Studiu: Nivelul de reziliență față de dezinformare în R. Moldova este scăzut, în ciuda măsurilor juridice și instituționale

25 noiembrie 2021, 15:17 Societate 57
Indexul Rezilienței față de Dezinformare în Europa Centrală și de Est (2021).  Sursa: watchdog.md

Nivelul de reziliență față de dezinformare în Republica Moldova abia dacă s-a schimbat din 2018, și rămâne destul de scăzut, în ciuda unei serii de măsuri juridice și instituționale, arată Indexul Rezilienței față de Dezinformare în Europa Centrală și de Est (2021). Raportul analizează rezistența față de dezinformare în contextul schimbărilor care au avut loc în cadrul instituțional și legal, precum și în domeniul mass-media din 2018 până în prezent. Situația din Republica Moldova a fost analizată de experții Comunității WatchDog.MD.

Studiul a fost realizat sub egida EAST Center și acoperă patru țări Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia) și șase state din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina).

Un proiect de lege care interzice retransmiterea conținutului mediatic rusesc a fost adoptat în 2018 și apoi abrogat în 2020. Parlamentul a adoptat, de asemenea, un nou Cod al Serviciilor Media Audiovizuale și o Strategie a Securității Informaționale.

Ambele documente nu și-au atins încă potențialul, deoarece punerea lor în aplicare a fost lentă și insuficientă, susțin autorii studiului.

„Autoritățile competente, în special Consiliul Audiovizualului și Serviciul de Informații și Securitate, au fost criticate de organizațiile societății civile pentru că nu își îndeplinesc atribuțiile și, uneori, pentru că acționează împotriva securității informaționale a țării. Astfel, sarcina de a lupta împotriva dezinformării și de creștere a educației mediatice este în cea mai mare parte o sarcină a organizațiilor societății civile”, se arată în raportul WatchDog.

Potrivit raportului, televiziunea rămâne cea mai populară și importantă sursă de informare în Moldova, deși pierde încet, dar constant teren, în timp ce Internetul este din ce în ce mai important ca sursă de informare.

„În timpul pandemiei Covid-19, sondajele de opinie arătau creșterea consumului de informații de către populație atât prin intermediul televiziunii, cât și al internetului. Diferite sondaje oferă cifre contradictorii în ceea ce privește încrederea moldovenilor în mass-media pro-Kremlin, dar popularitatea televiziunilor ruse este de necontestat. În ultimii trei ani, canalele care retransmit conținut rusesc au ocupat, cu unele intermitențe, primele trei poziții în topul audiențelor. Totodată, China a devenit mai prezentă în spațiul informațional moldovenesc, în mare parte datorită unor donații de echipamente și vaccinuri pentru lupta împotriva Covid-19. Influența chineză în Republica Moldova a crescut, de asemenea, datorită susținerii vocale din partea fostului președinte Igor Dodon și a unor parlamentari socialiști. Cu toate acestea, implicarea Chinei în Moldova rămâne relativ minoră”, explică experții.

Un alt aspect abordat în acest studiu este dezinformarea și conspirațiile legate de COVID-19, care au avut un impact major în rândul moldovenilor, mulți dintre aceștia punând la îndoială existența pandemiei sau crezând că este parte a unui plan secret de a subjuga lumea. Pe de altă parte, s-a constatat că publicul moldovean pare să fi devenit mai critic în ultimii ani față de manipulările politice interne.

Vedeți mai jos întregul raport în limba engleză, iar la paginile 156 - 175 găsiți informația despre situația din Republica Moldova.Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmareste-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media