardate, a declarat șeful administrației militare a regiunii.

„Acestea sunt zone pașnice în care nu există infrastructură militară. Inamicul încearcă să ne distrugă prin astfel de atacuri în urma cărora suferă de fapt doar civilii”, a spus el la televiziunea națională. Potrivit acestuia, cea mai atacată zonă a fost Izium, de unde oficialii ucraineni spun că forțele ruse încearcă să avanseze spre estul Donbasului.


UPDATE 07:20. În timpul remorcării crucişătorului Moscova către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Crucişătorul Moscova este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent.


    IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


    REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie și 14 aprilie.

    Anatol
    publicat de:
    Anatol Cibotari
    Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
     

    Discuțiile Replica Media