Dmitro Kuleba: Ucraina este pregătită pentru o posibilă întâlnire între Zelenskiy și Putin în Turcia

1 aprilie 2022, 21:53 Ucraina 164
Dmitri Kuleba.  Sursa: Fabrizio Bensch/Pool via AP

Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba afirmă că președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a creat „atmosfera potrivită” în discuțiile dintre delegațiile Ucrainei și Federației Ruse în Turcia, transmite agenția de presă Unian.

„Suntem recunoscători Președintelui Turciei pentru eforturile sale. Pentru că a acordat personal atenție problemei negocierilor dintre Ucraina și Rusia am reușit să mutam aceste discuții din Belarus în Turcia. Acesta este cu siguranță o decizie pozitivă, faptul de a crea atmosfera potrivită la discuțiile în sine, pentru că el sa adresat participanților înainte de începerea discuțiilor”, a spus Kuleba, la un briefing la Varșovia.

„Având în vedere aceste succese ale diplomației turcești, desigur, dacă reușește să organizeze o întâlnire a președinților Zelenskiy și Putin în Turcia, nu vom face decât să salutăm această inițiativă”, a spus șeful diplomației de la Kiev.

Amintim că ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat anterior că lucrează la organizarea unei noi întâlniri a miniștrilor de externe ai Rusiei și Ucrainei, Serghei Lavrov și Dmitri Kuleba. Șeful diplomației turce a declarat că a vorbit miercuri cu omologii ruși și ucraineni pentru a le organiza întâlnirea, sugerând că întrevederea ar putea avea loc în următoarele două săptămâni.

Joi, 31 martie, ministerul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko a spus că „Moscova nu ar refuza o întâlnire între ministrul de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, dar orice discuții între ei ar trebui să fie de fond.

O întâlnire între cei doi șefi ai diplomației ruse și ucrainene, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, a avut loc la 10 martie în Antalya, după câteva runde de negocieri neconcludente desfășurate în Belarus.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a anunțat după tratativele care au ținut în jur de o oră și jumătate că nu au fost făcute progrese către o încetare a focului, în special la Mariupol, deoarece omologul său rus Serghei Lavrov nu și-a exprimat sprijinul în acest sens. La rândul său, Serghei Lavrov a insistat că Rusia nu a invadat Ucraina și a reiterat că partea rusă deja a prezentat Ucrainei propunerile pentru încetarea focului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media